LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 05-13-2007, 06:09 AM   #1
kummiliim
Member
 
Registered: Mar 2007
Location: Tallinn, Estonia
Distribution: Slackware 12.0
Posts: 276

Rep: Reputation: 30
Making HP LaserJet 4L work with CUPS on Slackware 11.0


I'm trying to get a Hewlett Packard LaserJet 4L to work on a headless server connected to parallel port running Slackware 11.0 using CUPS. I use ssh for configuring stuff there.

Since I wasn't sure how to add printers in console, I used lynx to go to http://localhost:631/. I added a printer:

Name: HPLJ4L
Location: SERVER (SERVER is the hostname of the computer, redirects to 192.168.1.2)
Description: Standard black and white A4 laser printer

Then I got to choose the device which was Parallel Port #1 (Hewlett-Packard LaserJet 4L), model/driver which was HP and model where I selected HP LaserJet 4L Foomatic/hpijs (en).

It said printer was set up correcty.

When I try to print however, the printer's light blinks once and after that it's all, print job gets listed as aborted.

There doesn't seem to be anything abormal in the logs:

Code:
root@SERVER:~# tail -n 100 /var/log/cups/error_log 
I [12/May/2007:17:31:33 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3611)
I [12/May/2007:17:31:34 +0300] Setting HPLJ4L device-uri to "parallel:/dev/lp0" (was "parallel:/dev/lp0".)
I [12/May/2007:17:31:34 +0300] Setting HPLJ4L printer-is-accepting-jobs to 1 (was 1.)
I [12/May/2007:17:31:34 +0300] Setting HPLJ4L printer-state to 3 (was 3.)
I [12/May/2007:17:31:34 +0300] Saving printers.conf...
I [12/May/2007:17:31:34 +0300] Printer 'HPLJ4L' modified by 'root'.
I [12/May/2007:17:31:38 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=3613)
I [12/May/2007:17:31:43 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=3615)
I [12/May/2007:17:31:43 +0300] Adding start banner page "none" to job 8.
I [12/May/2007:17:31:43 +0300] Adding end banner page "none" to job 8.
I [12/May/2007:17:31:43 +0300] Job 8 queued on 'HPLJ4L' by 'root'.
I [12/May/2007:17:31:43 +0300] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstops (PID 3616) for job 8.
I [12/May/2007:17:31:43 +0300] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstoraster (PID 3617) for job 8.
I [12/May/2007:17:31:43 +0300] Started filter /usr/lib/cups/filter/rastertohp (PID 3618) for job 8.
I [12/May/2007:17:31:43 +0300] Started backend /usr/lib/cups/backend/parallel (PID 3619) for job 8.
E [12/May/2007:17:31:43 +0300] PID 3617 stopped with status 127!
I [12/May/2007:17:31:43 +0300] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to find out more.
E [12/May/2007:17:31:43 +0300] [Job 8] No pages found!
E [12/May/2007:17:31:43 +0300] PID 3618 stopped with status 1!
I [12/May/2007:17:31:43 +0300] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to find out more.
I [12/May/2007:17:32:07 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=3621)
I [12/May/2007:17:32:11 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3623)
I [12/May/2007:17:32:12 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3625)
I [12/May/2007:17:32:14 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3627)
I [12/May/2007:17:32:27 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3629)
I [12/May/2007:17:32:44 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3631)
I [12/May/2007:17:32:45 +0300] Setting HPLJ4L device-uri to "parallel:/dev/lp0" (was "parallel:/dev/lp0".)
I [12/May/2007:17:32:45 +0300] Setting HPLJ4L printer-is-accepting-jobs to 1 (was 1.)
I [12/May/2007:17:32:45 +0300] Setting HPLJ4L printer-state to 3 (was 3.)
I [12/May/2007:17:32:45 +0300] Saving printers.conf...
I [12/May/2007:17:32:45 +0300] Printer 'HPLJ4L' modified by 'root'.
I [12/May/2007:17:32:51 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=3633)
I [12/May/2007:17:32:56 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=3635)
I [12/May/2007:17:33:05 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=3637)
I [12/May/2007:17:33:13 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=3639)
I [12/May/2007:17:33:13 +0300] Adding start banner page "none" to job 9.
I [12/May/2007:17:33:13 +0300] Adding end banner page "none" to job 9.
I [12/May/2007:17:33:13 +0300] Job 9 queued on 'HPLJ4L' by 'root'.
I [12/May/2007:17:33:13 +0300] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstops (PID 3640) for job 9.
I [12/May/2007:17:33:13 +0300] Started filter /usr/lib/cups/filter/foomatic-rip (PID 3641) for job 9.
I [12/May/2007:17:33:13 +0300] Started backend /usr/lib/cups/backend/parallel (PID 3642) for job 9.
E [12/May/2007:17:33:14 +0300] PID 3641 stopped with status 1!
I [12/May/2007:17:33:14 +0300] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to find out more.
I [12/May/2007:17:33:17 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/jobs.cgi" (pid=3647)
I [12/May/2007:17:33:18 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/jobs.cgi" (pid=3649)
I [12/May/2007:17:33:22 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=3651)
I [12/May/2007:17:33:40 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3653)
I [12/May/2007:18:32:48 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=3747)
I [12/May/2007:18:33:01 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3750)
I [12/May/2007:18:33:09 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3753)
I [12/May/2007:18:33:19 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3755)
I [12/May/2007:18:33:21 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3757)
I [12/May/2007:18:33:27 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3759)
I [12/May/2007:18:33:27 +0300] Setting HPLJ4L device-uri to "parallel:/dev/lp0" (was "parallel:/dev/lp0".)
I [12/May/2007:18:33:27 +0300] Setting HPLJ4L printer-is-accepting-jobs to 1 (was 1.)
I [12/May/2007:18:33:27 +0300] Setting HPLJ4L printer-state to 3 (was 3.)
I [12/May/2007:18:33:27 +0300] Saving printers.conf...
I [12/May/2007:18:33:27 +0300] Printer 'HPLJ4L' modified by 'root'.
I [12/May/2007:18:33:32 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=3761)
I [12/May/2007:18:33:34 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=3763)
I [12/May/2007:18:34:19 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=3765)
I [12/May/2007:18:34:36 +0300] Listening to 0:631
I [12/May/2007:18:34:36 +0300] Loaded configuration file "/etc/cups/cupsd.conf"
I [12/May/2007:18:34:36 +0300] Configured for up to 100 clients.
I [12/May/2007:18:34:36 +0300] Allowing up to 100 client connections per host.
I [12/May/2007:18:34:36 +0300] Full reload is required.
I [12/May/2007:18:34:36 +0300] LoadPPDs: Read "/etc/cups/ppds.dat", 671 PPDs...
I [12/May/2007:18:34:36 +0300] LoadPPDs: Wrote "/etc/cups/ppds.dat", 672 PPDs...
I [12/May/2007:18:34:36 +0300] Full reload complete.
I [12/May/2007:18:34:46 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=3785)
I [12/May/2007:18:34:46 +0300] Adding start banner page "none" to job 10.
I [12/May/2007:18:34:46 +0300] Adding end banner page "none" to job 10.
I [12/May/2007:18:34:46 +0300] Job 10 queued on 'HPLJ4L' by 'root'.
I [12/May/2007:18:34:46 +0300] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstops (PID 3786) for job 10.
I [12/May/2007:18:34:46 +0300] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstoraster (PID 3787) for job 10.
I [12/May/2007:18:34:46 +0300] Started filter /usr/lib/cups/filter/rastertoprinter (PID 3788) for job 10.
I [12/May/2007:18:34:46 +0300] Started backend /usr/lib/cups/backend/parallel (PID 3789) for job 10.
E [12/May/2007:18:34:46 +0300] PID 3787 stopped with status 127!
I [12/May/2007:18:34:46 +0300] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to find out more.
E [12/May/2007:18:34:46 +0300] [Job 10] No pages found!
E [12/May/2007:18:34:46 +0300] PID 3788 stopped with status 1!
I [12/May/2007:18:34:46 +0300] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to find out more.
I [12/May/2007:18:35:02 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=3791)
I [13/May/2007:10:51:50 +0300] Adding start banner page "none" to job 11.
I [13/May/2007:10:51:50 +0300] Adding end banner page "none" to job 11.
I [13/May/2007:10:51:50 +0300] Job 11 queued on 'HPLJ4L' by 'root'.
I [13/May/2007:10:51:50 +0300] Started filter /usr/lib/cups/filter/texttops (PID 4386) for job 11.
I [13/May/2007:10:51:50 +0300] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstops (PID 4387) for job 11.
I [13/May/2007:10:51:50 +0300] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstoraster (PID 4388) for job 11.
I [13/May/2007:10:51:50 +0300] Started filter /usr/lib/cups/filter/rastertoprinter (PID 4389) for job 11.
I [13/May/2007:10:51:50 +0300] Started backend /usr/lib/cups/backend/parallel (PID 4390) for job 11.
E [13/May/2007:10:51:50 +0300] PID 4388 stopped with status 127!
I [13/May/2007:10:51:50 +0300] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to find out more.
E [13/May/2007:10:51:51 +0300] [Job 11] No pages found!
E [13/May/2007:10:51:51 +0300] PID 4389 stopped with status 1!
I [13/May/2007:10:51:51 +0300] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to find out more.
I [13/May/2007:10:53:17 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/jobs.cgi" (pid=4399)
I [13/May/2007:10:53:19 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/jobs.cgi" (pid=4401)
I [13/May/2007:10:53:32 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/jobs.cgi" (pid=4403)
I [13/May/2007:10:53:36 +0300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=4405)
Code:
root@SERVER:~# tail -n 100 /var/log/cups/access_log 
localhost - - [12/May/2007:17:32:51 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 135
localhost - - [12/May/2007:17:32:52 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 811
localhost - root [12/May/2007:17:32:51 +0300] "GET /printers HTTP/1.0" 200 3326
localhost - root [12/May/2007:17:32:56 +0300] "GET /printers/HPLJ4L HTTP/1.0" 200 0
localhost - - [12/May/2007:17:32:56 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 135
localhost - - [12/May/2007:17:32:57 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 858
localhost - - [12/May/2007:17:32:57 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 420
localhost - root [12/May/2007:17:32:56 +0300] "GET /printers/HPLJ4L HTTP/1.0" 200 3476
localhost - root [12/May/2007:17:33:05 +0300] "GET /printers/HPLJ4L?which_jobs=completed HTTP/1.0" 200 0
localhost - - [12/May/2007:17:33:05 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 135
localhost - - [12/May/2007:17:33:06 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 858
localhost - - [12/May/2007:17:33:06 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 444
localhost - root [12/May/2007:17:33:05 +0300] "GET /printers/HPLJ4L?which_jobs=completed HTTP/1.0" 200 6813
localhost - root [12/May/2007:17:33:13 +0300] "GET /printers/HPLJ4L?op=print-test-page HTTP/1.0" 200 0
localhost - - [12/May/2007:17:33:13 +0300] "POST /printers/HPLJ4L HTTP/1.1" 200 14968
localhost - root [12/May/2007:17:33:13 +0300] "GET /printers/HPLJ4L?op=print-test-page HTTP/1.0" 200 1547
localhost - root [12/May/2007:17:33:17 +0300] "GET /jobs HTTP/1.0" 200 0
localhost - - [12/May/2007:17:33:17 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 405
localhost - root [12/May/2007:17:33:17 +0300] "GET /jobs HTTP/1.0" 200 1613
localhost - root [12/May/2007:17:33:18 +0300] "GET /jobs?which_jobs=completed HTTP/1.0" 200 0
localhost - - [12/May/2007:17:33:18 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 429
localhost - root [12/May/2007:17:33:18 +0300] "GET /jobs?which_jobs=completed HTTP/1.0" 200 5322
localhost - root [12/May/2007:17:33:22 +0300] "GET /printers/HPLJ4L HTTP/1.0" 200 0
localhost - - [12/May/2007:17:33:22 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 135
localhost - - [12/May/2007:17:33:22 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 858
localhost - - [12/May/2007:17:33:22 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 420
localhost - root [12/May/2007:17:33:22 +0300] "GET /printers/HPLJ4L HTTP/1.0" 200 3476
localhost - root [12/May/2007:17:33:40 +0300] "GET /admin/?op=config-printer&printer_name=HPLJ4L HTTP/1.0" 200 0
localhost - - [12/May/2007:17:33:40 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 198
localhost - - [12/May/2007:17:33:40 +0300] "GET /ppd/HPLJ4L.ppd HTTP/1.1" 200 23415
localhost - - [12/May/2007:17:33:40 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 119
localhost - root [12/May/2007:17:33:40 +0300] "GET /admin/?op=config-printer&printer_name=HPLJ4L HTTP/1.0" 200 8410
localhost - - [12/May/2007:18:32:46 +0300] "GET / HTTP/1.0" 200 1604
localhost - - [12/May/2007:18:32:48 +0300] "GET /printers HTTP/1.0" 200 0
localhost - - [12/May/2007:18:32:48 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 135
localhost - - [12/May/2007:18:32:49 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 811
localhost - - [12/May/2007:18:32:48 +0300] "GET /printers HTTP/1.0" 200 3326
localhost - - [12/May/2007:18:32:52 +0300] "GET /admin/?op=modify-printer&printer_name=HPLJ4L HTTP/1.0" 401 0
localhost - root [12/May/2007:18:33:01 +0300] "GET /admin/?op=modify-printer&printer_name=HPLJ4L HTTP/1.0" 200 0
localhost - - [12/May/2007:18:33:01 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 119
localhost - root [12/May/2007:18:33:01 +0300] "GET /admin/?op=modify-printer&printer_name=HPLJ4L HTTP/1.0" 200 2630
localhost - - [12/May/2007:18:33:06 +0300] "POST /admin HTTP/1.0" 401 0
localhost - root [12/May/2007:18:33:09 +0300] "POST /admin HTTP/1.0" 200 214
localhost - - [12/May/2007:18:33:09 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 119
localhost - - [12/May/2007:18:33:10 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 113
localhost - root [12/May/2007:18:33:09 +0300] "POST /admin HTTP/1.0" 200 4271
localhost - root [12/May/2007:18:33:18 +0300] "POST /admin HTTP/1.0" 200 206
localhost - - [12/May/2007:18:33:19 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 119
localhost - - [12/May/2007:18:33:19 +0300] "GET /ppd/HPLJ4L.ppd HTTP/1.1" 200 23415
localhost - - [12/May/2007:18:33:19 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 113
localhost - root [12/May/2007:18:33:18 +0300] "POST /admin HTTP/1.0" 200 3041
localhost - root [12/May/2007:18:33:21 +0300] "POST /admin HTTP/1.0" 200 193
localhost - - [12/May/2007:18:33:21 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 119
localhost - - [12/May/2007:18:33:22 +0300] "GET /ppd/HPLJ4L.ppd HTTP/1.1" 200 23415
localhost - - [12/May/2007:18:33:22 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 113
localhost - root [12/May/2007:18:33:21 +0300] "POST /admin HTTP/1.0" 200 55345
localhost - root [12/May/2007:18:33:27 +0300] "POST /admin HTTP/1.0" 200 208
localhost - - [12/May/2007:18:33:27 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 119
localhost - - [12/May/2007:18:33:27 +0300] "POST /admin/ HTTP/1.1" 401 0
localhost - root [12/May/2007:18:33:27 +0300] "POST /admin/ HTTP/1.1" 200 318
localhost - root [12/May/2007:18:33:27 +0300] "POST /admin HTTP/1.0" 200 1763
localhost - root [12/May/2007:18:33:32 +0300] "GET /printers HTTP/1.0" 200 0
localhost - - [12/May/2007:18:33:32 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 135
localhost - - [12/May/2007:18:33:32 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 811
localhost - root [12/May/2007:18:33:32 +0300] "GET /printers HTTP/1.0" 200 3336
localhost - root [12/May/2007:18:33:34 +0300] "GET /printers/HPLJ4L HTTP/1.0" 200 0
localhost - - [12/May/2007:18:33:34 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 135
localhost - - [12/May/2007:18:33:35 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 858
localhost - - [12/May/2007:18:33:35 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 420
localhost - root [12/May/2007:18:33:34 +0300] "GET /printers/HPLJ4L HTTP/1.0" 200 3486
localhost - root [12/May/2007:18:34:19 +0300] "GET /printers/HPLJ4L HTTP/1.0" 200 0
localhost - - [12/May/2007:18:34:19 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 135
localhost - - [12/May/2007:18:34:20 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 858
localhost - - [12/May/2007:18:34:20 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 420
localhost - root [12/May/2007:18:34:19 +0300] "GET /printers/HPLJ4L HTTP/1.0" 200 3486
localhost - root [12/May/2007:18:34:46 +0300] "GET /printers/HPLJ4L?op=print-test-page HTTP/1.0" 200 0
localhost - - [12/May/2007:18:34:46 +0300] "POST /printers/HPLJ4L HTTP/1.1" 200 14968
localhost - root [12/May/2007:18:34:46 +0300] "GET /printers/HPLJ4L?op=print-test-page HTTP/1.0" 200 1548
localhost - root [12/May/2007:18:35:02 +0300] "GET /printers HTTP/1.0" 200 0
localhost - - [12/May/2007:18:35:02 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 135
localhost - - [12/May/2007:18:35:02 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 811
localhost - root [12/May/2007:18:35:02 +0300] "GET /printers HTTP/1.0" 200 3336
localhost - - [13/May/2007:10:51:50 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 140
localhost - - [13/May/2007:10:51:50 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 140
localhost - - [13/May/2007:10:51:50 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 80
localhost - - [13/May/2007:10:51:50 +0300] "POST /printers/HPLJ4L HTTP/1.1" 200 2328
localhost - - [13/May/2007:10:53:14 +0300] "GET / HTTP/1.0" 200 1604
localhost - - [13/May/2007:10:53:17 +0300] "GET /jobs HTTP/1.0" 200 0
localhost - - [13/May/2007:10:53:18 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 405
localhost - - [13/May/2007:10:53:17 +0300] "GET /jobs HTTP/1.0" 200 1613
localhost - - [13/May/2007:10:53:19 +0300] "GET /jobs?which_jobs=completed HTTP/1.0" 200 0
localhost - - [13/May/2007:10:53:19 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 429
localhost - - [13/May/2007:10:53:19 +0300] "GET /jobs?which_jobs=completed HTTP/1.0" 200 6074
localhost - - [13/May/2007:10:53:32 +0300] "GET /jobs HTTP/1.0" 200 0
localhost - - [13/May/2007:10:53:32 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 405
localhost - - [13/May/2007:10:53:32 +0300] "GET /jobs HTTP/1.0" 200 1613
localhost - - [13/May/2007:10:53:36 +0300] "GET /printers HTTP/1.0" 200 0
localhost - - [13/May/2007:10:53:37 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 135
localhost - - [13/May/2007:10:53:37 +0300] "POST / HTTP/1.1" 200 811
localhost - - [13/May/2007:10:53:36 +0300] "GET /printers HTTP/1.0" 200 3336
HP LaserJet 4L - CUPS+Gimp-Print v4.2.7 (en) was also available in the model selection and as I found out, that's what my other computer was using when the printer worked there set up with KDE's wizards. When this is selected however, the printer's lights don't even blink and nothing happens at all. The "No pages found" errors in the log
Code:
root@SERVER:~# cat /var/log/cups/error_log |grep "No pages found"
E [12/May/2007:15:35:59 +0300] [Job 3] No pages found!
E [12/May/2007:17:31:43 +0300] [Job 8] No pages found!
E [12/May/2007:18:34:46 +0300] [Job 10] No pages found!
E [13/May/2007:10:51:51 +0300] [Job 11] No pages found!
are probably from the times I tried to use the Gimp-print model.

Any ideas?
 
Old 05-13-2007, 10:52 PM   #2
farslayer
LQ Guru
 
Registered: Oct 2005
Location: Northeast Ohio
Distribution: linuxdebian
Posts: 7,247
Blog Entries: 5

Rep: Reputation: 191Reputation: 191
I use HP LaserJet 4 - CUPS+Gutenprint v5.0.0 as the driver for my HP laserjet 4. the package for debian is cupsys-driver-gutenprint

This driver supports the entire HP Laserjet 4 family.. it's worth a shot you've tried the other options.
http://gutenprint.sourceforge.net/p_..._Printers.php3
Code:
HP LaserJet 4	        pcl-4	        HP-LaserJet_4	 
HP LaserJet 4 Plus	hp-lj_4_plus	HP-LaserJet_4_Plus	 
HP LaserJet 4L	        pcl-4l	        HP-LaserJet_4L	 
HP LaserJet 4M	        hp-lj_4m	HP-LaserJet_4M	 
HP LaserJet 4ML	        hp-lj_4ml	HP-LaserJet_4ML	 
HP LaserJet 4P	        hp-lj_4p	HP-LaserJet_4P	 
HP LaserJet 4Si	        pcl-4si	        HP-LaserJet_4Si	 
HP LaserJet 4V	        pcl-4v	        HP-LaserJet_4V
gutenprint 5 is the new replacement for gimp-print 4.x

Last edited by farslayer; 05-13-2007 at 10:54 PM.
 
Old 05-15-2007, 11:37 AM   #3
kummiliim
Member
 
Registered: Mar 2007
Location: Tallinn, Estonia
Distribution: Slackware 12.0
Posts: 276

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Well I finally figured out how to change the ppd files for the printer but still no gain, not even with your suggested drivers. Some drivers do absolutely nothing, some blink the lights and a few print some random text. I think the problem is somewhere else, but I'm not sure.

Edit: All gimp and gutenprint ppds don't do anything, foomatic bliks, raw prints blabber.
On the other computer with everything the same, only KDE and it's wizards, gimp-print worked. Has to be something else.

Last edited by kummiliim; 05-15-2007 at 11:47 AM.
 
Old 05-22-2007, 10:38 AM   #4
kummiliim
Member
 
Registered: Mar 2007
Location: Tallinn, Estonia
Distribution: Slackware 12.0
Posts: 276

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Bumping, I don't think it's drivers.
 
Old 05-17-2008, 12:19 AM   #5
softbear
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2005
Location: Long Island, NY
Distribution: Slackware
Posts: 20

Rep: Reputation: 0
Cool Works for me ... some thoughts.

Nothing like a prompt reply, right?

I had not had a problem at 11.0 install, but after 12.0 was installed on the network, something went haywire when attempting to administer the printer from that system. (Don't try it. ;-)

I looked here when I had the need to get it working again ... but ended up just deleting the printer and reinstalling it, using the hpijs driver and it all works fine.

Do you have the printer port set up correctly? While the current kernels have auto-probing built into the parport_pc module, it doesn't always work right (like on this system of mine.) The easy way to force a configuration is by adding a line like the following to your /etc/modules.conf:

options parport_pc io=0x378 irq=7

That is correct for my LPT: port, check your BIOS settings to verify yours.

Lastly, make sure there is no trash in the printer's buffer each time you restart a job or the printer. My 4L is easily lost in these situations; I generally either cycle the power or hold the button down on the top until the LEDs light up in sequence.

What a rock this printer is. It was my primary home office printer for years, then my FAX server printer for many more; still bails me out when I forget to buy toner for the current workhorse. (At 4 pages a minute, it takes a long time to go through a cartridge!)

Last edited by softbear; 05-22-2008 at 10:39 AM. Reason: Inadequate description of problem being solved.
 
Old 05-17-2008, 12:06 PM   #6
dragon5
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2008
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
PostScript

No mention of what kind of printer interface is being used. Starting on line 12 you will see that in process 3617 a PostScript interface has been called, and it fails. Is the ps-to-raster utility functional? You will certainly get a fault code as you describe, if cups is sending P.S. to a non P.S. printer. There may be a cups setup problem there, since the conversion process does not depend upon communication with the printer. If possible, set up cups to print to a P.S. printer to confirm that the basic system is working.

-D5

Last edited by dragon5; 05-17-2008 at 12:24 PM.
 
Old 05-22-2008, 11:09 AM   #7
softbear
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2005
Location: Long Island, NY
Distribution: Slackware
Posts: 20

Rep: Reputation: 0
Lightbulb Missing packages?

Quote:
Originally Posted by dragon5 View Post
... Starting on line 12 you will see that in process 3617 a PostScript interface has been called, and it fails. Is the ps-to-raster utility functional? You will certainly get a fault code as you describe, if cups is sending P.S. to a non P.S. printer. ...
-D5
I hadn't picked up on that. Doh!

You need to check to make sure that the supporting packages are installed. Some of the ones that might be implicated are:

a2ps-4.13b-i386-2
gimp-print-4.2.7-i486-2
espgs-8.15.3svn185-i486-3_slack11.0
cups-1.1.23-i486-5_slack11.0

[NOTE: at least those last two are found in the /patches directory on your favorite mirror. I would reinstall AT LEAST all of these and then check in /etc for .new files, and either interleave the changes or just use them as is for starters.]

and there are font packages that might be important on later versions of Slackware, but I don't think they are segregated in version 11.
 
Old 05-29-2008, 08:45 AM   #8
kummiliim
Member
 
Registered: Mar 2007
Location: Tallinn, Estonia
Distribution: Slackware 12.0
Posts: 276

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Quote:
Originally Posted by softbear View Post
Nothing like a prompt reply, right?

I had not had a problem at 11.0 install, but after 12.0 was installed on the network, something went haywire when attempting to administer the printer from that system. (Don't try it. ;-)

I looked here when I had the need to get it working again ... but ended up just deleting the printer and reinstalling it, using the hpijs driver and it all works fine.

Do you have the printer port set up correctly? While the current kernels have auto-probing built into the parport_pc module, it doesn't always work right (like on this system of mine.) The easy way to force a configuration is by adding a line like the following to your /etc/modules.conf:

options parport_pc io=0x378 irq=7

That is correct for my LPT: port, check your BIOS settings to verify yours.

Lastly, make sure there is no trash in the printer's buffer each time you restart a job or the printer. My 4L is easily lost in these situations; I generally either cycle the power or hold the button down on the top until the LEDs light up in sequence.

What a rock this printer is. It was my primary home office printer for years, then my FAX server printer for many more; still bails me out when I forget to buy toner for the current workhorse. (At 4 pages a minute, it takes a long time to go through a cartridge!)
Thanks for your reply, but you do understand that the thread was a year old? : D. Right now the printer works just fine, although on another computer. If I remember correctly, at the time I fixed the problem somehow by using the GIMP printer drivers and messing with the settings page. Anyway, solved long ago.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
making hp laserjet 1020 work in suse 10.1 ungua Linux - Hardware 23 03-20-2007 07:13 PM
Printing Problem - Cups, Foomatic and HP LaserJet Jude Lucien Debian 3 02-23-2006 11:23 AM
Laserjet 3p + cups problems LBS Linux - Hardware 0 09-01-2005 01:06 PM
CUPS not printing (HP LaserJet 5P) killerbob Slackware 6 06-04-2005 10:02 AM
HP LaserJet Series CUPS v.1.1 - Jobs never print Sloppyunderfoot Red Hat 1 04-29-2005 02:46 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 06:53 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration