LinuxQuestions.org
Go Job Hunting at the LQ Job Marketplace
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Ubuntu
User Name
Password
Ubuntu This forum is for the discussion of Ubuntu Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 09-29-2006, 02:14 AM   #1
MCSparks
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2004
Location: UK
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
Angry Dapper fails to load with "Failed to allocate mem resource" message


This morning my Dapper desktop on my old Dell, was booting perfectly, but tonight it won't boot at all. As far as I'm concerned, nothing has changed on the system, which is the most puzzling!

I choose a kernel from the Grub boot loader and the kernel uncompresses. Then I get a "Failed to allocate mem resource #6 error#".


Section of boot sequence following Grub selection of kernel.
Code:
Uncompressing Linux... Ok, booting the kernel.
[17179574:776000] PCI: Failed to allocate mem resource #6:10000@fe000000 for 0000:01:00.0
mount: Mounting /dev/hdb1 on /root failed: No such device
mount: Mounting /root/dev on /dev/.static/dev failed: no suce file or directory
mount: Mounting /sys on /root/sys failed: No such file or directory
mount: Mounting /proc on /root/proc failed: No such file or directory Target filesystem doesn't have /sbin/init
It then 'dumps' me to a Busybox prompt.

Booting from a 6.06 Live CD I can successfully manually mount /dev/hdb1 and the file structure looks in place. Interestingly during the Live CD boot, you can see the same error message (e.g. Failed to allocated mem.....) flash by before the system continues to boot. That makes me think it might previously have been being displayed and I never noticed it before.

I've run several commands to collect the information I thought might be relevant and included their output below.

lspci
Code:
ubuntu@ubuntu:~$ /bin/lspci | grep 01:00
0000:01/00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV5MG4 [RIVA TNT2 Model 64/model 64 Pro] (rev 15]

dmesg
Code:
ubuntu@ubuntu:~$ /bin/cat /var/logs/dmesg | grep 01:00
[4294670.418000] Boot video device is 0000:01:00.0 [4294670.438000] PCI: Failed to allocate mem resource #6:10000@fe000000 for 0000:01:00.0
lshw
Code:
ubuntu@ubuntu:~$ /usr/bin/lshw -businfo | grep 01:00
pci@01:00.0 display NV5M64 [RIVA TNT2 Model 64/model 64 Pro]
lshw -C display
Code:
ubuntu@ubuntu:~$ /usr/bin/lshw -C display
WARNING: you should run this program as super-user
 *-display
    description: VGA compatible controller
    product: NV5m64 [RIVA TNT2 Model 64/model 64 Pro]
    vendor: nVidia Corporation
    bus info: pci@01:00.0
    version: 15
    size: 32MB
    width: 32 bits
    clock: 66MHz
    capabilities: vga bus_master cap_list
    resources: iomemory:f5000000-f5ffffff iomemory:fc000000-fdffffff irq:10
Everything was pointing me to the video card, but I replaced that with another card (an old 3dFx Voodoo card I have loafing around) and get the same result.

I've checked out all settings in BIOS I thought might be connected, and checked the BIOS logs and interupt settings. Nothing was reported in the logs and all the interupts seemed to be available and not in conflict.

Lastly, to add insult to injury, the Wife's Windows XP install on hda1 starts up no issue!

Am totally lost as to what to try next and am all Googled out of ideas!

Help appreciated.

Last edited by MCSparks; 09-29-2006 at 02:15 AM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PCI: Failed to allocate mem resource #6:10000@fe000000 for 0000:01:05.0 sansadk Fedora - Installation 2 09-05-2006 11:47 PM
"Failed to allocate mem resource" with Broadcom BCM5704 and 8GB of RAM Xaox Linux - Hardware 5 02-15-2006 03:52 PM
ORiNOCO WLAN card not working - "failed to allocate resource" hauneboo Linux - Laptop and Netbook 1 11-29-2005 09:08 AM
ndiswrapper troubles: "Failed to allocate DMA coherent memory." Oodini Linux - Wireless Networking 1 01-12-2005 12:20 AM
"PCI: Cannot allocate..." error message at boot FC2 ?!?! eltoro Fedora 1 10-14-2004 04:03 PM


All times are GMT -5. The time now is 03:25 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration