LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 11-25-2018, 08:12 AM   #1
wigums
Member
 
Registered: Oct 2013
Location: Detroit
Distribution: slackware and raspbian
Posts: 55

Rep: Reputation: Disabled
mate broke after slackpkg upgrade-all


after the updates of Thu Nov 22 all the mate menus stopped working.
for example from the mate menu firefox doesnt start. terminal doesnt start. etc etc.
nothing starts from the menus. same is true for right click menus. same for the alt-f2 dialog. nothing runs. ive no idea where to even start troubleshooting this
 
Old 11-25-2018, 08:56 AM   #2
Chuck56
Member
 
Registered: Dec 2006
Location: Colorado
Distribution: Slackware
Posts: 507

Rep: Reputation: 102Reputation: 102
Are you running -current or -14.2? If you're running -current have you installed the recent "new" packages? There have been a few packages additions and removals in -current that can have wide spread impacts. When using slackpkg a good habit is to run the following 3 commands instead of just "upgrade-all":

Code:
slackpkg install-new
slackpkg upgrade-all
slackpkg clean-system
Watch out if you use the "clean-system" command. It needs additional modifications to /etc/slackpkg/blacklist to prevent listing 3rd party packages for removal (e.g. SlackBuilds.org, Alien's SlackBuilds).

Let us know if that helps.
 
Old 11-25-2018, 09:35 AM   #3
wigums
Member
 
Registered: Oct 2013
Location: Detroit
Distribution: slackware and raspbian
Posts: 55

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
im running current. after slackpkg install-new slackpkg upgrade-all slackpkg clean-system
the problem persists. btw its only mate. xfce for example is fine.
 
Old 11-25-2018, 09:58 AM   #4
Chuck56
Member
 
Registered: Dec 2006
Location: Colorado
Distribution: Slackware
Posts: 507

Rep: Reputation: 102Reputation: 102
I don't run Mate but I noticed after a quick search here in the forum that dconf is mentioned numerous times. dconf was recently upgraded in -current. The dconf upgrade may have nothing to do with your issue so you should wait until someone else who runs Mate joins in the thread. A couple suggestions until then is try rebuilding Mate or try sleuthing with ldd on missing program libraries to find more clues.
 
Old 11-25-2018, 10:12 AM   #5
wigums
Member
 
Registered: Oct 2013
Location: Detroit
Distribution: slackware and raspbian
Posts: 55

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
thanks for the reply. already rebuilt mate twice on 2 diff boxes.
ill keep diggin around
 
Old 11-25-2018, 11:58 AM   #6
orbea
Senior Member
 
Registered: Feb 2015
Distribution: Slackware64-current
Posts: 1,466

Rep: Reputation: Disabled
Did you try rebuilding mate and its dependencies after the update? Assuming that doesn't do it I suppose the next step is to try reverting updates in the changelog until the culprit is found...

Edit: Actually you said you rebuilt it already.
 
Old 11-25-2018, 02:21 PM   #7
wigums
Member
 
Registered: Oct 2013
Location: Detroit
Distribution: slackware and raspbian
Posts: 55

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
orbea yea i think thats my only option at this point

actually how can i? all the mirrors will be overwritten with the new packages eh?

Last edited by wigums; 11-25-2018 at 02:32 PM.
 
Old 11-25-2018, 05:03 PM   #8
stormtracknole
Senior Member
 
Registered: Aug 2005
Distribution: Slackware, RHEL
Posts: 1,080

Rep: Reputation: 156Reputation: 156
I had a similar issue with xfce right around the same time. It turned out that I had polkit blacklisted for some unknown reason and slackpkg didn't pick up the new polkit update. Not sure if it applies to you, but worth checking.
 
Old 11-25-2018, 05:34 PM   #9
Gordie
Member
 
Registered: Aug 2007
Posts: 443

Rep: Reputation: 154Reputation: 154
Quote:
Originally Posted by wigums View Post
orbea yea i think thats my only option at this point

actually how can i? all the mirrors will be overwritten with the new packages eh?
There exists a way. Look here
http://slackmirror.cbpf.br/pub/slackware/
 
Old 11-25-2018, 05:40 PM   #10
willysr
Senior Member
 
Registered: Jul 2004
Location: Jogja, Indonesia
Distribution: Slackware-Current
Posts: 3,874

Rep: Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133
Hi Wigums,

Can you specify which MATE version are you using?
I have everything working fine here on all my current machines running MATE and also under VM.
 
Old 11-25-2018, 08:27 PM   #11
wigums
Member
 
Registered: Oct 2013
Location: Detroit
Distribution: slackware and raspbian
Posts: 55

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
mate 1.20
 
Old 11-25-2018, 08:47 PM   #12
willysr
Senior Member
 
Registered: Jul 2004
Location: Jogja, Indonesia
Distribution: Slackware-Current
Posts: 3,874

Rep: Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133
did you make any changes to the default configuration?
 
Old 11-25-2018, 09:01 PM   #13
wigums
Member
 
Registered: Oct 2013
Location: Detroit
Distribution: slackware and raspbian
Posts: 55

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
i did not. just ran their scripts is all
 
Old 11-25-2018, 09:16 PM   #14
willysr
Senior Member
 
Registered: Jul 2004
Location: Jogja, Indonesia
Distribution: Slackware-Current
Posts: 3,874

Rep: Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133Reputation: 1133
can you try to make a new user and see if it affect new user as well?
 
Old 11-26-2018, 04:26 AM   #15
kgha
LQ Newbie
 
Registered: May 2018
Location: Sweden
Distribution: AlienBob's LiveSlak MATE
Posts: 28

Rep: Reputation: 24
Did you rebuild all mate packages? The -current update of Nov 22 gave me a bit of trouble, although not as bad as yours: the clock disappeared from the panel and the desktop was slow to load after reboot and a bit slow in response. I rebuilt the mate-panel package and then everything ran as usual.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] slackpkg-2.83.0-noarch-3 broke slackpkg+, sorry zerouno Slackware 20 06-16-2018 09:24 AM
having trouble after upgrading 14.1 slackware using slackpkg and slackpkg+ [solved] slackartist Slackware 1 12-28-2015 08:28 AM
LXer: Ubuntu MATE 15.04 Arrives With MATE Desktop 1.8.2 and MATE Tweak LXer Syndicated Linux News 0 05-15-2015 10:30 AM
[SOLVED] Can't boot into -current partition after slackpkg upgrade-all, after kernel upgraded gabytf Slackware 7 08-12-2012 11:42 AM
[SOLVED] After upgrade all using slackpkg upgrade, configuration is failed to read ethereal1m Linux - Newbie 3 04-28-2010 02:03 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware

All times are GMT -5. The time now is 12:21 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration