LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 12-17-2005, 10:59 PM   #1
Nille_kungen
Member
 
Registered: Jul 2005
Posts: 214

Rep: Reputation: 44
VFS: Cannot open root device "801"


Hi i'm trying to set up an server for an friend.
It's not really slackware it's slamd64
And i got it working ok with SATA an all but i had only one core of my amd x2 processor.
So i compiled the kernel the kernel with SMP support rebooted and got this.

VFS: Cannot open root device "801" or unknown-block(8,1)
Please append a correct "root=" boot option
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount fs on unknown-block(8,1)

Now it works without SMP in the kernel but i want to use both cores in that cpu.
So i tried everything i could think of.
I recompiled the kernel with different options, and i tried mkinitrd with different modules but no success.
I also compiled another version of the kernel 2.6.14.4 and 2.6.12
I changed the lilo.conf
I even tried changing bios settings.
I tried google for along time and tried everything i got in google but, still not working.
So now i try posting here.

Here is some info on the computer.
Motherboard: MSI K8N NEO4-FI nForce4 Ultra
Processor: AMD Athlon64 X2 Dual-Core "Manchester" 90nm 4200+ 2.2GHz 512kb+512kb Boxed
Memory: 4x Corsair VS1GB400C3 Value Select 1024Mb DDR PC3200 400MHz
Graficcard: Hightech Excalibur ATI Radeon X300SE 128Mb DDR TV-out RETAIL
Networkcard: 3Com Gigabit NIC PCI
Harddrive: Western Digital Raptor WD360GD 36Gb 10000rpm 8Mb cache S-ATA
DVD-Rom: LITE-ON DVD-ROM 16X DVD/48X CD w. Black front bulk IDE

lspci
0000:00:00.0 Memory controller: nVidia Corporation CK804 Memory Controller (rev a3)
0000:00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation: Unknown device 0050 (rev a3)
0000:00:01.1 SMBus: nVidia Corporation CK804 SMBus (rev a2)
0000:00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation CK804 USB Controller (rev a2)
0000:00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation CK804 USB Controller (rev a3)
0000:00:04.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation CK804 AC'97 Audio Controller (rev a2)
0000:00:06.0 IDE interface: nVidia Corporation CK804 IDE (rev f2)
0000:00:07.0 IDE interface: nVidia Corporation CK804 Serial ATA Controller (rev f3)
0000:00:08.0 IDE interface: nVidia Corporation CK804 Serial ATA Controller (rev f3)
0000:00:09.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCI Bridge (rev a2)
0000:00:0a.0 Bridge: nVidia Corporation CK804 Ethernet Controller (rev a3)
0000:00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge (rev a3)
0000:00:0c.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge (rev a3)
0000:00:0d.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge (rev a3)
0000:00:0e.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge (rev a3)
0000:00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
0000:00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
0000:00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
0000:00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
0000:01:07.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c940 10/100/1000Base-T [Marvell] (rev 10)
0000:01:0c.0 FireWire (IEEE 1394): VIA Technologies, Inc. IEEE 1394 Host Controller (rev 80)
0000:05:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV370 5B60 [Radeon X300 (PCIE)]
0000:05:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc: Unknown device 5b70

lilo
boot = /dev/sda
# Linux bootable partition config begins
image = /boot/bzImage-2.6.12
root = /dev/sda1
label = Linux-2.6.12
read-only

# Linux bootable partition config begins
image = /boot/bzImage-2.6.14.4
initrd = /boot/initrd.gz
root = /dev/sda1
label = Linux-2.6.14.4
read-only
# Linux bootable partition config ends

So i got no ideas left so i hope one of you can help me get more ideas.

Last edited by Nille_kungen; 12-17-2005 at 11:02 PM.
 
Old 12-18-2005, 08:36 PM   #2
Nille_kungen
Member
 
Registered: Jul 2005
Posts: 214

Original Poster
Rep: Reputation: 44
[solved]

Ok i solved it by removinga all other sata modules.
And kompiled sata_nv into the kernel.
So libata and sata_nv and removing the rest solved it.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
VFS: Cannot open root device "cobd1" or unknown-block(117,1) lorenzobalan Linux - General 4 12-12-2007 07:19 PM
FC2; VFS: Cannot open root device "LABEL=/" or unknown-block(0,0) Starchild Fedora 11 01-18-2006 04:39 AM
New kernel - VFS: Cannot open root device "301" or unknown block(3,1) j0y Debian 2 04-30-2005 10:14 PM
Kernel Panic:VFS: Cannot open root device "hda3" or 00:10 shivendnrab Linux - General 1 07-01-2004 04:08 AM
VFS: Cannot open root device "1601" or unknown-block(22,1) takehora Slackware 3 06-11-2004 09:34 PM


All times are GMT -5. The time now is 12:51 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration