LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 11-17-2013, 03:21 AM   #1
Pvt.Julian
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2013
Location: Johannesburg,South Africa
Posts: 3

Rep: Reputation: Disabled
Sound Card Problem


Hi there I am very new to linux i have just installed it onto my machine ,however every time start it up i get an error message saying " The audio playback device Ensoniq AudioPCI ENS1371 (ES1371 Dac2/ADC) does not work. Falling back to HDA Intel PCH (HDA Generic). " and i have no sound at all on my laptop ,PLEASE can someone help me .
 
Old 11-17-2013, 04:33 AM   #2
yooy
Senior Member
 
Registered: Dec 2009
Posts: 1,387

Rep: Reputation: 173Reputation: 173
how many distros have you tried? you can try linux distribution by booting off usb stick following these instructions.

If none of them work, it may be unsupported..


Tell us also what is your sound card name..
 
Old 11-17-2013, 05:03 AM   #3
Pvt.Julian
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2013
Location: Johannesburg,South Africa
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
I am currently using Back track 5 r3 as for the sound card i have no idea what it is i have recently just bought the laptop that i want to dedicate to linux .
 
Old 11-17-2013, 06:51 AM   #4
aus9
LQ Guru
 
Registered: Oct 2003
Distribution: MX
Posts: 5,132

Rep: Reputation: Disabled
Hi
Quote:
as for the sound card i have no idea what it is
open a terminal and copy and paste the results for these commands pls

Code:
lspci | grep Audio 
aplay -l
aplay -L
also in a terminal run alsamixer and report if you can see a mixer (in the terminal), if not you may need to install a package
but we will wait.

2) we can tell from your error message that you have at least an intel sound device.

Generally speaking sound drivers for hardware come from a kernel module or two
ditto codecs come from a combination of kernel modules and sound applications

3) Do you know how to take a snapshot in Linux?

4) why did you use backtrack as your laptop distro?

5) Do you know that there are specific distros for laptops?
b) and smaller window managers for laptops?

5) what is the make and model of this laptop?
 
Old 11-17-2013, 11:48 AM   #5
DavidMcCann
Senior Member
 
Registered: Jul 2006
Location: London
Distribution: CentOS, Salix
Posts: 4,267

Rep: Reputation: 1267Reputation: 1267Reputation: 1267Reputation: 1267Reputation: 1267Reputation: 1267Reputation: 1267Reputation: 1267Reputation: 1267
Back track (actually now Kali) is rather specialised, not a general-purpose distro, and others have had the same problem:
https://www.linuxquestions.org/quest...t-work-905902/
Perhaps that thread may help?

Otherwise, get another, more suitable, distro. I've just checked and I've got the kernel module snd_ens1371.ko on my system.
 
Old 11-18-2013, 07:45 PM   #6
aus9
LQ Guru
 
Registered: Oct 2003
Distribution: MX
Posts: 5,132

Rep: Reputation: Disabled
found a possible solution for pulseaudio but its an old link

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+s...er/+bug/663114
 
Old 11-26-2013, 01:38 AM   #7
Pvt.Julian
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2013
Location: Johannesburg,South Africa
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Thanx so much for the help guys , tried another distro and works like a champ : )
 
Old 11-27-2013, 07:39 AM   #8
aus9
LQ Guru
 
Registered: Oct 2003
Distribution: MX
Posts: 5,132

Rep: Reputation: Disabled
hi Pvt.Julian

can you now edit your first post and mark it as solved pls
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] (F13) Surround Sound Problem. Built in sound card, blue port not working. 1337.HDLA Linux - Hardware 5 09-15-2010 05:32 AM
general problem ... rhel 5 everything of sound card got configured but no sound raaki_88 Linux - Enterprise 3 08-13-2008 09:30 AM
fc6 sound card problem(SigmaTel STAC9200),no sound,who can help me? weller Linux - Laptop and Netbook 4 02-10-2008 09:19 AM
Sound problem at openSuSE 10.2. Sound card unidentified perfectly Fakhri Linux - Hardware 0 04-29-2007 11:01 PM
Other problem with the sound in Mandrake - onboard sound card Swetko Linux - Hardware 24 06-19-2006 04:27 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:18 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration