LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Complete CCNA, CCNP & Red Hat Certification Training Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 04-25-2013, 07:16 PM   #1
mspear20
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2013
Posts: 20

Rep: Reputation: Disabled
"Waiting for network configuration" Ubuntu Server 12.04 problem


Hello all,

This is my first post so please bear with me.
I have a Dell Latitude D820 running Ubuntu Server 12.04 - GUI installed.
When I turn the computer on, It boots and stops at the "Waiting for network configuration". Then displays the "Waiting 60 more seconds"
(NOTE: no ethernet cable is connected during start up either)

Once the system finally starts up, If i just sit and wait at the desktop, eventually within a few minutes the wireless symbol comes up and connects to the internet.

I am fairly familiar with the files and configuration, but wasn't able to get that to work either. I edited the /etc/network/interfaces file to:

"auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp"

But when I go and restart (/etc/init.d/networking restart) it does not go through the restart all the way. I just sits there. So then I have to go back and re edit the file to take the previous edit out.

If anyone has any suggestions please let me know.
Like I said before, Im fairly descent with working around in the terminal if that needs to be done

Thank you!
Mike
 
Old 04-25-2013, 10:25 PM   #2
ilesterg
Member
 
Registered: Jul 2012
Distribution: CentOS, SLES, RHEL, HP-UX, OpenSUSE Tumbleweed KDE
Posts: 504

Rep: Reputation: 54
Quote:
Originally Posted by mspear20 View Post
Hello all,
But when I go and restart (/etc/init.d/networking restart) it does not go through the restart all the way. I just sits there. So then I have to go back and re edit the file to take the previous edit out.
What do you mean with 'just sits there'? Are there any message returned?
 
Old 04-25-2013, 11:04 PM   #3
mspear20
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2013
Posts: 20

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Hi thanks for the response this

"mike@ubuntu:~$ sudo /etc/init.d/networking restart
* Running /etc/init.d/networking restart is deprecated because it may not enable again some interfaces
* Reconfiguring network interfaces...."

^^ Thats what runs and pauses when the wlan0 is in the file and is then restarted.

Then when I go to take it out of the file and try to restart it again I get:

"mike@ubuntu:~$ sudo /etc/init.d/networking restart
* Running /etc/init.d/networking restart is deprecated because it may not enable again some interfaces
* Reconfiguring network interfaces....
RTNETLINK answers: no such process"
 
Old 04-25-2013, 11:22 PM   #4
mspear20
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2013
Posts: 20

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
ok little update.
Turns out im not so much of a patient person.
I added:

"auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp"

back into the interface file and ran the restart command. After what seemed like forever it finally finished and showed "Ok".
But...
I restarted my computer again and still it sat at that "Waiting for network configuration".
 
Old 04-26-2013, 04:49 PM   #5
mspear20
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2013
Posts: 20

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Another quick update,
Once the system boots to the desktop and I wait until the wireless connects to the internet. Attached is a screen shot of what I get:

Does this have anything to pertain to my problem?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	network problem.jpg
Views:	16
Size:	260.2 KB
ID:	12409  
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Boot problem - "Gave up waiting for root device.", (initramfs) for ubuntu 9.10 kumar116 Linux - Hardware 2 06-21-2010 05:10 PM
ssh problem "server unexpectedly closed network connection" sunilvadranapu SUSE / openSUSE 7 02-10-2010 03:43 AM
"Waiting For X server to shut down" Damn Small Linux, (e)JWM tombom62 DamnSmallLinux 1 05-04-2009 06:00 PM
free radius server interaction with mysql server ""configuration in code" yawar Linux - Newbie 2 07-23-2008 03:06 PM
Printer Configuration: "Print file sent, waiting for printer to finish", JetDirect Ed-MtnBiker Fedora 3 02-23-2007 01:41 PM


All times are GMT -5. The time now is 07:12 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration