LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 04-02-2005, 04:54 AM   #1
r4f
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2004
Location: Denmark
Distribution: Ultima Linux
Posts: 11

Rep: Reputation: 0
Unhappy Alsa + sound works on root, but not on users!


Okay.
I've got archlinux 0.7 installed. It comes with Alsa, and I ran through alsaconf and everything looks good. It works perfect as root, but as soon as I try to open the alsamixer a user... or if I try to run xmms, it says this... :

alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: Permission denied.

and also it does not give me any permission to play anything in xmms.

I thought it could be something with owner, read/write permissions and all that stuff... but I think I went through my box 15 times, and no luck...
I can't find anything, which makes it work.....

So now, sound only works in root.

Can anyone help?
 
Old 04-02-2005, 05:12 AM   #2
fatblueduck
Member
 
Registered: Dec 2003
Location: Long Beach, CA
Distribution: haven't settled on one.
Posts: 251

Rep: Reputation: 30
I can't tell if you've tried this, so I'm sorry if I'm suggesting something that doesn't help, but you could try looking in /etc/group and making sure that your user has audio permissions.
 
Old 04-02-2005, 05:43 AM   #3
r4f
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2004
Location: Denmark
Distribution: Ultima Linux
Posts: 11

Original Poster
Rep: Reputation: 0
thanks....
didn't try that one... now it works!!!
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
startx works for root but not users aldenfuchs Red Hat 3 04-01-2005 10:28 AM
Flash sound only works in root. Not users. RHLinuxGUY Slackware 3 10-01-2004 04:18 PM
ALSA ESD --> no sound, but OSS sound works intense Slackware 1 03-23-2004 02:34 PM
MDK 9.2 IceWM fails to start for users, works for root rabidundead Mandriva 1 02-02-2004 05:13 AM
OpenGL problem, works for root, not users Dusan Linux - Hardware 4 06-22-2003 06:20 AM


All times are GMT -5. The time now is 07:09 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration