LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 07-30-2012, 12:14 PM   #1
JonL
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2012
Posts: 4

Rep: Reputation: Disabled
Alsa: USB soundcard device disappears suddenly


Hi,

I'm using an USB DAC (basically a soundcard) with my Linux box and MPD software.

It works great when playing files stored in a remote share, but when playing files from an USB pen, it stops playing in a few minutes.

Mpd.log shows this:
Code:
Jul 30 13:03 : output: "USB" [alsa] failed to play: No such device
Jul 30 13:03 : output: closed plugin=alsa name="USB"
ALSA lib pcm_hw.c:1401:(_snd_pcm_hw_open) Invalid value for card
Jul 30 13:03 : output: Failed to open "USB" [alsa]: Failed to open ALSA device "hw:0,0": No such file or directory
It seems to be somewhat related to the USB bus not being able to cope with both PCM streaming to the soundcard and reading from the flash pen simultaneously, I guess.

So, anybody faced this issue previously and can provide some hints to solve this?

MPD is 0.17, kernel is 3.2.17, alsa-utils is 1.0.25.
 
Old 08-04-2012, 04:47 AM   #2
aus9
Guru
 
Registered: Oct 2003
Posts: 5,060

Rep: Reputation: Disabled
umm I am thinking hw 0,0 may be your internal sound device?

if so, set up an index like this...use root powers to mod..../etc/modprobe.d/alsa-base.conf

contents added

options snd-usb-audio index=0
options snd-hda-intel index=1

where snd-hda-intel is the sound module for my onboard or internal sound device.

this will force usb to always be index=o

reboot to test

good luck
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Xircom/Intel ethernet card interface disappears suddenly ladyoxana Puppy 2 02-04-2011 08:04 AM
Alsa doesn't detect soundcard device m4mach Linux - Hardware 2 08-25-2007 08:52 AM
alsa to use usb soundcard efus Linux - Hardware 2 07-09-2007 06:02 AM
Need help config Alsa to use my usb mic as capture device Dragonopolis Slackware 8 04-12-2006 04:11 AM
ALI-M5451 Laptop Soundcard >>No such device>>Device Not Found>No Pipeline Balarabay1 Linux - Hardware 1 02-21-2006 12:54 PM


All times are GMT -5. The time now is 02:09 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration