LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 09-20-2012, 12:46 PM   #1
guntaro
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2012
Location: Riga
Distribution: ubuntu
Posts: 25

Rep: Reputation: Disabled
Help! I hawe no wireless


I had looking for similar threats, but don`t find propriate reply. So, after reinstalation ubuntu 10.04 my lap do not find wireless network. Searching for networks are swiched ON. Message under wireless networks says: device is not ready. How can I get ir "ready"?
 
Old 09-20-2012, 01:22 PM   #2
camorri
LQ Guru
 
Registered: Nov 2002
Location: Somewhere inside 9.9 million sq. km. Canada
Distribution: Slackware 14.1, 14.2
Posts: 5,187

Rep: Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526
Quote:
How can I get ir "ready"?
'sudo ifconfig wlan0 up' ( without the quotes ) in a terminal. That is assuming your wireless lan card is called wlan0. If in dought on the name, run 'sudo ifconfig' by itself, it will list all configured interfaces. 'sudo iwconfig' will list all devices with wireless extensions. If none show up, you may have a driver problem, firmware missing, or some other issue.
 
1 members found this post helpful.
Old 09-20-2012, 01:30 PM   #3
guntaro
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2012
Location: Riga
Distribution: ubuntu
Posts: 25

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
So, here is what I have got:

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:23:5a:89:d8:cd
inet addr:46.109.196.229 Bcast:46.109.199.255 Mask:255.255.248.0
inet6 addr: fe80::223:5aff:fe89:d8cd/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:135612 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:50380 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:3
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:176562121 (176.5 MB) TX bytes:6897849 (6.8 MB)
Interrupt:28

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:200 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:200 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:15792 (15.7 KB) TX bytes:15792 (15.7 KB)
 
Old 09-20-2012, 01:42 PM   #4
camorri
LQ Guru
 
Registered: Nov 2002
Location: Somewhere inside 9.9 million sq. km. Canada
Distribution: Slackware 14.1, 14.2
Posts: 5,187

Rep: Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526
What does 'sudo iwconfig' show? If it reports 'no wireless extensions' found then you have a driver, firmware type of problem.
 
Old 09-20-2012, 01:45 PM   #5
guntaro
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2012
Location: Riga
Distribution: ubuntu
Posts: 25

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

wlan0 IEEE 802.11bg ESSIDff/any
Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=0 dBm
Retry long limit:7 RTS thrff Fragment thrff
Encryption keyff
Power Managementff
 
Old 09-20-2012, 02:00 PM   #6
camorri
LQ Guru
 
Registered: Nov 2002
Location: Somewhere inside 9.9 million sq. km. Canada
Distribution: Slackware 14.1, 14.2
Posts: 5,187

Rep: Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526
The wireless card is called 'wlan0'. You are not associated with an access point. What have you done to configure the wireless interface?

Could you run the command 'sudo iwlist scan' and post the results? Please start using the editing icons to post the output. It keeps things lined up, and avoids the smiley faces. On Quick reply the right most icon inserts quotes, you paste the output between them.
 
Old 09-20-2012, 02:14 PM   #7
guntaro
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2012
Location: Riga
Distribution: ubuntu
Posts: 25

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
'sudo iwlist scan'

lo Interface doesn't support scanning.

eth0 Interface doesn't support scanning.

wlan0 Interface doesn't support scanning : Network is down
 
Old 09-20-2012, 02:18 PM   #8
guntaro
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2012
Location: Riga
Distribution: ubuntu
Posts: 25

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
My wireless working properly on another PC.
 
Old 09-20-2012, 02:24 PM   #9
camorri
LQ Guru
 
Registered: Nov 2002
Location: Somewhere inside 9.9 million sq. km. Canada
Distribution: Slackware 14.1, 14.2
Posts: 5,187

Rep: Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526
Quote:
What have you done to configure the wireless interface?
Could you please answer all the questions, we'll get to a solution much faster.

While you are at it, run the command 'sudo lspci' and post the results.

Run the command 'lsmod' and post the results.
 
Old 09-20-2012, 02:29 PM   #10
guntaro
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2012
Location: Riga
Distribution: ubuntu
Posts: 25

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
sudo lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Memory Controller Hub (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 3 (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 93)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation ICH9M LPC Interface Controller (rev 03)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation ICH9M/M-E SATA AHCI Controller (rev 03)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller (rev 03)
04:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g (rev 01)
05:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Atheros AR8132 / L1c Gigabit Ethernet Adapter (rev c0)
 
Old 09-20-2012, 02:30 PM   #11
guntaro
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2012
Location: Riga
Distribution: ubuntu
Posts: 25

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
lsmod
Module Size Used by
snd_hda_codec_realtek 203472 1
snd_hda_intel 22069 2
snd_hda_codec 74297 2 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel
snd_hwdep 5412 1 snd_hda_codec
snd_pcm_oss 35308 0
snd_mixer_oss 13746 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 70694 3 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss
fbcon 35102 71
tileblit 1999 1 fbcon
font 7557 1 fbcon
snd_seq_dummy 1338 0
joydev 8740 0
binfmt_misc 6587 1
bitblit 4707 1 fbcon
softcursor 1189 1 bitblit
snd_seq_oss 26722 0
vga16fb 11385 0
vgastate 8961 1 vga16fb
snd_seq_midi 4557 0
ppdev 5259 0
snd_rawmidi 19056 1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event 6003 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
arc4 1153 2
snd_seq 47263 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer 19130 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 5700 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
i915 290740 3
uvcvideo 57438 0
snd 54244 16 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_se q_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
drm_kms_helper 29329 1 i915
b43 163556 0
psmouse 63677 0
videodev 34457 1 uvcvideo
soundcore 6620 1 snd
drm 163779 4 i915,drm_kms_helper
v4l1_compat 13251 2 uvcvideo,videodev
serio_raw 3978 0
mac80211 205434 1 b43
snd_page_alloc 7076 2 snd_hda_intel,snd_pcm
intel_agp 24375 2 i915
agpgart 31724 2 drm,intel_agp
i2c_algo_bit 5028 1 i915
cfg80211 126528 2 b43,mac80211
led_class 2864 1 b43
atl1c 27955 0
video 17375 1 i915
output 1871 1 video
lp 7028 0
parport 32635 2 ppdev,lp
ahci 32680 2
ssb 38934 1 b43
 
Old 09-20-2012, 02:38 PM   #12
guntaro
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2012
Location: Riga
Distribution: ubuntu
Posts: 25

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
What do you mean: to configure the wireless interface?
 
Old 09-20-2012, 02:44 PM   #13
camorri
LQ Guru
 
Registered: Nov 2002
Location: Somewhere inside 9.9 million sq. km. Canada
Distribution: Slackware 14.1, 14.2
Posts: 5,187

Rep: Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526Reputation: 526
This is Ubuntu, correct? If yes, it comes with Network Manager installed. Did you go in there, and configure ESSID, IP address from DHCP or a static address? DNS addresses?

If you have not configured it, that is square one, after you have the correct driver installed and working.

This is your wireless adapter.

Quote:
04:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g (rev 01)
This is probably the driver.

Quote:
b43 163556 0
however, nothing is using it.

Did you use the cuttrer program form Broadcom to extract the firmware?

Last edited by camorri; 09-20-2012 at 02:48 PM.
 
Old 09-20-2012, 04:09 PM   #14
guntaro
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2012
Location: Riga
Distribution: ubuntu
Posts: 25

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Actually I just wondering why the laptop wireless device do not recognise any networks?
So, did you mean I should go and configure virtual private network (VPN)?
 
Old 09-20-2012, 04:28 PM   #15
guntaro
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2012
Location: Riga
Distribution: ubuntu
Posts: 25

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
I found that two Broadcom 43 and STA wireless drivers are not active and I can`t acitivise them...
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] Belkin Wireless G Plus Desktop Card - Wireless - F5D7001 - version 1323 - SuSE 10.1 wmeler Linux - Hardware 2 04-10-2011 01:44 PM
Broadcom Wireless (BCM4306) Wireless problems: modprobe ndiswrapper freezes HP Laptop shthap3ns Linux - Hardware 11 02-11-2007 01:53 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 01:58 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration