LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 08-27-2011, 12:35 PM   #1
RedNeck-LQ
Member
 
Registered: Jan 2011
Posts: 83

Rep: Reputation: 11
No audio after setting a default soundcard


Hi,

I have an AMD Phenom III Desktop.

The on-board soundcard is ATI Technologies Inc RS780 Azalia controller.

Kernel driver in use: HDA Intel
Kernel modules: snd-hda-intel

This card plays audio but doesn't support a Mix or Monitor channel to record audio as it is playing. (i.e recording internet audio streams).

Anyway, I installed my other soundcard a soundblaster 16. This card workes in all linux distros and uses the snd_ens1371 modules and supports a Mix channel.

I disabled the the onboard ATI soundcard and rebooted.

The default soundcard is now the soundblaster 16, but it doesn't play any sound.

I've triple checked the connections on the back and checked the audio levels in alsamixer and kmix and they're fine but no audio is heard.

I ran this code from a terminal to see the order of soundcards
Code:
less /proc/asound/module
s
And the output is below

0 snd_ens1371
1 snd_bt87x
2 snd_hda_intel

I also blacklisted the snd_hda_intel module in /etc/modprobe.d/blacklist

Still no sound.

PS: The only way I can get sound is when I remove the soundblaster card and set the ATI soundcard back to default.

PPS: The soundblaster card is not malfunctioning because I put it back on the other computer and it plays audio fine.

I really want to use the soundblaster card in the AMD Phenom III desktop.

Does anyone has any suggestions? Much obliged in advance

Last edited by RedNeck-LQ; 08-27-2011 at 12:37 PM.
 
Old 08-28-2011, 05:28 PM   #2
RedNeck-LQ
Member
 
Registered: Jan 2011
Posts: 83

Original Poster
Rep: Reputation: 11
Since my soundblaster card wasn't working on the AMD Phenom desktop, I decided to use the onboard ATI RS780 Azalia soundcard.

Long story short, I found a work-around to record any audio with pulaseaudio and audacity.
http://r3dux.org/2010/10/how-to-enab...playing-audio/

Now I can play and record audio from internet sites.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] Onboard Audio (hda_intel) for Mic Input and Soundcard (ca0106) for Audio Output? snowdonkey Linux - General 1 07-11-2009 03:17 PM
How can I set a newly installed soundcard as the default audio device? Crushing Belial Linux - Hardware 2 12-23-2005 09:55 PM
Getting CD audio through PCI soundcard NOT motherboard soundcard HalfDiminished Debian 0 01-11-2005 06:59 AM
suse 9.1 setting default soundcard merfmeister Linux - Newbie 4 06-28-2004 10:04 AM
ALSA - setting default soundcard dave_starsky Linux - Hardware 0 05-29-2004 09:24 AM


All times are GMT -5. The time now is 02:58 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration