LinuxQuestions.org
LinuxAnswers - the LQ Linux tutorial section.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 10-18-2006, 10:31 PM   #1
oldman
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2002
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
Asus M2N-SLI mb BIOS problem


Hi,
I just bought a computer from Cool Tech PC, Inc in Vancouver, WA (endpcnoise.com). I ordered it without Windows installed since I plan to run Ubuntu on it. They did a 48 hour burn-in with Windows and then wiped the disk and declared the computer ready. When, when I try to run Ubuntu live/install 6.06.1 LTS the first error message I get is

"Detect drives done: not any drive found".

Then the "Start or Install Ubuntu" screen comes up and when I click this I get the following BIOS error message:

MP-BIOS bug: 8254 timer not connected to IO_APIC
Kernal Panic - not syncing: IO-APIC + timer doesn't work!
Boot with apic=debug and send a report. Then try booting with the "noapic" option.

I was able to format the drive using a GParted Live CD so it found the HD OK and the problem appears to be strictly in the bios setup for the motherboard. Here is a summary of the system - motherboard et al:


Asus M2N-SLI Deluxe Motherboard
AMD Athlon 64 AM2 X2 Dual Core 3800 CPU
2GB ( two 1GB ) PC-5300 Kingston memory
56K V.92 PCI Hardware modem
Microsoft BLACK Keyboard/Mouse Combo
Samsung Quiet 160GB SATA2 HDD HD160JJ
No Operating System
Nexus 500W NX5000 Power Supply
MSI NX6200TC 256MB PCIE (Fanless)
Antec P180 BLACK Case
Plextor (Beige or Black) PX-760A DVDRW
Zalman CNPS9500AM2 CPU Cooler

Anyone have any experience with this motherboard?
Any help you can offer will be greatly appreciated.

Jack Hoke
 
Old 10-19-2006, 12:12 AM   #2
Bruce Hill
HCL Maintainer
 
Registered: Jun 2003
Location: Tupelo, MS
Distribution: Gentoo
Posts: 6,926

Rep: Reputation: 124Reputation: 124
Might not be much help, but since your other thread went 4 years without any replies, I thought I'd try.

It looks as if Ubuntu does not have support for your SATA controller, since it doesn't see your drive.

Second, your interrupt error looks like one that has since been patched for nForce 2 chipsets. I have successfully built one comp with a Asus M2V (VIA chipset) and another with a Asus M2N (Nvidia chipset - no SLI) in the past couple of weeks with no such error.

Did you check the Asus website? There might be a BIOS update available, if this is indeed a buggy BIOS.

What kernel version was Ubuntu using? GParted Live CD?

I'd suggest giving Slackware 11.0 a try.

Also, some Google <Linux> searching would serve you well...

http://www.linuxquestions.org/questi...d.php?t=457365
post #10

Last edited by Bruce Hill; 10-19-2006 at 02:22 AM.
 
Old 10-20-2006, 11:56 AM   #3
oldman
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2002
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I returned the computer to the shop. They install using the non-graphics iso instead of the Live cd I was using. They said the Live cd doesn't support the 'noapic' option which accounts for the 'Could not find kernal image: noapic' message I was getting. Looks like I've bought a system that's going to be a big pain until Asus/Ubuntu solves this problem. I guess it's being worked but probably won't be fixed in Edgy.

I've been running Ubuntu on my 5 year-old Duron 900mh system since Hoary without any problems. Same for several other distros. Guess I've been leading a sheltered life. Welcome to life in the fast lane! <g>

Thanks for the input! Much appreciated

Jack Hoke
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
About AsusTek M2N-SLI DEluxe and suse 10.1 lasnook Linux - Hardware 19 03-17-2008 10:00 AM
help with 939chip, A8N-SLI Premium board and 6800XT SLI cards and linux lleb Linux - General 11 09-08-2006 01:17 AM
nVidia nForce 4 on Asus A8N-SLI and Athlon 64 3000+ working only in promiscuous mode jandac3472989 Linux - Networking 4 04-29-2006 05:39 PM
Mandrake 10.1 installation on Asus A8N SLI mobo aVIXk7 Mandriva 3 04-10-2006 01:13 PM
Asus A8N-Sli Deluxe DMA errors on boot. riogrande100 Linux - Hardware 13 02-09-2006 11:44 AM


All times are GMT -5. The time now is 12:12 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration