LinuxQuestions.org
Go Job Hunting at the LQ Job Marketplace
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 03-10-2004, 06:54 AM   #1
Gaghiel
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2003
Location: greece
Distribution: slackware
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
Exclamation Framebuffer device issues after compiling kernel 2.6.3


Hello , i'm trying to migrate to kernel 2.6.3 on a slackware 9.1 with a nvidia riva tnt2 agp card. The compilation was succesfull and after i made the appropiate changes in lilo.conf file (including vga=791) in order to hava a framebuffer console at 1024x768 at 64k colors, i rebooted the machine. Everything seems to be working perfectly except for the framebuffer device which insists on a resolution of 640x480 even if i have appended the kernel command line parameter vga=791.
Anyway these lines that refer to the console and the framebuffer in my .config are : CONFIG_VT=y
________CONFIG_VT_CONSOLE=y
________CONFIG_HW_CONSOLE=y
________CONFIG_AGP=y
________CONFIG_AGP_INTEL=y
________CONFIG_AGP_SIS=y
________CONFIG_DRM=y
________CONFIG_FB=y
________CONFIG_FB_VESA=y
________CONFIG_VIDEO_SELECT=y
________CONFIG_FB_RIVA=y
________CONFIG_VGA_CONSOLE=y
________CONFIG_DUMMY_CONSOLE=y
________CONFIG_FRAMEBUFFER_CONSOLE=y
________CONFIG_PCI_CONSOLE=y
________CONFIG_FONTS=y
________CONFIG_FONT_8x8=y
________CONFIG_FONT_8x16=y
________CONFIG_LOGO=y
________CONFIG_LOGO_LINUX_MONO=y
________CONFIG_LOGO_LINUX_VGA16=y
________CONFIG_LOGO_LINUX_CLUT224=y
Do you have any ideas of how can i change the resolution?

PS: i used the fbset command and some of the resolutions included in the fb.modes file but it didn't work.It resulted in a screen full of garbage
PS2: I also tried to start the x server. All seemed to work perfectly but when i log out from the x server my screen is completely blank ( even though the console works)
Thank you in advance for any advice
 
Old 03-10-2004, 08:50 AM   #2
trey85stang
Senior Member
 
Registered: Sep 2003
Posts: 1,090

Rep: Reputation: 41
I have a GeForce2 MX200, and also had a Radeon 9700Pro... I had the same thing happen after the 2.6.x upgrade... a 640x480 except i can only get 16 colors from the console...

I too would like the 1024x768x32k console... I'd like to know a fix
 
Old 03-10-2004, 08:51 AM   #3
carboncopy
Senior Member
 
Registered: Jan 2003
Location: Malaysia
Distribution: Fedora Core, Slackware, Mac OS X, Debian, OpenSUSE
Posts: 1,210
Blog Entries: 4

Rep: Reputation: 45
Re: Framebuffer device issues after compiling kernel 2.6.3

Quote:
Originally posted by Gaghiel
PS2: I also tried to start the x server. All seemed to work perfectly but when i log out from the x server my screen is completely blank ( even though the console works)
Thank you in advance for any advice
Yes this happen to me to if I use nvidia driver and framebuffer. Just switch off framebuffer and it will be fine.
And you can use vga=780 (nice small fonts during bootup)
though make sure you enable

Video mode selection support

If not, you will get an unbootable kernel.
the best bad is to use vga=ask the first time booting new kernel.
 
Old 03-10-2004, 11:24 AM   #4
Gaghiel
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2003
Location: greece
Distribution: slackware
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Exclamation FIXED

It seems tha the CONFIG_RIVA=y caused all the trouble.....
I choosed to build it as a module instead integrating it into the kernel and everything seems to work just fine now(i hope so).
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
cant get (vesa) framebuffer device to work on nvidia card, kernel 2.6.13.4, 'current' jaakkop Slackware 21 11-27-2005 09:36 AM
VESA framebuffer vs Intel framebuffer in Slackware 10.0 with default kernel brancalessio Slackware 3 01-20-2005 03:21 PM
compiling kernel error - could not open loopback device _invader Linux - Newbie 3 10-08-2004 10:01 AM
Compiling Kernel Issues prometheus Debian 4 09-02-2004 05:41 PM
Kernel compiling and boot issues georgen_za Linux - Newbie 6 07-17-2003 02:47 AM


All times are GMT -5. The time now is 05:49 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration