LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 02-16-2006, 11:21 PM   #1
roryspangler
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2006
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
No Sound /dev/dsp Nvidia


Okay so I am running pcLinuxos, I'm a nOOb and found that i really like this distro, however i have no sound. When i start the pc up i recieve this error:
Quote:
Sound server informational message:
Error while initializing the sound driver:
device /dev/dsp can't be opened (No such file or directory)
The sound server will continue, using the null output device.
and here is some other info about my soundcard
Quote:
Identification
Vendor: ‎nVidia Corp.

Description: ‎nForce2 Audio Codec Interface

Media class: ‎MULTIMEDIA_AUDIO

Connection
Bus: ‎PCI

Bus PCI #: ‎0

PCI device #: ‎6

PCI function #: ‎0

Vendor ID: ‎4318

Device ID: ‎106

Sub vendor ID: ‎5385

Sub device ID: ‎36941

Driver
Module: ‎snd-intel8x0

Alternative drivers: ‎ali5455, i810_audio, nvaudio
Please let me know what to do. I have tried a lot. I really love this distro, but i want to have sound. What can I do? Any ideas? Is this an alsa problem? Can i download drivers for this? Please help me! Thank you! -Rory
 
Old 02-17-2006, 08:33 AM   #2
satinet
Senior Member
 
Registered: Feb 2004
Location: England
Distribution: Slackware 14.2
Posts: 1,486

Rep: Reputation: 50
so what's the output of 'lsmod'?

and i presume you've run 'alsaconf' to set your card up. what's your kernel version??

this sounds device should work fine. i dont know pclinux os though.

it might be a case of finding what the device name is in /dev and linking it do /dev/dsp.
 
Old 02-18-2006, 12:33 AM   #3
roryspangler
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2006
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
well i became tired of trying to edit everything to try to get it to work. I found there were more problems than just lack of sound. So I'm back to suse and it's working great. I think i'll just stick with that
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
devfs and devfsd don't create /dev/dsp or /dev/sound/dsp ? behmjose Linux - Hardware 2 10-02-2006 01:27 PM
/dev/dsp (no sound) ericb Linux - Hardware 1 01-10-2006 12:12 PM
no sound from /dev/dsp Dargason Linux - Software 24 01-06-2006 03:49 PM
Another sound problem! No /dev/dsp* voyciz Linux - Software 4 03-03-2005 06:39 PM
sound : /dev/dsp j-charles Linux - Newbie 4 02-28-2002 04:31 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 09:44 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration