LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 09-30-2002, 02:46 PM   #1
HeDZ
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2002
Posts: 24

Rep: Reputation: 15
Question Sound help!!!



I just installed red hat linux 7.2, but i'm not able to install my sound. I'm using an aureal vortex 8830 chipset, and found some drivers.

But the drivers aren't working.

Any1 have any suggestion?
I also read i maybe have to make a bootable module. Any1 know how to make 1?

Tnx

Last edited by HeDZ; 09-30-2002 at 02:48 PM.
 
Old 10-01-2002, 09:30 AM   #2
MasterC
LQ Guru
 
Registered: Mar 2002
Location: Salt Lake City, UT - USA
Distribution: Gentoo ; LFS ; Kubuntu
Posts: 12,612

Rep: Reputation: 68
No need to dual post, or now, so far, triple post. This probably would have been the best place to originally post, so I will link the one where I answered here, and everyone should post their ideas/answers here. In the future, please refrain from doing this

So anyway, here's my answer from one of your OTHER posts:
But a good thing for us to know to help would be what soundcard you have Type this into a terminal:
su -
enter password
lspci (LSPCI lowercase)
And paste the output. To paste from a terminal, highlight the text, and then press the middle button/scroll button or if neither exists, both mouse buttons together into the message body.

So see, you have now wasted your time, and mine, along with server space and such, when your question will still be answered in relatively the same amount of time. Some people get VERY upset from you doing this, so please please please, refrain from doing this again. Thank you

Cool
 
Old 10-01-2002, 12:40 PM   #3
HeDZ
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2002
Posts: 24

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Sorry

O.K., I'm sorry, i won't do it again.

tnx for helping me, i will look up what my soundcard is, so you can help me.
 
Old 10-02-2002, 05:30 PM   #4
HeDZ
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2002
Posts: 24

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Ok, i found out my sound card, this what i got out of the terminal:

00:0e.0 Multimedia audio controller: Aureal Semiconductor Vortex 2 (rev fe)

It's a turtle beach montego card, works on the aureal vortex 8820 chipset.

So i downloaded some unsupported official driver, but when i install them, i get a shitload of errors and i don't know what they mean, arrrg.

here's what i get:

[root@HeDZ au88xx-1.0.5]# make install20
make install AUCHIP=AU8820
make[1]: Entering directory `/root/au88xx-1.0.5'
cc -D__KERNEL__ -DMODULE -DAU8820 -O -Wall -pipe -m486 -I/usr/src/linux/include -O2 -fomit-frame-pointer -c -o vortex.o vortex.c
In file included from vortex.c:50:
/usr/include/linux/modversions.h:1:2: #error Modules should never use kernel-headers system headers,
/usr/include/linux/modversions.h:2:2: #error but rather headers from an appropriate kernel-source package.
/usr/include/linux/modversions.h:3:2: #error Change -I/usr/src/linux/include (or similar) to
/usr/include/linux/modversions.h:4:2: #error -I/lib/modules/$(uname -r)/build/include
/usr/include/linux/modversions.h:5:2: #error to build against the currently-running kernel.
In file included from vortex.c:67:
/usr/include/asm/spinlock.h:31: conflicting types for `spinlock_t'
/usr/include/linux/spinlock.h:54: previous declaration of `spinlock_t'
/usr/include/asm/spinlock.h:84: parse error before `{'
/usr/include/asm/spinlock.h:94: parse error before `void'
/usr/include/asm/spinlock.h:109: parse error before `do'
/usr/include/asm/spinlock.h:137: conflicting types for `rwlock_t'
/usr/include/linux/spinlock.h:117: previous declaration of `rwlock_t'
/usr/include/asm/spinlock.h:162: parse error before `void'
/usr/include/asm/spinlock.h:171: parse error before `void'
vortex.c:277: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:278: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:279: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:281: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:282: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:283: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:284: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:287: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:289: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:294: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:296: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:299: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:301: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:302: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:303: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:305: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:306: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:308: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:311: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:314: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:320: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c:323: warning: initialization from incompatible pointer type
vortex.c: In function `scan_id':
vortex.c:485: structure has no member named `base_address'
vortex.c:486: structure has no member named `base_address'
vortex.c: In function `add_device':
vortex.c:513: warning: implicit declaration of function `init_waitqueue'
vortex.c: In function `alloc_core':
vortex.c:696: structure has no member named `base_address'
vortex.c:698: structure has no member named `base_address'
vortex.c: In function `au_audio_read':
vortex.c:794: warning: passing arg 1 of `interruptible_sleep_on' from incompatible pointer type
vortex.c: In function `au_audio_write':
vortex.c:857: warning: passing arg 1 of `interruptible_sleep_on' from incompatible pointer type
vortex.c: In function `au_audio_ioctl':
vortex.c:943: warning: implicit declaration of function `get_user_ret'
vortex.c:897: warning: `val' might be used uninitialized in this function
vortex.c: In function `au_audio_mmap':
vortex.c:1114: structure has no member named `vm_offset'
vortex.c: In function `drain_playback':
vortex.c:1224: warning: passing arg 1 of `interruptible_sleep_on' from incompatible pointer type
vortex.c: In function `get_frags':
vortex.c:1333: warning: implicit declaration of function `MAP_NR'
vortex.c: In function `au_handle_timer':
vortex.c:1581: warning: passing arg 1 of `__wake_up' from incompatible pointer type
vortex.c:1611: warning: passing arg 1 of `__wake_up' from incompatible pointer type
vortex.c: In function `au_mixer_ioctl':
vortex.c:1628: warning: `val' might be used uninitialized in this function
vortex.c: In function `au_midi_read':
vortex.c:2001: warning: passing arg 1 of `interruptible_sleep_on' from incompatible pointer type
vortex.c: In function `au_midi_write':
vortex.c:2050: warning: passing arg 1 of `interruptible_sleep_on' from incompatible pointer type
vortex.c: In function `au_midi_poll':
vortex.c:2079: warning: passing arg 2 of `poll_wait' from incompatible pointer type
vortex.c:2081: warning: passing arg 2 of `poll_wait' from incompatible pointer type
vortex.c: In function `au_handle_midi':
vortex.c:2121: warning: passing arg 1 of `__wake_up' from incompatible pointer type
vortex.c:2132: warning: passing arg 1 of `__wake_up' from incompatible pointer type
vortex.c: In function `sound_proc_get_info':
vortex.c:2267: structure has no member named `base_address'
make[1]: *** [vortex.o] Error 1
make[1]: Leaving directory `/root/au88xx-1.0.5'
make: *** [install20] Error 2
[root@HeDZ au88xx-1.0.5]# 00:0e.0 Multimedia audio controller: Aureal Semiconductor Vortex 2 (rev fe)00:0e.0 Multimedia audio controller: Aureal Semiconductor Vortex 2 (rev fe)


I can't make shit out of it, arrg again.

The readme says:

Note: if you get "unresolved symbol" errors during the install,
rebuild your kernel with sound support (soundcore) built in
(not a module).


It also says:

Known Problems
--------------

1. SMP is not supported.


So this is what experimented, may be if you read this you could help me, and i would be very pleased because I can't stand the fact, and hate the fact, that my sound ISN'T working, arrg.

tnx
 
Old 10-02-2002, 10:12 PM   #5
MasterC
LQ Guru
 
Registered: Mar 2002
Location: Salt Lake City, UT - USA
Distribution: Gentoo ; LFS ; Kubuntu
Posts: 12,612

Rep: Reputation: 68
SMP is dual CPU's.

The rest of that is pretty much garble to me as well. I think error messages are alot of the time written for the author, or programmers, not users.

Anyway, you might need to rebuild your kernel, and make sure that you have soundcore (the first option in the sound section) set as M for module.

Do not forget to make the symbolic link to your kernel source:
ln -sf /usr/src/linux-2.4.blah /usr/src/linux

Where blah represents the actual directory listed.

Cool
 
Old 10-03-2002, 05:05 AM   #6
HeDZ
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2002
Posts: 24

Original Poster
Rep: Reputation: 15
i figured that out, but how do i rebuild my kernel with sound support?????, i'm really a newbie you know
 
Old 10-03-2002, 05:34 AM   #7
HeDZ
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2002
Posts: 24

Original Poster
Rep: Reputation: 15
never mind, i fixed my sound , it works now and i am very happy.
I downloaded OSS from http://www.opensound.com , and it just installed and my soud worked.

Tnx for you help anyway, this topic can be closed now
 
Old 10-03-2002, 11:00 PM   #8
MasterC
LQ Guru
 
Registered: Mar 2002
Location: Salt Lake City, UT - USA
Distribution: Gentoo ; LFS ; Kubuntu
Posts: 12,612

Rep: Reputation: 68
Normally topics aren't closed here, as they can be added to, or a user can be having a similar problem and add to the discussion and many other things of this sort.

Anyway, I am glad you got it working, many people are having very good luck with the OSS options out there. Whatever works

Cool
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No sound coming from my sound blaster audigy 2 ZS platinum sound card msab Linux - Hardware 9 12-05-2010 05:10 AM
ALSA MIDI: Sound fonts for NVIDIA/NForce Soundstorm on-board sound vharishankar Linux - Hardware 6 09-04-2007 12:37 PM
FC2: Sound Card (SiS SI7012) Detect But Donot Play Sound rajanaeem Linux - Hardware 0 10-22-2004 03:41 PM
How to make a sound on Realtec ALC-650 card sound on a Shuttle ST62K? Laurent Linux - Hardware 0 05-30-2004 11:57 AM
No Sound : request_module: failed /sbin/modprobe -- sound-slot-0. error = 256 Mebuh Linux - General 0 01-26-2004 07:51 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 12:12 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration