LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 09-13-2006, 07:18 PM   #1
ssin14
Member
 
Registered: Sep 2006
Posts: 46

Rep: Reputation: 15
Problems with VT6102 Rhine II PCI Fast Ethernet Controller


I need to install new drivers for my ethernet card from Cd. How can I do it?
 
Old 09-13-2006, 07:47 PM   #2
jens
Senior Member
 
Registered: May 2004
Location: Belgium
Distribution: Debian, Slackware, Fedora
Posts: 1,239

Rep: Reputation: 178Reputation: 178
What card?
Any "not extremely crappy" ethernet card should be supported by your distro.

Since most people can't read your mind, please give a lot more information.
 
Old 09-13-2006, 08:55 PM   #3
ssin14
Member
 
Registered: Sep 2006
Posts: 46

Original Poster
Rep: Reputation: 15
thanks for reply
I dont know why I cant use my Nic

when I put ifconfig -a its not showing there. only Lo is being shown
I tried several options like "ifconfig eth0" and even tried "ifconfig eth0 up"
when I write "lspci"

the Ethernet Controller says VIA technologies VT6102

If this working how to enable it. or what shall I do
 
Old 09-13-2006, 10:09 PM   #4
gbonvehi
Senior Member
 
Registered: Jun 2004
Location: Argentina (SR, LP)
Distribution: Slackware
Posts: 3,145

Rep: Reputation: 51
Check if the module is being loaded with lsmod. If it isn't,add /sbin/modprobe via-rhine to /etc/rc.d/rc.modules and it should load fine.
 
Old 09-13-2006, 10:22 PM   #5
Franklin
Senior Member
 
Registered: Oct 2002
Distribution: Slackware, WinXP, Windows 7
Posts: 1,253

Rep: Reputation: 55
You don't need the CD.
I believe the module is via_rhine

As root try:

modprobe via_rhine

Then see if restarting your card gives you anything for eth0:

ifconfig eth0 up

If yes and you are using hotplug and 2.4 check /etc/rc.d/rc.modules and uncomment the line:

#/sbin/modprobe via_rhine

by removing the #

I use 2.6.17.13 and the module is there. Not sure about 2.4.

You might want to check that /etc/rc.d/rc.hotplug is executable. Hotplug should load this and if hotplug is not running, this might be why it's not loaded. To make it executable, as root do

chmod +x /etc/rc.d/rc.modules (might be named rc.modules-2.4.33.3 or similar - you will need to check your rc.d)

HTH
 
Old 09-13-2006, 10:30 PM   #6
Franklin
Senior Member
 
Registered: Oct 2002
Distribution: Slackware, WinXP, Windows 7
Posts: 1,253

Rep: Reputation: 55
me slow typer

Also, either name works (via-rhine or via_rhine, but it's via-rhine in rc.modules)

root@bertha:/home/steve# modprobe via-rhine
root@bertha:/home/steve# lsmod
Module Size Used by
via_rhine 19460 0
 
Old 09-13-2006, 11:04 PM   #7
ssin14
Member
 
Registered: Sep 2006
Posts: 46

Original Poster
Rep: Reputation: 15
thanks

But when i put both modprobe via_rhine or via_rhine it says Cant locate module.

Also how to add that thing in rc.module?
 
Old 09-14-2006, 01:11 AM   #8
ssin14
Member
 
Registered: Sep 2006
Posts: 46

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Problems with VT6102 Rhine II PCI Fast Ethernet Controller

COuldnt find my Nic devices. It says device not found. Any solutions.
 
Old 09-14-2006, 01:26 AM   #9
gbonvehi
Senior Member
 
Registered: Jun 2004
Location: Argentina (SR, LP)
Distribution: Slackware
Posts: 3,145

Rep: Reputation: 51
Please paste the output of
Code:
uname -a
and
Code:
ls /var/log/packages/kernel-*
It seems you don't have modules for your kernel.
 
Old 09-14-2006, 01:43 AM   #10
rkrishna
Member
 
Registered: Mar 2005
Location: chennai(madras), India
Distribution: slackware ofcourse
Posts: 654

Rep: Reputation: 32
Code:
modprobe -l | grep -i via
and c whether it is there. If the module is there then u modprobe
 
Old 09-14-2006, 02:02 AM   #11
ssin14
Member
 
Registered: Sep 2006
Posts: 46

Original Poster
Rep: Reputation: 15
uname -a

"Linux ipphone 2.4.31 #6 Sun JUn 5 19:04:47 PDT 2005 i686 unknown unknown GNU/Linux

The other command said "No such file or directory"
 
Old 09-14-2006, 02:13 AM   #12
ssin14
Member
 
Registered: Sep 2006
Posts: 46

Original Poster
Rep: Reputation: 15
modprobe -l | grep -i via

nothing came.

started next line with
"root@ipphone:~#
 
Old 09-14-2006, 03:33 AM   #13
gbonvehi
Senior Member
 
Registered: Jun 2004
Location: Argentina (SR, LP)
Distribution: Slackware
Posts: 3,145

Rep: Reputation: 51
It seems something went wrong during install then, you should have kernel-ide, kernel-modules, etc. Did manually choose the packages during install?

Mount your slackware installation cd, get into slackware/a directory and install kernel-modules package.

Last edited by gbonvehi; 09-14-2006 at 03:36 AM.
 
Old 09-14-2006, 03:33 AM   #14
gbonvehi
Senior Member
 
Registered: Jun 2004
Location: Argentina (SR, LP)
Distribution: Slackware
Posts: 3,145

Rep: Reputation: 51
[Sorry, double post]
 
Old 09-14-2006, 07:37 AM   #15
Bruce Hill
HCL Maintainer
 
Registered: Jun 2003
Location: Tupelo, MS
Distribution: Gentoo
Posts: 6,926

Rep: Reputation: 124Reputation: 124
Could you post the output of "lsmod" and "/sbin/lspci" please?

Which version of Slackware are you running? "cat /etc/slackware-version"
and which kernel are you running? "uname -a"

Please post that output also.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Change IRQ for onboard SiS900 PCI Fast Ethernet Controller lothario Linux - Networking 1 08-18-2006 07:08 PM
Marvell Yukon 88E8036 pci-e fast ethernet controller not being detected in Fedora 3 ozzie_penguin Linux - Laptop and Netbook 2 01-02-2006 04:06 PM
Marvell Yukon 88E8036 pci-e fast ethernet controller driver _ major nightmare to find ozzie_penguin Fedora 0 08-16-2005 11:48 PM
problems installing Broadcom 4401 Fast Ethernet Controller Driver linuxmandrake Linux - Hardware 3 09-15-2004 03:47 PM


All times are GMT -5. The time now is 08:55 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration