LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 12-03-2013, 03:04 PM   #1
borgy95
Member
 
Registered: Mar 2012
Location: England
Distribution: Debian, Kali, CentOS 7
Posts: 64

Rep: Reputation: Disabled
basics not working at fresh install


Hi

I've jsut enough linux experiance now to realise something is fishy but i can't find a fix. This is what i've noticed..

on a fresh install of the Debian 7.2
ifconfig c & iptables command cannot be found - I suspect the OS has installed without the tools.

So i go ahead and try apt-get install the stuff. aptget is present and has the following permissions:
Code:
-rwxr-xr-x 1 root root  194932 Jun  6 05:17 apt-get
but when i execute the command the following is output:

Code:
master@Vent:/usr/bin$ su root ./apt-get install gcc make
Password: 
./apt-get: ./apt-get: cannot execute binary file
This seems to be the strangest thing? The VM has literally been in existence no more than 1hr at time of writing.

Any ideas?
 
Old 12-03-2013, 03:16 PM   #2
suicidaleggroll
LQ Guru
 
Registered: Nov 2010
Location: Colorado
Distribution: OpenSUSE, CentOS
Posts: 5,552

Rep: Reputation: 2112Reputation: 2112Reputation: 2112Reputation: 2112Reputation: 2112Reputation: 2112Reputation: 2112Reputation: 2112Reputation: 2112Reputation: 2112Reputation: 2112
That's not how you run commands as root.

Code:
$ su -
Password: 
# apt-get install gcc make
or
Code:
$ su root -c "apt-get install gcc make"
 
1 members found this post helpful.
Old 12-03-2013, 03:23 PM   #3
borgy95
Member
 
Registered: Mar 2012
Location: England
Distribution: Debian, Kali, CentOS 7
Posts: 64

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Guess i'm busted for always using root until now

Thanks!
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
another bcm4312 not working under F11 with fresh install mobinskariya Fedora 1 09-07-2009 04:53 PM
bcm4312 not working under F11 with fresh install hyjalsoul Fedora 9 07-31-2009 07:39 AM
[SuSE 9] SBAWE64 not working after fresh install Smartcat99S Linux - Distributions 4 12-09-2004 10:59 PM
pkg_add not working on a fresh FreeBSD install Tsuroerusu *BSD 0 10-11-2004 09:12 AM
Gnome not working with 9.2 fresh install melk600 Mandriva 0 11-18-2003 04:55 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 10:09 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration