LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 09-01-2005, 12:51 PM   #1
mukeshj
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2005
Posts: 17

Rep: Reputation: 0
Unhappy /dev/fb0: No such file or directory


hi,

i just installed Xfbdev on my system. it was built and installed successfully. but when i restarted my system, X did not start, instead it gave error like "/dev/fb0: No such file or directory".

Xfbdev requires a /dev/fb framebuffer device for graphics display manipulation. but its not present in my system. how to cope up with it?

i have compaq presario 2200 series laptop and have fedora core installed on it.

thanx in advance.
lookin for reply.
 
Old 09-02-2005, 04:31 AM   #2
vimal
Red Hat India
 
Registered: Nov 2004
Location: Kerala/Pune,india
Distribution: RedHat, Fedora
Posts: 260

Rep: Reputation: 34
I think using the command MAKEDEV -d /dev/fb will work. This will create the missing device file . you must be root to issue this command.
vimal...

Last edited by vimal; 09-02-2005 at 04:37 AM.
 
Old 09-04-2005, 11:15 AM   #3
mukeshj
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2005
Posts: 17

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thumbs up got solution ...

hi,

when i just peeped into my friends systems, which has RED HAT 9 and FEDORA2. Both OS have /dev/fb, but when i installed Xfbdev on them, same problem came.

then i googled for it, and found some important things that you have to specify the framebuffer size and other parameters in boot options, then only device for framebuffer will be created (in case of udev - fedora 3 and 4). i have added following lines in my grub.conf and installed it on mbr. and everything worked.

title Fedora Core (2.6.11-1.1369_FC4) Xfbdev & framebuffer
root (hd0,9)
kernel /vmlinuz-2.6.11-1.1369_FC4 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet vesafb:mtrr,ywrap vga=0x318
initrd /initrd-2.6.11-1.1369_FC4.img

here i just added "vesafb:mtrr,ywrap vga=0x318", other things were present previously.

and my xfbdev server is running well.

thanx for everyone who showed interest in solving my problem.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
mplayer: Can't open /dev/fb0: Permission denied jojoii Linux - Software 2 09-21-2008 05:56 PM
udev : framebuffer device (/dev/fb0) default permissions keefaz Slackware 6 07-04-2004 06:54 PM
deleted file from /dev directory guerilla fighta Linux - General 4 01-30-2003 03:03 PM
Is it possible to move file from /dev to other directory? raindrop Linux - Hardware 2 11-13-2002 05:37 PM
/dev/ttyS2: No such file or directory mkzmonkeylagger Linux - General 2 04-18-2002 09:03 PM


All times are GMT -5. The time now is 11:52 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration