LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 12-16-2008, 07:02 AM   #1
stioanid
Member
 
Registered: Dec 2008
Location: Athens
Distribution: Centos Ubundu RedHat
Posts: 38

Rep: Reputation: 15
slapd not starting


I am having a problem starting my slapd daemon. The following message occured when I tried to start it in debug mode.


sudo slapd -d 16383
@(#) $OpenLDAP: slapd 2.4.11 (Oct 24 2008 23:44:05) $
buildd@palmer:/build/buildd/openldap-2.4.11/debian/build/servers/slapd
ldap_pvt_gethostbyname_a: host=stavros-laptop, r=0
daemon_init: <null>
daemon_init: listen on ldap:///
daemon_init: 1 listeners to open...
ldap_url_parse_ext(ldap:///)
daemon: IPv6 socket() failed errno=13 (Permission denied)
daemon: IPv4 socket() failed errno=13 (Permission denied)
slap_open_listener: failed on ldap:///
slapd stopped.
connections_destroy: nothing to destroy.

In the same time I run tail -f /var/log/syslog and I get the following

daemon: IPv4 socket() failed errno=13 (Permission denied)


If try just to start it I get

sudo /etc/init.d/slapd start
Starting OpenLDAP: slapd - failed.
The operation failed but no output was produced. For hints on what went
wrong please refer to the system's logfiles (e.g. /var/log/syslog) or
try running the daemon in Debug mode like via "slapd -d 16383" (warning:
this will create copious output).

Below, you can find the command line options used by this script to
run slapd. Do not forget to specify those options if you
want to look to debugging output:
slapd -g openldap -u openldap -F /etc/ldap/slapd.d/

Does any one has any ideas.
Thanks in advance.

Last edited by stioanid; 12-16-2008 at 07:08 AM.
 
Old 12-16-2008, 07:53 AM   #2
whitemice
Member
 
Registered: Aug 2007
Location: Michigan, USA
Distribution: openSUSE
Posts: 52

Rep: Reputation: 15
Quote:
Originally Posted by stioanid View Post
I am having a problem starting my slapd daemon. The following message occured when I tried to start it in debug mode.
Any chance something is already running on those ports? Like a slapd instance.
 
Old 12-16-2008, 08:54 AM   #3
stioanid
Member
 
Registered: Dec 2008
Location: Athens
Distribution: Centos Ubundu RedHat
Posts: 38

Original Poster
Rep: Reputation: 15
slapd not starting

Quote:
Originally Posted by whitemice View Post
Any chance something is already running on those ports? Like a slapd instance.
No when I run ps -ef | grep slapd the only thing I get is the grep command.
By the way is there any chance that it conflicts with winbind?
I am in the process where I am trying to authenticated my linux client through AD. And I have samba and winbind running.
 
  


Reply

Tags
ldap


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Slapd database error xkape Linux - Server 0 01-07-2008 07:12 AM
SLAPD wont start xkape Fedora 1 11-13-2006 01:12 PM
slapd ignoring hosts.deny garba Linux - Security 1 09-07-2006 09:25 AM
Bad DN starting slapd mago Linux - Networking 1 11-13-2005 02:19 PM
LDAP: slapd is not listening! jjge Linux - Software 6 01-10-2004 10:02 AM


All times are GMT -5. The time now is 02:51 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration