LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 07-15-2004, 02:21 AM   #1
markelo
Member
 
Registered: Mar 2004
Distribution: Red hat 9 -> 64bit fedora
Posts: 190

Rep: Reputation: 30
NFORCE3 pro 150 ATI and 2.6.7 kernel


I can't get this combination to work. I have Red Hat 9 linux with customized 2.6.7 kernel and ATI radeon 9800SE AIW card with 3.7.6 linux drivers. After making changes to ATI drivers so that they would compile with 2.6.7 kernel and installed them I get these messages in my xfree86 log.

(II) fglrx(0): driver needs XFree86 version: 4.3.x
(II) fglrx(0): detected XFree86 version: 4.3.0
(II) Loading extension ATIFGLRXDRI
(II) fglrx(0): doing DRIScreenInit
drmOpenDevice: minor is 0
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is -1, (Unknown error 999)
drmOpenDevice: open result is -1, (Unknown error 999)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenDevice: minor is 0
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is -1, (Unknown error 999)
drmOpenDevice: open result is -1, (Unknown error 999)
drmOpenDevice: Open failed
[drm] failed to load kernel module "agpgart"
drmOpenDevice: minor is 0
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 6, (OK)
drmGetBusid returned ''
....

Few lines later

....
(II) fglrx(0): [drm] register handle = 0xe9030000
(EE) fglrx(0): [agp] unable to acquire AGP, error "xf86_ENODEV"
(EE) fglrx(0): cannot init AGP
(II) fglrx(0): [drm] removed 1 reserved context for kernel
(II) fglrx(0): [drm] unmapping 8192 bytes of SAREA 0xe0935000 at 0x4010d000
(WW) fglrx(0): ***********************************************
(WW) fglrx(0): * DRI initialization failed! *
(WW) fglrx(0): * (maybe driver kernel module missing or bad) *
(WW) fglrx(0): * 2D acceleraton available (MMIO) *
(WW) fglrx(0): * no 3D acceleration available *
(WW) fglrx(0): ********************************************* *

I then changed xfree86.config in ATI drivers section and enabled internal AGPGART but
still no go.

In my /lib/modules/2.6.7_a/kernel/drivers/char/agp path there are following modules

agpgart.ko
amd64-agp.ko
nvidia-agp.ko

nvidia-agp propably works with nforce1 and nforce2 chipsets but is amd64-agp.ko needed ?
Both of these require agpgart.ko module before they can be loaded.

Do I just need agpgart.ko module or do I need specific nforce agpgart module ?

Has anyone get this combination and 3D acceleration working?
 
Old 07-16-2004, 03:00 PM   #2
markelo
Member
 
Registered: Mar 2004
Distribution: Red hat 9 -> 64bit fedora
Posts: 190

Original Poster
Rep: Reputation: 30
I get it working.
First started with init 3.
then I used insmod to following modules
agpgart.ko
amd64-agp.ko
/lib/modules/fglrxfglrx.2.6.7_a-SMP.ko

in that order.
If I start init 5 before installing fglrx module I don't get direct rendering enabled. Also glxgears results are quite jumpy as everything else, which uses 3D acceleration. Here are my glxgears results

12368 frames in 5.0 seconds = 2473.600 FPS
8263 frames in 5.0 seconds = 1652.600 FPS
12792 frames in 5.0 seconds = 2558.400 FPS
9890 frames in 5.0 seconds = 1978.000 FPS
10852 frames in 5.0 seconds = 2170.400 FPS
11311 frames in 5.0 seconds = 2262.200 FPS
9156 frames in 5.0 seconds = 1831.200 FPS
12936 frames in 5.0 seconds = 2587.200 FPS
7516 frames in 5.0 seconds = 1503.200 FPS
14587 frames in 5.0 seconds = 2917.400 FPS
7503 frames in 5.0 seconds = 1500.600 FPS
14290 frames in 5.0 seconds = 2858.000 FPS
7567 frames in 5.0 seconds = 1513.400 FPS
13540 frames in 5.0 seconds = 2708.000 FPS

These results were gained with ATI radeon 9800se AIW card and 3.7.6 ATI drivers with A64 3000+ CPU. If I remember correctly I get better results with my previous AXP 1800+ system.

I would appreciate some help so that I didn't have to load fglrx module before starting X. Anyone has any hints ?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sata 150 SuSe 9 pro gugin SUSE / openSUSE 2 03-17-2005 07:36 AM
SuSe 9.0 (kernel: 2.6.8, xfree: 4.3.0.1) + ATI Radeon 9600 Pro mjoj Linux - Hardware 0 03-01-2005 05:58 AM
how to pass kernel module options (cx8800, ATI Tv Wonder pro) johnford Linux - Hardware 3 11-16-2004 08:23 PM
Promise fasttrack s-150 sx4, Suse 9.1 Pro Dizzy Linux - Hardware 0 10-24-2004 09:12 AM
Kernel Question - ATI 9700 Pro Installation sonos Fedora 2 03-07-2004 02:25 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 02:39 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration