LinuxQuestions.org
Support LQ: Use code LQ3 and save $3 on Domain Registration
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 11-13-2012, 11:48 AM   #1
tauro_kpo
Member
 
Registered: Feb 2007
Distribution: Debian
Posts: 81

Rep: Reputation: 15
Question Network card sometimes is not detected - Realtek RTL8101E/RTL8102E - Ubuntu 12.04


Hello guys,

I'm using Ubuntu 12.04. My network card sometimes is detected and sometimes it isn't. This happens every two reboots or so, and to be honest I don't have an idea of what might be causing it. Once I reboot, the eth0 connection activates normally and works fine. It's annoying and frustrating having to do this constantly every a few boots.

When off-line, in nm-applet, Enable Networking is ticked. In my connections I have only one eth0 configuration (which I created and configured manually). I have no chance of selecting it. Nm-applet says “No network devices available”.

ifconfig -a shows only lo, eth0 is not on the list. It seems that the network card is being ignored randomly across reboots. Sometimes it isn't detected but if I reboot it's detected and working again.

I think maybe I screwed up some configuration files, or something happened. It's not likely that my network card is broken, because if that was so, it wouldn't work at all. I think this has to do with Ubuntu 12.04 and my particular installation.

Is there something I can do to solve this? I really don't want to re-install.

By the way, the on-board network card is Realtek RTL8101E/RTL8102E

Thank you very much.
 
Old 11-14-2012, 02:32 PM   #2
floppy_stuttgart
Member
 
Registered: Nov 2010
Location: Stuttgart, Germany
Distribution: Tiny Core Linux 4.5.6, knoppix 6.7, antixM8.11, partedmagic, slitaz 3.0,PuppyLinux,Ubuntu 10.04
Posts: 542
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 37
you use wicd? I had personally several issues with the network manager and had to desinstall it fully.
 
Old 12-14-2012, 10:31 PM   #3
tauro_kpo
Member
 
Registered: Feb 2007
Distribution: Debian
Posts: 81

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Question

Hello floppy_stuttgart. I don't use wicd at all. I simply use the default Gnome/Unity network manager, nm-applet.

I still have this problem and I don't know what to do. Lately I didn't have time to try to fix this, so I had to reboot every time I got this.

Now that I'm free I'm open and eager to hear any advices, help, suggestions.

This is really annoying :-/
 
  


Reply

Tags
network, realtek, ubuntu 12.04


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Unable to install Realtak RTL8101E/RTL8102E sherazqurban Linux - Networking 4 10-04-2012 04:00 PM
After compiling kernel 2.4.27 my RTL8101E lan card is not working on ubuntu 8.04. MeridiumTech Linux - Networking 1 01-21-2012 07:01 AM
Realtek RTL8101E mod loaded but no eth0 jludeman Linux - Networking 1 08-20-2011 01:44 PM
Realtek RTL8101E problem on netinst kaz2100 Debian 1 10-19-2008 07:02 AM
Ubuntu - Wireless Realtek Card - Mostly installed but can't connect to wep network ryanbelv Linux - Hardware 7 09-15-2007 05:02 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:32 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration