LinuxQuestions.org
Support LQ: Use code LQ3 and save $3 on Domain Registration
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 02-01-2004, 08:02 PM   #1
Maranza
Member
 
Registered: Dec 2003
Distribution: Kubuntu Edgy
Posts: 38

Rep: Reputation: 15
Default alsa volumes to zero!


I'm running a MDK 9.2 with a 2.6 kernel and ALSA.
When i start the PC and all the stuff is loaded (thus i'm facing the KDE desktop), all the volumes are set to zero and a few channels are also muted. If i go into kmix i can unmute the channels and raise the volumes and the sound works. There's also an option to save the current kmix settings as defaults, but when i boot my pc the sound is mute again and i have to manually go into kmix and load the defaults.

Ever happened to anyone else?
 
Old 02-01-2004, 08:06 PM   #2
DrOzz
Senior Member
 
Registered: May 2003
Location: Sydney, Nova Scotia, Canada
Distribution: slackware
Posts: 4,185

Rep: Reputation: 59
yah actually it has ;-)
anyways fire up a terminal and type :
alsamixer
and set the volumes accordingly ...
then when you press ESC to exit type :
alsactl store
and give that a shot
 
Old 02-01-2004, 08:06 PM   #3
john8675309
Member
 
Registered: Oct 2003
Location: Spencer, Iowa
Distribution: Slackware (of course)
Posts: 67

Rep: Reputation: 16
Alsa's default volume is set to 0. At one time I had script wrote that would turn the volume and channels up at boot. I think is is the amixer program that will do it.

--John
 
Old 02-01-2004, 08:27 PM   #4
Maranza
Member
 
Registered: Dec 2003
Distribution: Kubuntu Edgy
Posts: 38

Original Poster
Rep: Reputation: 15
i still got to reboot (i'm not used anymore to reboot for such trivial matters! ) but it looks good. Thanks
 
Old 02-02-2004, 05:30 AM   #5
geoff_f
Member
 
Registered: May 2003
Location: Canberra, Australia
Distribution: openSUSE 11.3
Posts: 445

Rep: Reputation: 31
Try this:

http://www.linuxquestions.org/questi...oot#post332513

It's probably the same with Mandrake 9.2.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
default alsa device? tw001_tw Slackware 3 10-21-2004 12:20 PM
ALSA error: ALSA device "default" is already in use by another program. darkleaf Linux - Software 2 07-20-2004 05:34 PM
ALSA - setting default soundcard dave_starsky Linux - Hardware 0 05-29-2004 10:24 AM
SBLive 5.1 + ALSA Volumes joefish Linux - General 0 05-18-2004 07:33 PM
Making Alsa the Default haimeltjnfg Linux - Hardware 4 05-02-2004 03:04 PM


All times are GMT -5. The time now is 08:58 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration