LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Slackware (http://www.linuxquestions.org/questions/slackware-14/)
-   -   VFS: Cannot open root device "801" (http://www.linuxquestions.org/questions/slackware-14/vfs-cannot-open-root-device-801-a-394044/)

Nille_kungen 12-17-2005 09:59 PM

VFS: Cannot open root device "801"
 
Hi i'm trying to set up an server for an friend.
It's not really slackware it's slamd64
And i got it working ok with SATA an all but i had only one core of my amd x2 processor.
So i compiled the kernel the kernel with SMP support rebooted and got this.

VFS: Cannot open root device "801" or unknown-block(8,1)
Please append a correct "root=" boot option
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount fs on unknown-block(8,1)

Now it works without SMP in the kernel but i want to use both cores in that cpu.
So i tried everything i could think of.
I recompiled the kernel with different options, and i tried mkinitrd with different modules but no success.
I also compiled another version of the kernel 2.6.14.4 and 2.6.12
I changed the lilo.conf
I even tried changing bios settings.
I tried google for along time and tried everything i got in google but, still not working.
So now i try posting here.

Here is some info on the computer.
Motherboard: MSI K8N NEO4-FI nForce4 Ultra
Processor: AMD Athlon64 X2 Dual-Core "Manchester" 90nm 4200+ 2.2GHz 512kb+512kb Boxed
Memory: 4x Corsair VS1GB400C3 Value Select 1024Mb DDR PC3200 400MHz
Graficcard: Hightech Excalibur ATI Radeon X300SE 128Mb DDR TV-out RETAIL
Networkcard: 3Com Gigabit NIC PCI
Harddrive: Western Digital Raptor WD360GD 36Gb 10000rpm 8Mb cache S-ATA
DVD-Rom: LITE-ON DVD-ROM 16X DVD/48X CD w. Black front bulk IDE

lspci
0000:00:00.0 Memory controller: nVidia Corporation CK804 Memory Controller (rev a3)
0000:00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation: Unknown device 0050 (rev a3)
0000:00:01.1 SMBus: nVidia Corporation CK804 SMBus (rev a2)
0000:00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation CK804 USB Controller (rev a2)
0000:00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation CK804 USB Controller (rev a3)
0000:00:04.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation CK804 AC'97 Audio Controller (rev a2)
0000:00:06.0 IDE interface: nVidia Corporation CK804 IDE (rev f2)
0000:00:07.0 IDE interface: nVidia Corporation CK804 Serial ATA Controller (rev f3)
0000:00:08.0 IDE interface: nVidia Corporation CK804 Serial ATA Controller (rev f3)
0000:00:09.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCI Bridge (rev a2)
0000:00:0a.0 Bridge: nVidia Corporation CK804 Ethernet Controller (rev a3)
0000:00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge (rev a3)
0000:00:0c.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge (rev a3)
0000:00:0d.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge (rev a3)
0000:00:0e.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge (rev a3)
0000:00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
0000:00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
0000:00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
0000:00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
0000:01:07.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c940 10/100/1000Base-T [Marvell] (rev 10)
0000:01:0c.0 FireWire (IEEE 1394): VIA Technologies, Inc. IEEE 1394 Host Controller (rev 80)
0000:05:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV370 5B60 [Radeon X300 (PCIE)]
0000:05:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc: Unknown device 5b70

lilo
boot = /dev/sda
# Linux bootable partition config begins
image = /boot/bzImage-2.6.12
root = /dev/sda1
label = Linux-2.6.12
read-only

# Linux bootable partition config begins
image = /boot/bzImage-2.6.14.4
initrd = /boot/initrd.gz
root = /dev/sda1
label = Linux-2.6.14.4
read-only
# Linux bootable partition config ends

So i got no ideas left so i hope one of you can help me get more ideas.

Nille_kungen 12-18-2005 07:36 PM

[solved]
 
Ok i solved it by removinga all other sata modules.
And kompiled sata_nv into the kernel.
So libata and sata_nv and removing the rest solved it.


All times are GMT -5. The time now is 03:28 AM.