LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 01-17-2008, 11:36 AM   #1
arindom
Member
 
Registered: Nov 2006
Location: India
Distribution: Ubuntu 11.04
Posts: 165

Rep: Reputation: 30
Ubuntu Sound problem


When I am logging in to Ubuntu 7.10, I am getting the following message repeatedly :

"Sound server fatal error:
Error while initializing the sound driver:
device: default can't be opened for playback (Operation not permitted)"

This is not there when I first installed it and started using. But I feel may be when I have installed few applications like Amarok, MPlayer, Noatun), the problem started then.

I have also noted that when the system starts the process monitor shows a lot of artsd in the list. Then one after another error messages showing the above message comes up in the screen.

It seems there is a conflict between artsd and Alsa. I am getting the login sound but nothing after that.

Please help to solve this.
 
Old 01-19-2008, 09:02 PM   #2
comprookie2000
Gentoo Developer
 
Registered: Feb 2004
Location: Fort Lauderdale FL.
Distribution: Gentoo
Posts: 3,291
Blog Entries: 5

Rep: Reputation: 56
Check post #2
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=351067
 
Old 01-20-2008, 10:22 AM   #3
arindom
Member
 
Registered: Nov 2006
Location: India
Distribution: Ubuntu 11.04
Posts: 165

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Thanks for the link.

I have done something similar to that and it has started working again. I followed this link : https://wiki.ubuntu.com/Arts. Now I can play Noatun, MPlayer both. Audio, Video everything is working fine again.
 
  


Reply

Tags
sound


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
xp home/ubuntu partion sound problem repainter Linux - Newbie 7 12-20-2007 03:06 PM
Problem with sound in Ubuntu margaf77 Linux - Hardware 10 07-14-2007 03:28 PM
Sound Problem with Ubuntu 7.04 Mr.Smith Ubuntu 1 07-08-2007 01:28 PM
sound problem in ubuntu p-man Linux - Hardware 1 05-14-2006 05:26 PM
Ubuntu sound problem drzile Linux - Hardware 1 03-22-2005 06:08 AM


All times are GMT -5. The time now is 04:49 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration