LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Linux Power User Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 10-24-2018, 01:13 PM   #1
Lenard Spencer
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: Florida
Distribution: Slackware, Linux from Scratch
Posts: 232

Rep: Reputation: 50
64-current kernel 4.19 + xorg + nouveau = Lockups


I already mentioned this in the kernel forum, but I'm repeating it here for the benefit of my fellow Slackers. I just upgraded my 64-current partitions on both of my boxes, and on the vanilla partitions I have for clean software builds (nouveau instead of the proprietary Nvidia driver), I get lockups in X. Had to revert to 4.14.78 on those partitions to fix it. So far no problems using the Nvidia driver.

Last edited by Lenard Spencer; 10-24-2018 at 01:14 PM.
 
Old 10-25-2018, 01:47 AM   #2
Jefferson
Member
 
Registered: Jul 2012
Distribution: Slackware-current, 32bit
Posts: 42

Rep: Reputation: Disabled
Same lockups on x86.
Had to 'upgradepkg' to kernel 4.4.14 from packages.slackware.com.
 
Old 10-25-2018, 03:42 AM   #3
brebs
Member
 
Registered: May 2013
Posts: 83

Rep: Reputation: Disabled
Do the lockups only occur after the monitor has gone into power-saving mode? If so, tweak the screensaver preferences to just turn the screen black, rather than off.
 
1 members found this post helpful.
Old 10-25-2018, 11:31 AM   #4
Jefferson
Member
 
Registered: Jul 2012
Distribution: Slackware-current, 32bit
Posts: 42

Rep: Reputation: Disabled
No, my system locks up not in X. It locks up during booting process.
It just stops (for 1 minute or so), then backtrace log was shown.

Tried to boot several times, then gave up and switched to older kernel.
 
Old 10-25-2018, 11:44 AM   #5
orbea
Senior Member
 
Registered: Feb 2015
Distribution: Slackware64-current
Posts: 1,435

Rep: Reputation: Disabled
Can you share this backtrace with us? Is there anything else in your system logs or dmesg? What GPU is this?
 
1 members found this post helpful.
Old 10-25-2018, 08:01 PM   #6
Jefferson
Member
 
Registered: Jul 2012
Distribution: Slackware-current, 32bit
Posts: 42

Rep: Reputation: Disabled
I reinstalled 4.19 kernel. Unfortunately it shows no backtrace now. Thing is inconsistent: I tried to boot 8 times, 5 times system just rebooted, 3 other times it locks up when switching to nouveaufb from VESA VGA goes on (sometimes there were graphical glitches - see photo).

I have attached the photos.

My GPU is nVidia GeForce 7600GS.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	1.jpg
Views:	51
Size:	110.5 KB
ID:	28829   Click image for larger version

Name:	2.jpg
Views:	47
Size:	84.4 KB
ID:	28830  
 
Old 10-25-2018, 08:36 PM   #7
smaclennan
LQ Newbie
 
Registered: May 2010
Location: Ottawa, Canada
Distribution: slackware
Posts: 22
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 9
FWIW I am running 4.19 + xorg + nouveau on a GeForce GT 635M with no problems.
 
1 members found this post helpful.
Old 10-25-2018, 09:58 PM   #8
orbea
Senior Member
 
Registered: Feb 2015
Distribution: Slackware64-current
Posts: 1,435

Rep: Reputation: Disabled
I don't see anything resembling an error in those photos unfortunately, maybe if you asked one of the nouveau devs they might have a better idea what changed between those versions that could cause this.
 
Old 10-26-2018, 08:18 PM   #9
Lenard Spencer
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: Florida
Distribution: Slackware, Linux from Scratch
Posts: 232

Original Poster
Rep: Reputation: 50
Quote:
Originally Posted by smaclennan View Post
FWIW I am running 4.19 + xorg + nouveau on a GeForce GT 635M with no problems.
In my case it may be that my cards are Geforce GTX 1050ti. From what little I have been able to fish out of the logs it's definitely a nouveau problem between the X driver and the kernel module.

If I can get one of my older boxes running again I want to try it out there, it has an older GT 730 card.
 
Old 10-26-2018, 10:54 PM   #10
rkelsen
Senior Member
 
Registered: Sep 2004
Distribution: slackware
Posts: 2,098

Rep: Reputation: 445Reputation: 445Reputation: 445Reputation: 445Reputation: 445
My laptop has the GeForce GTX 1050 Mobile/Intel hybrid chipset.

I have to blacklist the nouveau driver, or it will lock up while xorg is loading. I have to use the Intel graphics.

Might be completely unrelated to your problem though.
 
Old 11-08-2018, 11:47 AM   #11
multios
Member
 
Registered: Mar 2006
Location: home
Distribution: OpenBSD, FreeBSD, Slackware64-current
Posts: 263

Rep: Reputation: 53
X pretty much locks up with Current and 4.19 on my Lenovo ideapad 320 with adm and R4 graphics.
Tried other distros with same problem, However any kernel less than 4.19 works fine. I've tried 4.14, 4.16, 4.18 with the other distros.
On this laptop running 4.19, X will load, but then pretty much locks up when starting to do anything. The cursor will move around, but doesn't respond to clicking via buttons or touchpad. Sometimes have to cold reboot, but once in a while, I can get to a console and login. From console tty, everything is normal. Just can't use X with the 4.19.
Reboot into the 4.14.74 kernel (huge or generic), and all is well working on X
 
Old 11-08-2018, 05:40 PM   #12
Lenard Spencer
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: Florida
Distribution: Slackware, Linux from Scratch
Posts: 232

Original Poster
Rep: Reputation: 50
Finally got the core 2 quad box running again (bad RAM stick), and here's what I've found so far. No lockups at all on that box with the GT 730 card and the nouveau driver. BUT, here is where it gets interesting. I am currently on one of the AMD FX boxes with a GTX 1050 ti card, and after updating current to the 4.19.1 kernel (as well as the libva update that also hit this week), so far I am not seeing any lockups. Kinda makes me wonder if the real problem was caused by libva, but time will tell. With the problems others have reported here as well, I am not about to mark this thread solved.
 
Old 11-16-2018, 05:40 PM   #13
skbranch3
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2004
Location: saskatchewan canada
Distribution: slackware current
Posts: 10

Rep: Reputation: 0
my very similar problems disappeared with 4.19.2
 
Old Yesterday, 09:48 AM   #14
enorbet
Senior Member
 
Registered: Jun 2003
Location: Virginia
Distribution: Slackware = Main OpSys for decades while testing others to keep up
Posts: 1,975

Rep: Reputation: 1867Reputation: 1867Reputation: 1867Reputation: 1867Reputation: 1867Reputation: 1867Reputation: 1867Reputation: 1867Reputation: 1867Reputation: 1867Reputation: 1867
Sorry but I just have to ask why anyone who spent the ~200 bucks on a GTX 1050 Ti would choose run anything but the nVidia driver?
 
1 members found this post helpful.
Old Yesterday, 10:15 AM   #15
orbea
Senior Member
 
Registered: Feb 2015
Distribution: Slackware64-current
Posts: 1,435

Rep: Reputation: Disabled
Quote:
Originally Posted by enorbet View Post
Sorry but I just have to ask why anyone who spent the ~200 bucks on a GTX 1050 Ti would choose run anything but the nVidia driver?
This is true, nouveau's usefulness is greatly reduced with cards newer than kepler or maybe the first gen maxwell cards. Using a pascal card with nouveau is not going to work out so well when much of the functionality is locked behind unreleased firmware blobs from nvidia. People who want a free driver with a new GPU should be using AMD or intel, no offense intended towards people who use nvidia's proprietary driver.

For nvidia code names this is a pretty good resource.

https://nouveau.freedesktop.org/wiki/CodeNames/
 
1 members found this post helpful.
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
slackware-current xorg-server-1.20.0 with xf86-video-nouveau segfaults Rod3775 Slackware 17 05-22-2018 10:22 PM
[SOLVED] Problem starting Xorg Slackware-Current with nouveau Melke Slackware 14 05-04-2015 05:11 PM
slackware 14.1 from current tree 10/23 - kernel 3.10.17 bug (nouveau) marbangens Slackware 8 10-25-2013 12:50 PM
[SOLVED] Xorg / nouveau failure on fresh -current install astrogeek Slackware 5 03-27-2013 05:05 AM
nVidia users: less hassle to use the nouveau driver on -current with a recent kernel Didier Spaier Slackware 15 04-03-2010 04:11 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware

All times are GMT -5. The time now is 06:31 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration