LinuxQuestions.org
LinuxAnswers - the LQ Linux tutorial section.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 02-12-2012, 07:48 PM   #1
starkid
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2012
Location: California
Distribution: Ubuntu 11.10 x64/Debian 7.3.0 x64
Posts: 24

Rep: Reputation: Disabled
No Sound Since OS Install


I have had no sound whatsoever since installing Ubuntu 11.10 x64 onto my brand new Dell XPS 17; I'm at my wits end. Here's what I've done so far:

1. Updated and upgraded the system and the distribution.
2. At the command line, tried
Code:
aplay -l
as well as
Code:
sudo aplay -l
with result
Code:
aplay: device_list:240: no soundcards found...
3. Followed the troubleshooting procedure here:
https://help.ubuntu.com/community/So...otingProcedure

I didn't make it past step 1. After executing part2 of step 1 (which seems to have since been removed from the procedure), I no longer had access to alsamixer. Typing "alsamixer" or "amixer" at the command line gives me:

Code:
cannot open mixer: No such file or directory
4. Following procedure Ac of the troubleshooting guide here:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1885240,
I can see that sound cards are apparently recognized in some way:
Code:
Sound cards recognized by the system:
00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller [8086:1c20] (rev 05)
Sound cards recognized by ALSA:
00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller [8086:1c20] (rev 05)
Sound cards recognized by ALSA, and activated:
00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller [8086:1c20] (rev 05)
5. Tried to download sound modules, but get the error that they have not been found.

6. Looked for a BIOS setting to enable/disable the soundcard. There is none.

6. Tried to check if ALSA supports my sound card here:
http://www.alsa-project.org/main/ind...x:Vendor-Intel

and I'm not sure it is supported; I don't know what the codes stand for. Actually, I don't even know which "Product" box to look in.

7. Filed bug on Launchpad, which has not had any replies so far:
https://answers.launchpad.net/ubuntu...uestion/186757

What else can I do?

Last edited by starkid; 02-12-2012 at 07:50 PM.
 
Old 02-13-2012, 10:49 AM   #2
starkid
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2012
Location: California
Distribution: Ubuntu 11.10 x64/Debian 7.3.0 x64
Posts: 24

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Problem solved with a kernel update.
 
  


Reply

Tags
soundcard


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New install 9.04 (Jaunty) on old computer > no sound - install older version? NewTeacher Ubuntu 3 05-24-2009 12:52 AM
New 12.0 Install - No sound jaykup Slackware 2 01-12-2008 09:43 AM
How do i mount or install sound drivers or sound card? abhikul1007 Linux - Newbie 4 12-25-2006 11:07 PM
No sound, problem with sound card install? ak4me Linux - Hardware 2 03-06-2004 04:01 PM
how to install sound... man Linux - Newbie 0 08-05-2003 10:45 PM


All times are GMT -5. The time now is 03:03 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration