LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Hardware (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/)
-   -   Network card sometimes is not detected - Realtek RTL8101E/RTL8102E - Ubuntu 12.04 (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/network-card-sometimes-is-not-detected-realtek-rtl8101e-rtl8102e-ubuntu-12-04-a-4175436962/)

tauro_kpo 11-13-2012 11:48 AM

Network card sometimes is not detected - Realtek RTL8101E/RTL8102E - Ubuntu 12.04
 
Hello guys,

I'm using Ubuntu 12.04. My network card sometimes is detected and sometimes it isn't. This happens every two reboots or so, and to be honest I don't have an idea of what might be causing it. Once I reboot, the eth0 connection activates normally and works fine. It's annoying and frustrating having to do this constantly every a few boots.

When off-line, in nm-applet, Enable Networking is ticked. In my connections I have only one eth0 configuration (which I created and configured manually). I have no chance of selecting it. Nm-applet says “No network devices available”.

ifconfig -a shows only lo, eth0 is not on the list. It seems that the network card is being ignored randomly across reboots. Sometimes it isn't detected but if I reboot it's detected and working again.

I think maybe I screwed up some configuration files, or something happened. It's not likely that my network card is broken, because if that was so, it wouldn't work at all. I think this has to do with Ubuntu 12.04 and my particular installation.

Is there something I can do to solve this? I really don't want to re-install.

By the way, the on-board network card is Realtek RTL8101E/RTL8102E

Thank you very much.

floppy_stuttgart 11-14-2012 02:32 PM

you use wicd? I had personally several issues with the network manager and had to desinstall it fully.

tauro_kpo 12-14-2012 10:31 PM

Hello floppy_stuttgart. I don't use wicd at all. I simply use the default Gnome/Unity network manager, nm-applet.

I still have this problem and I don't know what to do. Lately I didn't have time to try to fix this, so I had to reboot every time I got this.

Now that I'm free I'm open and eager to hear any advices, help, suggestions.

This is really annoying :-/


All times are GMT -5. The time now is 08:05 PM.