LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Laptop and Netbook
User Name
Password
Linux - Laptop and Netbook Having a problem installing or configuring Linux on your laptop? Need help running Linux on your netbook? This forum is for you. This forum is for any topics relating to Linux and either traditional laptops or netbooks (such as the Asus EEE PC, Everex CloudBook or MSI Wind).

Notices

Reply
 
LinkBack Search this Thread
Old 09-01-2004, 07:20 PM   #1
netvistki
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2004
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
Need Help, Compaq presario sound card (ALI 5451) Mandrake 10.0


Need help getting sound from compaq presatio 2100 series laptop. I am running Mandrake 10.0 kernel 2.4.21-0.30

The sound card is a ALI 5451 (10b9:5451)

good old sndconfig has been tried, identifies 10b9:5451 but says unknown vendor etc and exits.

lsmod does show snd-ali5451 as being loaded which should make it work, but no luck when i play any sound files etc. I know the thing (speakers etc) work.

The thing is obviously as the module is loaded etc, i don't (i think) have any error messages to submit.

I am sure more information is required abt this but can someone please tell and I will post.

Thanks
 
Old 09-02-2004, 12:20 AM   #2
Ghost_runner
Member
 
Registered: Jun 2004
Location: Kansas City, MO
Distribution: openSUSE 10.2/64bit
Posts: 276

Rep: Reputation: 30
bring up kmix to check if the volume is all the way down, bring them up if so, then use kmix to save the volume settings by right clicking on the speaker icon on the taskbar, then configure kmix. This is assuming you are using kde (in specific kde 3.2)
 
Old 09-02-2004, 06:42 AM   #3
netvistki
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2004
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Oopppps!! This should have gone in the newbie forum.

I did previously check the volume level on kmix, which was ok.

But this time while digging around I realised that the input from CD was at zero. (I am using a cd to check the sound).

Sound is go!

Thanks
 
Old 09-02-2004, 10:05 AM   #4
Ghost_runner
Member
 
Registered: Jun 2004
Location: Kansas City, MO
Distribution: openSUSE 10.2/64bit
Posts: 276

Rep: Reputation: 30
good deal, hope i helped!
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mandrake 10.0 - Compaq Presario 6000 No Sound Teep Linux - Hardware 1 02-13-2005 05:40 PM
Sound card recommendations for Compaq Presario Steve9999 Linux - Hardware 2 05-23-2004 02:47 AM
Sound Card Driver for Compaq Presario 1655? cowboy45 Linux - Hardware 0 03-17-2004 11:58 AM
ALi 5451 sound gripe on RH 9 sardaukar_siet Linux - Distributions 8 12-05-2003 03:09 PM
ALi 5451 chipset cool_lai Linux - Hardware 9 06-29-2003 06:12 AM


All times are GMT -5. The time now is 10:15 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration