LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 04-07-2004, 10:40 AM   #1
hamish
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Edinburgh
Distribution: Server: Gentoo2004; Desktop: Ubuntu
Posts: 720

Rep: Reputation: 30
ALSA poor sound quality


Hey all,

I have just got ALSA working with 2.6.4 in Gentoo2004. My onboard sound card is the nForce one which works using the snd_intel8x0 module.

it is all working acceptably, however, the quality if the music is when I'm playing mp3s, for example, is not as good as when I was using OSS. Obviously, this is due to some configurations somewhere.

When I put the volume up to say, 50% in the ALSA mixer and on my speakers, the sounds becomes very crackly and it is very unpleasant to listen too. Is there some configuration which I have done wrong?

If you need any other information to help me fix this, just tell me.

Hamish
 
Old 04-07-2004, 10:46 AM   #2
Caeda
Senior Member
 
Registered: Jul 2003
Location: Indiana
Distribution: Suse 6.0+, Mandrake 5.0-10.0, Redhat 6.0-9.0, Gentoo 1.2+, Gnoppix, Knoppix, Sabayon, Ubuntu 5.04+
Posts: 1,811

Rep: Reputation: 45
Depends on wether or not you downloaded the source for the nForce drivers and are actually using them, or if you are just using the plain old intel8x0 drivers, which are for intel cards not nforce cards...
 
Old 04-07-2004, 11:11 AM   #3
hamish
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Edinburgh
Distribution: Server: Gentoo2004; Desktop: Ubuntu
Posts: 720

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Hey,

the intel8x0 drivers aer the ones which the ALSA Matrix tells me to use. I will try the nforce ones now. THanks
Hamish
 
Old 04-09-2004, 06:00 AM   #4
hamish
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Edinburgh
Distribution: Server: Gentoo2004; Desktop: Ubuntu
Posts: 720

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Caeda
have you any idea why my nforce audio drivers wouldn't comile properly? I have asked this question in a different thread (http://www.linuxquestions.org/questi...hreadid=167640) but noone has got back to me.

can you help at all?

Hamish
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Poor sound quality using CMI 9880 and ALSA singularity Linux - Hardware 7 12-04-2005 10:42 AM
Poor sound quality in linux? Jilted Linux - General 6 09-27-2004 07:59 AM
poor sound quality slackware_03 Linux - Distributions 10 09-23-2004 05:17 PM
Poor sound quality with ALSA in Mandrake 10 Dr_Travis Linux - Hardware 1 06-15-2004 03:11 AM
poor sound quality MDK 10 gurty Mandriva 2 03-24-2004 09:11 PM


All times are GMT -5. The time now is 02:40 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration