LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 03-18-2004, 11:32 AM   #1
Gaghiel
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2003
Location: greece
Distribution: slackware
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted kernel 2.6.4


Hello i just compiled succesfully the 2.6.4 stable kernel for my home pc. After exploring a bit and having booted with the new kernel i tried to activate the DMA for my hard disk using hdparm -d1 /dev/hdd and it gave me back the followin error:
/dev/hdd:
setting using_dma to 1 (on)
HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted
using_dma = 0 (off)

Also the lspci output is the following:
00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS645DX Host & Memory & AGP Controller
00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS 530 Virtual PCI-to-PCI bridge (AGP)
00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS962 [MuTIOL Media IO] (rev 04)
00:02.1 SMBus: Silicon Integrated Systems [SiS]: Unknown device 0016
00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE]
00:02.7 Multimedia audio controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS7012 PCI Audio Accelerator (rev a0)
00:03.0 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS7001 USB Controller (rev 0f)
00:03.1 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS7001 USB Controller (rev 0f)
00:03.2 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS7001 USB Controller (rev 0f)
00:03.3 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS7002 USB 2.0
00:0a.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3CSOHO100B-TX [910-A01] (rev 31)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV25 [GeForce4 Ti 4200] (rev a3)

Also my .config is the following:
CONFIG_IDE=y
CONFIG_BLK_DEV_IDE=y

#
# Please see Documentation/ide.txt for help/info on IDE drives
#
# CONFIG_BLK_DEV_HD_IDE is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDEDISK=y
CONFIG_IDEDISK_MULTI_MODE=y
# CONFIG_IDEDISK_STROKE is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDECD=y
# CONFIG_BLK_DEV_IDETAPE is not set
# CONFIG_BLK_DEV_IDEFLOPPY is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDESCSI=m
# CONFIG_IDE_TASK_IOCTL is not set
CONFIG_IDE_TASKFILE_IO=y

#
# IDE chipset support/bugfixes
#
CONFIG_IDE_GENERIC=y
# CONFIG_BLK_DEV_CMD640 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_IDEPNP is not set
# CONFIG_BLK_DEV_IDEPCI is not set
# CONFIG_IDE_CHIPSETS is not set
# CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA is not set
# CONFIG_IDEDMA_AUTO is not set
# CONFIG_DMA_NONPCI is not set
# CONFIG_BLK_DEV_HD is not set
 
Old 03-18-2004, 12:53 PM   #2
hp_tux
Member
 
Registered: Mar 2004
Location: Germany
Distribution: Slackware 14
Posts: 87

Rep: Reputation: 15
Hello,

well, you've forgotten to compile a driver for your IDE chipset!
Try "CONFIG_BLK_DEV_SIS5513=y" and recompile your kernel, but don't forget the spring-cleaning ("make mrproper") beforehand!

cu

hp_tux
 
Old 03-18-2004, 01:49 PM   #3
Gaghiel
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2003
Location: greece
Distribution: slackware
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: 0
SOLVED!!!

It seems that i had forgot the CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_PCI option and that hide all the DMA enabled chipsets from my options.Thank you very much for your help.
 
Old 03-30-2004, 07:36 PM   #4
fujijr
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2004
Posts: 23

Rep: Reputation: 15
Almost

Heh, my bad.
The kernel wasn't being installed right and so the new config didn't work.


Last edited by fujijr; 04-01-2004 at 12:06 AM.
 
Old 03-31-2004, 07:18 PM   #5
fujijr
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2004
Posts: 23

Rep: Reputation: 15
*bump*
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted new.thing Slackware 21 09-15-2007 06:46 PM
hdparm -d1 /dev/hda gives me "HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted" elluva Linux - Hardware 7 07-21-2007 04:49 AM
Samba: Operation not permitted--smbmnt failed andrewstr Linux - Networking 12 05-22-2004 10:30 AM
HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted acjt Linux - Hardware 4 05-02-2003 11:52 PM
HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted markus1982 Linux - General 2 10-28-2002 05:56 AM


All times are GMT -5. The time now is 01:11 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration