LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 12-24-2006, 01:48 PM   #1
abhikul1007
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2006
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
How do i mount or install sound drivers or sound card?


Hi,
I have installed real player for linux.. fedore 2.6.. i am trying to play a .mp3 file.. it is giving me an error saying"Cannot open the audio device, Another application may be using it".. but i have no other applicayion using it.. and one more thing.. it also says.. "No sound card was detected".. when i try sound card detection..

If possible.. please help me

Thanks
 
Old 12-24-2006, 02:19 PM   #2
MasterC
LQ Guru
 
Registered: Mar 2002
Location: Salt Lake City, UT - USA
Distribution: Gentoo ; LFS ; Kubuntu
Posts: 12,612

Rep: Reputation: 68
Can you tell us anything at all about your PC itself? If not, can you post up here the output from opening up a terminal and typing:
/sbin/lspci

If you highlight and middle click, it's the 'copy and paste' feature of your mouse. If the sound card detection program (I think it's called something like soundcard-config) is coming back with no soundcard detected, it raises the question of what soundcard you have in your box, and how is it attached (is it onboard, PCI, USB, or old-school ISA, or even something else like an AMR)?

Welcome to LQ

Cool
 
Old 12-25-2006, 11:30 AM   #3
abhikul1007
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2006
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
How do i mount or install sound drivers or sound card? sound card is on board

hi..
Thanks for the reply.. I have the sound card on board... my mother board is intel 101GCC... only the sound card.. is not detected.. after going through the sound- config..as u mentoned.. nothing happens.. what will be the problem? How do i solve it?

Thanks
 
Old 12-25-2006, 12:12 PM   #4
jameshofmann
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2006
Posts: 7

Rep: Reputation: 0
Sound Card Configuration

It's sort of the blind leading the blind, but here goes:
The program is named sndconfig. It is a Red Hat program, but I have used it on Debian distributions. It was a life-saver on a couple of occasions. Here's what I got when I Googled "sndconfig"

http://www.linuxheadquarters.com/how...ndconfig.shtml

Try running sndconfig and see if it a) runs and b) tells you anything useful.

I think you are missing a driver, and sndconfig can help with that. I know that I had many problems with sound until Ubuntu came along, and then they just all went away. I couldn't tell you how my sound card is configured now to save my soul.

Good Luck, and come back if we haven't helped yet.
-- Jim
 
Old 12-25-2006, 11:07 PM   #5
MasterC
LQ Guru
 
Registered: Mar 2002
Location: Salt Lake City, UT - USA
Distribution: Gentoo ; LFS ; Kubuntu
Posts: 12,612

Rep: Reputation: 68
Quote:
Originally Posted by abhikul1007
hi..
Thanks for the reply.. I have the sound card on board... my mother board is intel 101GCC... only the sound card.. is not detected.. after going through the sound- config..as u mentoned.. nothing happens.. what will be the problem? How do i solve it?

Thanks
Can you post up what you get from:
/sbin/lspci

Nothing on google turns up much about your motherboard. Can you also post up what you get from typing:
Code:
uname -a
and
Code:
lsmod
It seems odd that your onboard soundcard wouldn't be detected, the above 2 commands will help us see what devices exist, the kernel version, and the currently loaded modules.

Cool
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No sound coming from my sound blaster audigy 2 ZS platinum sound card msab Linux - Hardware 9 12-05-2010 05:10 AM
no sound from sound blaster PCI sound card using mandrake-linux 10.1 box nila56 Linux - Hardware 2 05-29-2006 02:48 PM
Sound Card drivers. linuxfreak3 Linux - Hardware 1 04-08-2005 12:36 PM
Prowler Sound card drivers installed, but get sound errors? MDK9.2 RHLinuxGUY Mandriva 1 03-11-2004 09:26 PM
No sound, problem with sound card install? ak4me Linux - Hardware 2 03-06-2004 04:01 PM


All times are GMT -5. The time now is 12:38 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration