LinuxQuestions.org
Did you know LQ has a Linux Hardware Compatibility List?
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 07-06-2006, 04:07 PM   #1
fahad
Member
 
Registered: Dec 2002
Location: USA
Posts: 39

Rep: Reputation: 15
ATI Radeon 9800 and mesa


I installed the ati drivers for linux using a guide I found and everything worked fine and fglrxinfo reported the correct information so I went ahead and tried to install xgl and it installed fine. After I rebooted into the xgl session everything was slow so I rebooted into the regular session and did fglrxinfo again but this time it went back to this:

display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.4.1)

it was working fine but now its messed up again, I tried to reinstall the drivers but it still comes up like this. I checked the /etc/X11/xorg.conf file and everything was fine (meaning the 'ati' was replaced by fglrx) in the driver section

Thanks in advance!

EDIT: here's my xorg.conf

Code:
# /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page.
# (Type "man /etc/X11/xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "ServerLayout"
	Identifier     "Default Layout"
	Screen      0  "aticonfig-Screen[0]" 0 0
	InputDevice    "Generic Keyboard"
	InputDevice    "Configured Mouse"
	InputDevice    "stylus" "SendCoreEvents"
	InputDevice    "cursor" "SendCoreEvents"
	InputDevice    "eraser" "SendCoreEvents"
EndSection

Section "Files"

	# path to defoma fonts
	FontPath     "/usr/share/X11/fonts/misc"
	FontPath     "/usr/share/X11/fonts/cyrillic"
	FontPath     "/usr/share/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
	FontPath     "/usr/share/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
	FontPath     "/usr/share/X11/fonts/Type1"
	FontPath     "/usr/share/X11/fonts/100dpi"
	FontPath     "/usr/share/X11/fonts/75dpi"
	FontPath     "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
	Load  "i2c"
	Load  "bitmap"
	Load  "ddc"
	Load  "dri"
	Load  "extmod"
	Load  "freetype"
	Load  "glx"
	Load  "int10"
	Load  "type1"
	Load  "vbe"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Generic Keyboard"
	Driver      "kbd"
	Option	    "CoreKeyboard"
	Option	    "XkbRules" "xorg"
	Option	    "XkbModel" "pc104"
	Option	    "XkbLayout" "us"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Configured Mouse"
	Driver      "mouse"
	Option	    "CorePointer"
	Option	    "Device" "/dev/input/mice"
	Option	    "Protocol" "ExplorerPS/2"
	Option	    "ZAxisMapping" "4 5"
	Option	    "Emulate3Buttons" "true"
EndSection

Section "InputDevice"

                                                      # /dev/input/event
                                                      # for USB
	Identifier  "stylus"
	Driver      "wacom"
	Option	    "Device" "/dev/wacom"          # Change to 
	Option	    "Type" "stylus"
	Option	    "ForceDevice" "ISDV4"               # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"

                                                      # /dev/input/event
                                                      # for USB
	Identifier  "eraser"
	Driver      "wacom"
	Option	    "Device" "/dev/wacom"          # Change to 
	Option	    "Type" "eraser"
	Option	    "ForceDevice" "ISDV4"               # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"

                                                      # /dev/input/event
                                                      # for USB
	Identifier  "cursor"
	Driver      "wacom"
	Option	    "Device" "/dev/wacom"          # Change to 
	Option	    "Type" "cursor"
	Option	    "ForceDevice" "ISDV4"               # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier   "DELL 2005FPW"
	Option	    "DPMS"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier   "aticonfig-Monitor[0]"
	Option	    "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
	Option	    "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
	Option	    "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
	Identifier  "ATI Technologies, Inc. Radeon R350 NH [Radeon 9800 Pro]"
	Driver      "fglrx"
	BusID       "PCI:3:0:0"
EndSection

Section "Device"
	Identifier  "aticonfig-Device[0]"
	Driver      "fglrx"
	Option	    "VideoOverlay" "on"
	Option	    "OpenGLOverlay" "off"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "Default Screen"
	Device     "ATI Technologies, Inc. Radeon R350 NH [Radeon 9800 Pro]"
	Monitor    "DELL 2005FPW"
	DefaultDepth     24
	SubSection "Display"
		Depth     1
		Modes    "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "720x400" "640x480"
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth     4
		Modes    "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "720x400" "640x480"
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth     8
		Modes    "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "720x400" "640x480"
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth     15
		Modes    "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "720x400" "640x480"
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth     16
		Modes    "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "720x400" "640x480"
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth     24
		Modes    "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "720x400" "640x480"
	EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "aticonfig-Screen[0]"
	Device     "aticonfig-Device[0]"
	Monitor    "aticonfig-Monitor[0]"
	DefaultDepth     24
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     24
	EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
	Mode         0666
EndSection

Last edited by fahad; 07-06-2006 at 04:27 PM.
 
Old 07-06-2006, 05:55 PM   #2
fahad
Member
 
Registered: Dec 2002
Location: USA
Posts: 39

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Well I rebooted and the driver came back but when i rebooted again it disappeared again! I tried rebooting it another time and it hasn't comeback!

Please HElp!
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mesa problems on slackware 10.1 with ATI Radeon 9550 znb Linux - Software 1 02-07-2006 06:15 AM
ATI Radeon 9800 tv out true_atlantis Linux - Hardware 0 12-07-2004 02:41 AM
ATI Radeon 9800 All in Wonder NoirX252 Linux - Hardware 1 05-09-2004 02:56 AM
Still getting Mesa as OpenGL on ATI Radeon 9000 adamc91115 Linux - Hardware 11 05-08-2004 09:16 PM
ATI Radeon 9800 All in Wonder + TV OUT NoirX252 Linux - Hardware 1 03-07-2004 04:21 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:45 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration