LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
LinkBack Search this Thread
Old 05-03-2003, 09:13 AM   #1
cool_lai
LQ Newbie
 
Registered: May 2003
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
ALi 5451 chipset


Hi,
My sound card using ALi 5451 chipset is unable to work in Redhat 9 and Mandrake 9.1, it is able to detect the sound card, but can't load the driver. i tried installing the driver from ALi and ALSA but it can't work

However, it works perfectly on Slackware 9. Alan Cox told me its a bug in the kernel. so i think the best way is to update it, but i have no idea how to do that? i know the kernel is available from www.kernel.org but no idea how to install it
 
Old 05-03-2003, 09:20 PM   #2
ghostdancer
Member
 
Registered: Apr 2002
Distribution: Slackware
Posts: 266

Rep: Reputation: 30
Re: ALi 5451 chipset

Quote:
Originally posted by cool_lai
Hi,
My sound card using ALi 5451 chipset is unable to work in Redhat 9 and Mandrake 9.1, it is able to detect the sound card, but can't load the driver. i tried installing the driver from ALi and ALSA but it can't work

However, it works perfectly on Slackware 9. Alan Cox told me its a bug in the kernel. so i think the best way is to update it, but i have no idea how to do that? i know the kernel is available from www.kernel.org but no idea how to install it
Hi... Did not see you post yesterday...

You mean, you manage to setup the system in Slackware and make it work? I thought Slackware 9 kernel level is the same as Redhat (though, AFAIK, Redhat addes some fix of their own)?

Maybe you can try 'dmesg' to see the different between Slackware and Redhat about the sound card detection. Maybe will give some clue why there is such different.
 
Old 05-03-2003, 10:32 PM   #3
cool_lai
LQ Newbie
 
Registered: May 2003
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
i setup slackware, put a cd inside and can play it :P

i think RH has some bugs in the kernel, RH edit until gone crazy :P:P

haha, someone told me that he made the chip work in RH9, going to try out his method soon
 
Old 05-03-2003, 10:49 PM   #4
ghostdancer
Member
 
Registered: Apr 2002
Distribution: Slackware
Posts: 266

Rep: Reputation: 30
Quote:
Originally posted by cool_lai
i setup slackware, put a cd inside and can play it :P

i think RH has some bugs in the kernel, RH edit until gone crazy :P:P

haha, someone told me that he made the chip work in RH9, going to try out his method soon
Oh... That is good news... Where did you find the information? Got a link?
 
Old 05-03-2003, 11:41 PM   #5
cool_lai
LQ Newbie
 
Registered: May 2003
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
its an email
he use alsa packages that is *.rpm.
but i can't install it...i click so many times never install
hai
maybe my newer version got prob
 
Old 05-04-2003, 12:35 AM   #6
ghostdancer
Member
 
Registered: Apr 2002
Distribution: Slackware
Posts: 266

Rep: Reputation: 30
You should let him know about your problem...

But, hey if Slackware work, why not just stick with Slackware...
 
Old 05-04-2003, 12:58 AM   #7
cool_lai
LQ Newbie
 
Registered: May 2003
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
too chim lah.........
should always start from the easiest
i emailed him already
 
Old 05-04-2003, 11:33 PM   #8
cool_lai
LQ Newbie
 
Registered: May 2003
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
finally got the soundcard to work
i read a book on linux and it said
rpm -Uvh /dir/*.rpm to install every rpm in that dir
after that i modprobe snd-ali5451,
cd /usr/src/linux-2.4
make xconfig
put ali 5451 support as yes
make dep; make modules; make install
then it works
no idea if i should recompile my kernel or not
 
Old 06-22-2003, 12:25 PM   #9
jhsouthworth
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2003
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
i'm curious where the ali5451 aption is in xconfig i can't find it. any help would be appriciated.
 
Old 06-29-2003, 06:12 AM   #10
ghostdancer
Member
 
Registered: Apr 2002
Distribution: Slackware
Posts: 266

Rep: Reputation: 30
Quote:
Originally posted by jhsouthworth
i'm curious where the ali5451 aption is in xconfig i can't find it. any help would be appriciated.
Is group together as Trident 4DWave DX/NX, SiS 708 or ALi5451 PCI Audio Core
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to set up ALSA on gentoo with an ali-5451? Goeland86 Linux - Hardware 4 11-20-2012 09:47 AM
Need Help, Compaq presario sound card (ALI 5451) Mandrake 10.0 netvistki Linux - Laptop and Netbook 3 09-02-2004 10:05 AM
External USB Mass Storage (ALI Chipset) Jimbo99 Linux - Hardware 3 05-12-2004 10:42 AM
ALi 5451 sound gripe on RH 9 sardaukar_siet Linux - Distributions 8 12-05-2003 03:09 PM
Trouble with ALi 5451 soundcard Punkduplo Linux - Laptop and Netbook 6 10-19-2003 09:40 AM


All times are GMT -5. The time now is 12:57 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration