LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Latest LQ Deals
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 08-12-2006, 06:41 AM   #1
zeltak
Member
 
Registered: Feb 2006
Distribution: kubuntu dapper
Posts: 61

Rep: Reputation: 15
cant get 5.1 output on kde no matter what i do..


Hi guys

i have been using linux for half a year now and love it (kubuntu 6.01). The only problem that still really gives me alot of problems is sound, and more specifically 5.1 output and using a microphone. i have a intel p4 with an gigabit motherboard with realtek sound on board. i have a 5.1 system (creative) and no matter what i do icant get 5.1 surround sound to work. everything is hooked up correctly (works perfectly in windows when i boot it up with grub) but in linux nothing, i only get 2.0 sound. i tried everything, configure kmix, amarok etc.. but nothing. another sound problem that may be connected to the last one is that i cant get the microphone to work at all , not in krecord not in skye nada, played of course with kmix etc... have anyone heard of my type of problems? i would really appreciate any help at all as im a pretty new linux user

thx alot in advance

Zeltak

Last edited by zeltak; 08-12-2006 at 06:45 AM.
 
Old 08-13-2006, 12:47 AM   #2
pda_h4x0r
Member
 
Registered: Feb 2006
Location: somewhere in cyberspace
Distribution: Debian, Familiar
Posts: 380

Rep: Reputation: 30
Sounds like a sound driver problem, not an application problem.

What is the output of "cat /proc/asound/version"? It should be 1.0.11. If it isn't, get the lastest ALSA driver.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
question about output from KDE to terminal microsoft/linux Debian 0 08-19-2005 08:42 PM
KDE- Keyboard Beeps with I type-No Text Output Though fortezza Linux - Software 3 08-22-2004 02:54 PM
Is this a serious matter ? apache Linux - Software 0 07-08-2004 03:47 AM
Via AC'97 5.1 Optical Output or Audigy 4.1 Output Nza Fedora 3 06-01-2004 07:49 AM
the sound gives output when using mic but no output when run a music file medo Debian 0 04-19-2004 07:17 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 12:51 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration