LinuxQuestions.org
LinuxAnswers - the LQ Linux tutorial section.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 10-21-2005, 12:53 AM   #1
mdb
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2004
Location: Flagstaff, AZ
Posts: 19

Rep: Reputation: 0
X hangs at login screen after installing new nvidia driver for Geforce 6600 GT


I am upgrading my onboard video to a GeForce 6600 GT. I have compiled the current driver (NVIDIA-Linux-x86-1.0-7676-pkg1.run) successfully. I have edited my xorg.conf file by commenting the "Load dri" module and changed "nv" to "nvidia" in the device section. After rebooting and starting X, I see the nvidia logo but at the login screen only half is rendered and the bottom half is white. X hangs here and nothing works...only reset.

I am running
Fedora Core 4
#uname -r
Linux nibbles 2.6.13-1.1526_FC4 #1 Wed Sep 28 19:15:10 EDT 2005 i686 athlon i386 GNU/Linux

#lspci
00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 730 Host (rev 02)
00:00.1 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE] (rev d0)
00:01.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS85C503/5513 (LPC Bridge)00:01.1 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS900 PCI Fast Ethernet (rev 82)
00:01.2 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 07)
00:01.3 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 07)
00:01.6 Modem: Silicon Integrated Systems [SiS] AC'97 Modem Controller (rev a0)
00:02.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] Virtual PCI-to-PCI bridge (AGP)
00:09.0 Multimedia audio controller: Ensoniq ES1371 [AudioPCI-97] (rev 06)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV43 [GeForce 6600/GeForce 6600 GT] (rev a2)

#cat /etc/X11/xorg.conf
# Xorg configuration created by system-config-display

Section "ServerLayout"
Identifier "single head configuration"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"

# RgbPath is the location of the RGB database. Note, this is the name of the
# file minus the extension (like ".txt" or ".db"). There is normally
# no need to change the default.
# Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together)
# By default, Red Hat 6.0 and later now use a font server independent of
# the X server to render fonts.
RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
FontPath "unix/:7100"
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "extmod"
Load "fbdevhw"
Load "glx"
Load "record"
Load "freetype"
Load "type1"
# Load "dri"
EndSection

Section "InputDevice"

# Specify which keyboard LEDs can be user-controlled (eg, with xset(1))
# Option "Xleds" "1 2 3"
# To disable the XKEYBOARD extension, uncomment XkbDisable.
# Option "XkbDisable"
# To customise the XKB settings to suit your keyboard, modify the
# lines below (which are the defaults). For example, for a non-U.S.
# keyboard, you will probably want to use:
# Option "XkbModel" "pc102"
# If you have a US Microsoft Natural keyboard, you can use:
# Option "XkbModel" "microsoft"
#
# Then to change the language, change the Layout setting.
# For example, a german layout can be obtained with:
# Option "XkbLayout" "de"
# or:
# Option "XkbLayout" "de"
# Option "XkbVariant" "nodeadkeys"
#
# If you'd like to switch the positions of your capslock and
# control keys, use:
# Option "XkbOptions" "ctrl:swapcaps"
# Or if you just want both to be control, use:
# Option "XkbOptions" "ctrl:nocaps"
#
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "us"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "IMPS/2"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "Emulate3Buttons" "yes"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Monitor Vendor"
ModelName "NEC MultiSync FE700+"
DisplaySize 330 240
HorizSync 31.0 - 70.0
VertRefresh 55.0 - 120.0
Option "dpms"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "nvidia"
VendorName "Videocard vendor"
BoardName "NVIDIA GeForce 6600 GT"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Videocard0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 16
Modes "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Modes "1280x1024" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection

cat /var/log/Xorg.0.log
X Window System Version 6.8.2
Release Date: 9 February 2005
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 6.8.2
Build Operating System: Linux 2.6.9-22.ELsmp i686 [ELF]
Current Operating System: Linux nibbles 2.6.13-1.1526_FC4 #1 Wed Sep 28 19:15:10 EDT 2005 i686
Build Date: 21 September 2005
Build Host: hs20-bc1-6.build.redhat.com

Before reporting problems, check http://wiki.X.Org
to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
OS Kernel: Linux version 2.6.13-1.1526_FC4 (bhcompile@hs20-bc1-6.build.redhat.com) (gcc version 4.0.1 20050727 (Red Hat 4.0.1-5)) #1 Wed Sep 28 19:15:10 EDT 2005 P
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Oct 20 21:42:08 2005
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) ServerLayout "single head configuration"
(**) |-->Screen "Screen0" (0)
(**) | |-->Monitor "Monitor0"
(**) | |-->Device "Videocard0"
(**) |-->Input Device "Mouse0"
(**) |-->Input Device "Keyboard0"
(**) FontPath set to "unix/:7100"
(**) RgbPath set to "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
(==) ModulePath set to "/usr/X11R6/lib/modules"
(II) Open APM successful
(II) Module ABI versions:
X.Org ANSI C Emulation: 0.2
X.Org Video Driver: 0.7
X.Org XInput driver : 0.4
X.Org Server Extension : 0.2
X.Org Font Renderer : 0.4
(II) Loader running on linux
(II) LoadModule: "bitmap"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/fonts/libbitmap.a
(II) Module bitmap: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Font Renderer
ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.4
(II) Loading font Bitmap
(II) LoadModule: "pcidata"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libpcidata.a
(II) Module pcidata: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.7
(++) using VT number 7

(II) PCI: PCI scan (all values are in hex)
(II) PCI: 00:00:0: chip 1039,0730 card 0000,0000 rev 02 class 06,00,00 hdr 80
(II) PCI: 00:00:1: chip 1039,5513 card 1039,5513 rev d0 class 01,01,80 hdr 80
(II) PCI: 00:01:0: chip 1039,0018 card 0000,0000 rev 00 class 06,01,00 hdr 80
(II) PCI: 00:01:1: chip 1039,0900 card 1039,0900 rev 82 class 02,00,00 hdr 00
(II) PCI: 00:01:2: chip 1039,7001 card 1039,7001 rev 07 class 0c,03,10 hdr 00
(II) PCI: 00:01:3: chip 1039,7001 card 1039,7000 rev 07 class 0c,03,10 hdr 00
(II) PCI: 00:01:6: chip 1039,7013 card 1039,7013 rev a0 class 07,03,00 hdr 00
(II) PCI: 00:02:0: chip 1039,0001 card 0000,0000 rev 00 class 06,04,00 hdr 01
(II) PCI: 00:09:0: chip 1274,1371 card 1274,1371 rev 06 class 04,01,00 hdr 00
(II) PCI: 01:00:0: chip 10de,00f1 card 0000,0000 rev a2 class 03,00,00 hdr 00
(II) PCI: End of PCI scan
(II) Host-to-PCI bridge:
(II) Bus 0: bridge is at (0:0:0), (0,0,1), BCTRL: 0x0008 (VGA_EN is set)
(II) Bus 0 I/O range:
[0] -1 0 0x00000000 - 0x0000ffff (0x10000) IX[B]
(II) Bus 0 non-prefetchable memory range:
[0] -1 0 0x00000000 - 0xffffffff (0x0) MX[B]
(II) Bus 0 prefetchable memory range:
[0] -1 0 0x00000000 - 0xffffffff (0x0) MX[B]
(II) PCI-to-ISA bridge:
(II) Bus -1: bridge is at (0:1:0), (0,-1,-1), BCTRL: 0x0008 (VGA_EN is set)
(II) PCI-to-PCI bridge:
(II) Bus 1: bridge is at (0:2:0), (0,1,1), BCTRL: 0x000e (VGA_EN is set)
(II) Bus 1 I/O range:
.
.
.
(II) LoadModule: "dbe"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdbe.a
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "extmod"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libextmod.a
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading extension SHAPE
(II) Loading extension MIT-SUNDRY-NONSTANDARD
(II) Loading extension BIG-REQUESTS
(II) Loading extension SYNC
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XC-MISC
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-Misc
(II) Loading extension XFree86-DGA
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension TOG-CUP
(II) Loading extension Extended-Visual-Information
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "fbdevhw"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/linux/libfbdevhw.a
(II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 0.0.2
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.7
(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libglx.so
(II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
compiled for 4.0.2, module version = 1.0.7676
Module class: XFree86 Server Extension
ABI class: XFree86 Server Extension, version 0.1
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "record"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/librecord.a
(II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.13.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading extension RECORD
(II) LoadModule: "freetype"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/fonts/libfreetype.so
(II) Module freetype: vendor="X.Org Foundation & the After X-TT Project"
compiled for 6.8.2, module version = 2.1.0
Module class: X.Org Font Renderer
ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.4
(II) Loading font FreeType
(II) LoadModule: "type1"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/fonts/libtype1.a
(II) Module type1: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.2
Module class: X.Org Font Renderer
ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.4
(II) Loading font Type1
(II) Loading font CID
(II) LoadModule: "nvidia"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/nvidia_drv.so
(II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
compiled for 4.0.2, module version = 1.0.7676
Module class: XFree86 Video Driver
(II) LoadModule: "mouse"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/input/mouse_drv.o
(II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
Module class: X.Org XInput Driver
ABI class: X.Org XInput driver, version 0.4
(II) LoadModule: "kbd"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/input/kbd_drv.o
(II) Module kbd: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
Module class: X.Org XInput Driver
ABI class: X.Org XInput driver, version 0.4
(II) NVIDIA dlloader X Driver 1.0-7676 Fri Jul 29 13:00:04 PDT 2005
(II) NVIDIA Unified Driver for all NVIDIA GPUs
(II) Primary Device is: PCI 01:00:0
(--) Assigning device section with no busID to primary device
(--) Chipset NVIDIA GPU found
(II) resource ranges after xf86ClaimFixedResources() call:
.
.
.
(II) Setting vga for screen 0.
(**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(==) NVIDIA(0): RGB weight 888
(==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
(==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(--) NVIDIA(0): Linear framebuffer at 0xB0000000
(--) NVIDIA(0): MMIO registers at 0xCE000000
(II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU detected as: GeForce 6600 GT
(--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 05.43.02.35.07
(--) NVIDIA(0): Interlaced video modes are supported on this GPU
(II) NVIDIA(0): Detected AGP rate: 4X
(--) NVIDIA(0): VideoRAM: 131072 kBytes
(II) NVIDIA(0): Connected display device(s): CRT-0
(--) NVIDIA(0): CRT-0: maximum pixel clock: 400 MHz
(II) Loading sub module "ddc"
(II) LoadModule: "ddc"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libddc.a
(II) Module ddc: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.7
(II) NVIDIA(0): Monitor0: Using hsync range of 31.00-70.00 kHz
(II) NVIDIA(0): Monitor0: Using vrefresh range of 55.00-120.00 Hz
(II) NVIDIA(0): Clock range: 12.00 to 400.00 MHz
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1280x960" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "640x480" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1280x1024" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "640x512" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1280x1024" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "640x512" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1600x1200" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1600x1200" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1600x1200" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1600x1200" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1600x1200" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1792x1344" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "896x672" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1792x1344" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "896x672" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1856x1392" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "928x696" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1856x1392" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "928x696" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1920x1440" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "960x720" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1920x1440" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "960x720" (hsync out of range)
(WW) (1400x1050,Monitor0) mode clock 122MHz exceeds DDC maximum 120MHz
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1400x1050" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "700x525" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1920x1440" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "960x720" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "2048x1536" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1024x768" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "2048x1536" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1024x768" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "2048x1536" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1024x768" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "848x480" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "424x240" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1152x864" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "576x432" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1400x1050" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "700x525" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1400x1050" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "700x525" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1280x800" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "640x400" (hsync out of range)
(WW) (1680x1050,Monitor0) mode clock 147.14MHz exceeds DDC maximum 120MHz
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1680x1050" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "840x525" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1680x1050" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "840x525" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1680x1050" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "840x525" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1920x1200" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "960x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1920x1200" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "960x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1920x1200" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "960x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1920x1200" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "960x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "2560x1600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1280x800" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "2560x1600" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1280x800" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "2560x1600" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1280x800" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "2560x1600" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1280x800" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1680x1050" (width too large for virtual size)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1400x1050" (width too large for virtual size)
(WW) NVIDIA(0): Not using mode "840x525" (height 1050 is larger than
(WW) NVIDIA(0): EDID-specified maximum 1024)
(WW) NVIDIA(0): Not using mode "700x525" (height 1050 is larger than
(WW) NVIDIA(0): EDID-specified maximum 1024)
(WW) NVIDIA(0): Not using mode "1152x768":
(WW) NVIDIA(0): horizontal sync start (1178) not a multiple of 8
(WW) NVIDIA(0): Not using mode "576x384":
(WW) NVIDIA(0): horizontal sync start (589) not a multiple of 8
(WW) NVIDIA(0): Not using mode "360x200":
(WW) NVIDIA(0): horizontal sync start (378) not a multiple of 8
(**) NVIDIA(0): Validated modes for display device CRT-0:
.
.
.
(II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 1280 x 1024
(**) NVIDIA(0): Display dimensions: (330, 240) mm
(**) NVIDIA(0): DPI set to (98, 108)
(II) Loading sub module "fb"
(II) LoadModule: "fb"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libfb.a
(II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.2
(II) Loading sub module "ramdac"
(II) LoadModule: "ramdac"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libramdac.a
(II) Module ramdac: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.2, module version = 0.1.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.7
(--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
(II) do I need RAC? No, I don't.
(II) resource ranges after preInit:
.
.
.
(II) NVIDIA(0): Setting mode "1280x1024"
(II) Loading extension NV-GLX
(II) NVIDIA(0): NVIDIA 3D Acceleration Architecture Initialized
(II) NVIDIA(0): Using the NVIDIA 2D acceleration architecture
(==) NVIDIA(0): Backing store disabled
(==) NVIDIA(0): Silken mouse enabled
(**) Option "dpms"
(**) NVIDIA(0): DPMS enabled
(II) Loading extension NV-CONTROL
(==) RandR enabled
(II) Initializing built-in extension MIT-SHM
(II) Initializing built-in extension XInputExtension
(II) Initializing built-in extension XTEST
(II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
(II) Initializing built-in extension LBX
(II) Initializing built-in extension XC-APPGROUP
(II) Initializing built-in extension SECURITY
(II) Initializing built-in extension XINERAMA
(II) Initializing built-in extension XFIXES
(II) Initializing built-in extension XFree86-Bigfont
(II) Initializing built-in extension RENDER
(II) Initializing built-in extension RANDR
(II) Initializing built-in extension COMPOSITE
(II) Initializing built-in extension DAMAGE
(II) Initializing built-in extension XEVIE
(II) Initializing extension GLX
(**) Option "Protocol" "IMPS/2"
(**) Mouse0: Device: "/dev/input/mice"
(**) Mouse0: Protocol: "IMPS/2"
(**) Option "CorePointer"
(**) Mouse0: Core Pointer
(**) Option "Device" "/dev/input/mice"
(**) Option "Emulate3Buttons" "yes"
(**) Mouse0: Emulate3Buttons, Emulate3Timeout: 50
(**) Option "ZAxisMapping" "4 5"
(**) Mouse0: ZAxisMapping: buttons 4 and 5
(**) Mouse0: Buttons: 5
(**) Option "CoreKeyboard"
(**) Keyboard0: Core Keyboard
(**) Option "Protocol" "standard"
(**) Keyboard0: Protocol: standard
(**) Option "AutoRepeat" "500 30"
(**) Option "XkbRules" "xorg"
(**) Keyboard0: XkbRules: "xorg"
(**) Option "XkbModel" "pc105"
(**) Keyboard0: XkbModel: "pc105"
(**) Option "XkbLayout" "us"
(**) Keyboard0: XkbLayout: "us"
(**) Option "CustomKeycodes" "off"
(**) Keyboard0: CustomKeycodes disabled
(II) XINPUT: Adding extended input device "Keyboard0" (type: KEYBOARD)
(II) XINPUT: Adding extended input device "Mouse0" (type: MOUSE)
(II) XINPUT: Adding extended input device "NVIDIA Event Handler" (type: Other)
(II) Mouse0: ps2EnableDataReporting: succeeded


Any ideas what could be wrong?
I really need your help! Linuxquestions.org has not failed me yet

Thanks
 
Old 10-21-2005, 02:11 AM   #2
TomaCzar
Member
 
Registered: Dec 2003
Location: Roc City (Rochester-NY)
Distribution: Slacker 4 Life
Posts: 125

Rep: Reputation: 15
I don't think you want "Option "Emulate3Buttons" "yes"" unless you actually have three buttons in which case I don't think you want "Option "ZAxisMapping" "4 5"" (for a working five button I think you also need "Option "Buttons" "5"". I mention this because mouse is hte last entry in your Xorg.0.log.
You may also want to take a look at the xdm.log to see if it has anything since the crash occurs during xdm. I don't know if RH supplied your kernel but you can't have any type of frame buffering in the kernel, it interferes with the NVIDIA driver. There's a slim chance that that's the problem as the NVIDIA driver would've (should've) squeeled when you went to compile it. Other than that, I also have a 6600GT with XDM and your configs don't differ all that much from mine. I might try bringing it down to 1024x768 with a hsync of 31.5-50.0 and a vsync of 40-90. It squeels in the Xorg.0.log but it works (for me at least). Or you can just wait for someone who know what the heck they're talking about to come along and post. Best of luck
 
Old 10-21-2005, 10:17 AM   #3
mdb
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2004
Location: Flagstaff, AZ
Posts: 19

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks for the reply...I changed the mouse option by removing "Option "ZAxisMapping" "4 5" . I do have a 3 button mouse. I still get the same result as before. I failed to mention that when X hangs at the login screen I can still see and move the mouse but none of the buttons work.

any other ideas?
 
Old 10-21-2005, 02:58 PM   #4
mdb
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2004
Location: Flagstaff, AZ
Posts: 19

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I tried another approach...I uninstalled the nvidia drivers and tried the livna rpms. I get the same result...I start X, I see the nvidia logo, but when the login screen appears only half of it is rendered and the bottom half is a white screen.

So it appears that the problem is not in the compiled driver or the pre-build rpm...if must be some configuration or hardware incapatibility...?

Another thing I noticed is that when using the nvidia driver or the livna rpms the screen flickers fast while X is starting.

help...
 
Old 10-22-2005, 12:46 PM   #5
mdb
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2004
Location: Flagstaff, AZ
Posts: 19

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Well everyone I got the nvidia driver to work. I removed the livna rpms and reinstalled the offical nvida driver. I got to thinking and I realized that X was starting fine but it seemed the graphics card was too fast or whatever and was hanging up. So I turned my attention to configuring AGP. I read appendix F in the nvidia readme and decided to try and force the AGP rate to 4x since I think my motherboard is too old to have 8x (but I am not sure). I followed the directions in the appendix and recompiled. I still got the same problem of seeing the nvidia logo but x hanging just after switching to the login screen. I finally came to my last idea...In configuring AGP there is an Option call "NvAgp" telling X which AGP module to use. The default is "3" which says to try AGPGART and if that fails try NVAGP. Well I had thought previously that this default would cover all my bases but as a last resort I decided to try different options. I first tried to set NvAgp to 0, which disables AGP. This worked! I was suprised, it started fine and I was able to log in. So to tested my luck and tried NvAgp 1 which uses NVAGP. This worked as well. So every thing seems to be fine now...

Is there a way to see for sure if I am using the 3D acceleration?
 
Old 10-23-2005, 06:18 AM   #6
tredegar
LQ 5k Club
 
Registered: May 2003
Location: London, UK
Distribution: Debian "Jessie"
Posts: 6,036

Rep: Reputation: 371Reputation: 371Reputation: 371Reputation: 371
Glad you cracked it, and took the trouble to post the solution.

Quote:
Is there a way to see for sure if I am using the 3D acceleration?
See if you can play tuxracer, or open a console and type glxgears
 
Old 10-23-2005, 04:36 PM   #7
TomaCzar
Member
 
Registered: Dec 2003
Location: Roc City (Rochester-NY)
Distribution: Slacker 4 Life
Posts: 125

Rep: Reputation: 15
A less "dangerous" option would be to use the glxinfo option. Not that tuxracer or glxgears will cause your machine to exmplode or spontaneously combust, but it's just the wrong approach (i.e. is that pot hot?? let me touch it and find out!!). glxinfo will give you data about your 3d acceleration that could possibly aid in troubleshooting a more advanced problem as well as telling you in plain english "direct rendering: Yes" or "direct rendering: No". That's the "thermometer in the pot" option that I would use to see if direct rendering is working. Right tool for the right job.

-Tomaczar
 
Old 10-24-2005, 08:30 AM   #8
tredegar
LQ 5k Club
 
Registered: May 2003
Location: London, UK
Distribution: Debian "Jessie"
Posts: 6,036

Rep: Reputation: 371Reputation: 371Reputation: 371Reputation: 371
TomaCzar,

glxinfo : That's a new one for me.
What I like about these boards is that I learn something new every day.
Thanks.
 
Old 10-24-2005, 11:09 AM   #9
mdb
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2004
Location: Flagstaff, AZ
Posts: 19

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Looks like everything is working great now. glxgears gave me ~5100 fps. Thanks for your help.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
help editing xf86config for nvidia geforce mx440 after installing nvidia driver linguist Linux - Newbie 11 06-13-2006 07:31 AM
nVidia GeForce 6600 pittopitto Linux - Hardware 16 03-16-2006 10:58 AM
cannot get Geforce 6600 run, black screen zhuqing8027 Mandriva 4 09-12-2005 09:15 PM
Nvidia GeForce 6600 GT PCI-Express issue morbius Linux - Hardware 2 06-09-2005 07:21 PM
installing nvidia geforce driver ickselglic Linux - Hardware 3 03-10-2004 07:04 PM


All times are GMT -5. The time now is 07:05 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration