LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 12-10-2004, 01:01 PM   #1
heri0n
Member
 
Registered: Oct 2004
Location: Hamilton, Ontario
Distribution: Slackware 10.0
Posts: 48

Rep: Reputation: 15
ALSA Woes!? And KDE sounds


I'm having trouble with my sound...
I'm running alsa-driver-1.0.7rc2 and Slackware 10
Sound in Mplayer and xmms work fine, but KDE sounds do not work.
Before it complained I didn't have /dev/dsp but I ran snddevices and it made the links... but that didn't solve the problem. Now it says like trying to open defualt sound device.. or something and it doesnt work.
If I try to run quake 2 it says :

------- sound initialization -------
/dev/dsp: Broken pipe
Could not toggle.
Segmentation fault

output of lsmod gives me
Code:
Module                  Size  Used by
snd_pcm_oss            48168  0
snd_mixer_oss          18432  1 snd_pcm_oss
snd_seq                51216  0
ipv6                  232448  10
snd_usb_audio          63072  0
snd_usb_lib            11904  1 snd_usb_audio
snd_rawmidi            21028  1 snd_usb_lib
snd_seq_device          8076  2 snd_seq,snd_rawmidi
intel_mch_agp           8976  0
intel_agp              20128  1
snd_intel8x0           29220  1
snd_ac97_codec         72160  1 snd_intel8x0
snd_pcm                83204  4 snd_pcm_oss,snd_usb_audio,snd_intel8x0,snd_ac97_codec
snd_timer              21892  2 snd_seq,snd_pcm
snd                    48740  13 snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_seq,snd_usb_audio,snd_usb_lib,snd_rawmidi,snd_seq_device,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
snd_page_alloc          8584  2 snd_intel8x0,snd_pcm
nvidia               3465468  12
ide_scsi               14980  0
If you need anymore info to diagnose my problem please ask
I need help!
 
Old 12-10-2004, 03:02 PM   #2
cythrawll
Member
 
Registered: Nov 2004
Location: IL, USA
Distribution: Slackware 10
Posts: 167

Rep: Reputation: 31
what sound card are you using?

if you go to the alsa website, it can tell you what modules need to be running for your sound card to work. then i would do a lsmod, to see if those mods are loaded, if not load them with a modprobe. If it can't find the modules. then recompile alsa with the modules according to the instructions on the alsa webpage.
Alsa SoundCard Matrix
 
Old 12-10-2004, 11:22 PM   #3
JrLz
Member
 
Registered: Mar 2004
Location: Jakarta
Posts: 164

Rep: Reputation: 30
the easiest way is to run alsaconf...........
that always solved my problem
 
Old 12-11-2004, 01:18 AM   #4
tw001_tw
Member
 
Registered: Mar 2003
Location: St. Louis, MO
Distribution: kubuntu-current
Posts: 551
Blog Entries: 4

Rep: Reputation: 31
KDE 3.3 by chance?

There is a recent thread here at LQ/slackware if it is the case.
(same or similar problem?)

Info contained there fixed some peoples problems, others it didn't (yet).

Last edited by tw001_tw; 12-11-2004 at 01:19 AM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ALSA problems mixing sounds! Ian_Hawdon Linux - Software 4 09-02-2005 11:22 AM
Alsa Problems: KDE System sounds work, everything else choppy! patkalolo Linux - Hardware 2 12-13-2004 10:40 PM
Problem Playing Sounds using ALSA Chryzmo Slackware 6 06-14-2004 07:06 PM
multiple sounds with alsa 2.6 mindcry Linux - Hardware 2 01-29-2004 06:51 PM
Multi sounds through ALSA mrsolo Linux - Software 2 09-22-2003 11:52 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:51 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration