LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > SUSE / openSUSE
User Name
Password
SUSE / openSUSE This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 11-25-2009, 04:12 AM   #1
icebraker987
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2009
Location: southern germany
Distribution: OS 11.2, debian, ...
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
OS 11.2 - OpenVPN - default Route wrong


Hello there...

I just installed OS 11.2 and wanted to set up my Internet connection in school.
There is a open Wlan with no encryption and a .ovpn and a .cer is provided to use with OpenVPN.
In 11.1 everything worked fine for me but in 11.2 i got this message during the connect:



Quote:
NOTE: unable to redirect default gateway -- Cannot read current default gateway from system
A tun0 device is created and connects. The Problem is, that my Routing is not as it should.

Route gives me:

Quote:
Kernel IP Routentabelle
Ziel Router Genmask Flags Metric Ref Use Iface
141.18.#.# * 255.255.255.255 UH 0 0 0 tun0
10.0.#.0 * 255.255.224.0 U 2 0 0 wlan0
default 10.0.#.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 wlan0
default 10.0.#.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 wlan0
I looked into my friends Table (he uses Ubuntu) and understood, that i have to set my default route to the "Ref" from the first line.

a

Quote:
route del default
followed by a

Quote:
route add default gw 141.18.#.#
solved my Problem and now I'm able to write these lines.

But shouldn't OpenVPN do this for me?

SuSE Firewall is turned off, I also tried different OpenVPN versions (2.0.9 from OS11.1, compiled the newest) Tried setting up my connection with networkmanager or ifup.

at the moment i use OpenVPN 2.1_rc18 from the Standard Repository where the "NOTE" sometimes is gone but the Problem remains.

Does anyone know if something changed to network setup from YaST which openvpn can't deal with or is there somthing i missed to think of?

Tanks...ij
 
Old 11-26-2009, 03:41 PM   #2
rtspitz
Member
 
Registered: Jan 2005
Location: germany
Distribution: suse, opensuse, debian, others for testing
Posts: 307

Rep: Reputation: 33
If it worked with 11.1 out of the box, I'd report this as a BUG.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OpenVPN client has not default gateway when connect to OpenVPN server sailershen Linux - Security 3 03-04-2010 03:20 AM
Quagga default route not showing in kernel default route (netstat -nr) Valkyr1e Linux - Networking 3 08-03-2008 10:20 PM
iproute2 (ip route), pppoe and default route lorddoskias Linux - Networking 0 05-09-2007 12:04 PM
Default route took 20s to display with 'route' command Akhran Linux - Newbie 3 11-04-2006 05:59 AM
OpenVPN and default route ziobudda Linux - Networking 0 09-13-2006 11:04 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > SUSE / openSUSE

All times are GMT -5. The time now is 06:21 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration