Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?


  Search this Thread
Old 03-27-2008, 02:01 AM   #1
LQ Newbie
Registered: Mar 2008
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Low sound from speakers/ No sound from headphone jack with Intel ICH8 Family Audio

I just put Vector Linux 5.9 on an Acer Extensa 4620z computer. Vector uses the xfce4-mixer, but alsamixer is accessible through the command line. I've played with it a lot, but can't get the headphone jack to work or the volume on the speakers loud enough to be usable.

When I run /sbin/lspci, I get the following output line:
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

Vector Linux uses kernel and alsa-lib 1.0.15. I heard this issue was resolved in ALSA 1.0.15, but I guess not.

I've seen fixes for other distros, but it seems that the coding and files being changed are different. Further, I've looked at the Vector Linux forum and can't find a solution.

To make the problem more difficult, my Acer is not connected to the internet and can't be because of my current location in the world. Any help would be greatly appreciated since this computer is my only source of entertainment.
Old 03-28-2008, 12:15 PM   #2
Registered: Jan 2005
Location: Midwest USA, Central Illinois
Distribution: SlackwareŽ
Posts: 11,933
Blog Entries: 15

Rep: Reputation: 1663Reputation: 1663Reputation: 1663Reputation: 1663Reputation: 1663Reputation: 1663Reputation: 1663Reputation: 1663Reputation: 1663Reputation: 1663Reputation: 1663

Did you run 'alsaconf' from the cli?
Old 03-28-2008, 10:18 PM   #3
LQ Newbie
Registered: Mar 2008
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Making Progress

I've used 'alsaconf' from the cli, but that didn't improve things. I did, however, really improve the audio from my built-in speakers by going to the vector linux repo and downloading 1.0.16 alsa. I'm still not having any luck with the headphones though.

I read in the alsa wiki that adding 'model=acer' has helped others when placed on the etc/modprobe.d/snd-hda-intel file. However, this doesn't exist in Vector. What I have is etc/modprobe.d/sound which contains [I]alias[I] snd-hda-intel.

Any thoughts would really be appreciated since the headphone issue could lead to major problems for me in my current environment.


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] configuring sound : Acer 4720 laptop ( 82801H ICH8 family HD Audio Controller) nkd Fedora 17 04-10-2008 02:15 PM
audio intel 82801H (ICH8 Family) a_j_67 Linux - Hardware 5 11-26-2007 05:13 PM
No sound on headphone jack kiaraho Linux - Hardware 3 02-16-2007 05:04 PM
no sound from speakers or headphone jack in ibm 600e donnyb General 4 03-27-2006 11:37 AM
No sound from headphone jack jefferai Linux - Laptop and Netbook 0 08-21-2004 04:05 PM

All times are GMT -5. The time now is 10:18 AM.

Main Menu
Write for LQ is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration