LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Linux Mint
User Name
Password
Linux Mint This forum is for the discussion of Linux Mint.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 10-12-2010, 05:31 AM   #1
EricTRA
LQ Guru
 
Registered: May 2009
Location: Gibraltar, Gibraltar
Distribution: Fedora 20 with Awesome WM
Posts: 6,805
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 1297Reputation: 1297Reputation: 1297Reputation: 1297Reputation: 1297Reputation: 1297Reputation: 1297Reputation: 1297Reputation: 1297
No sound on speakers, sound on headphones and no system sounds


Hello all,

I'm changing jobs this week to a full Linux environment and we can choose our own distro on our laptops. So I just installed Linux Mint Debian Edition, basically because I have good experience with Debian on servers and because this one is a rolling release. I wanted to go with Slackware since that's what I have installed on my private computer but I'm afraid that installing new software when I need it will take up more time.

Everything is working great except for the sound. I don't have any system sounds, no sound is coming out of the boxes whatsoever although I think everything is configured correctly.

When I plugin headphones then I have sounds from music players like Totem, MPlayer, VLC and so on but no system sounds. The system sounds are the least of my worries but can someone indicate me what I'm missing to get sound out of my boxes?

Here's some relevant info:
Code:
lspci | grep Audio
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) (rev 40)
01:05.1 Audio device: ATI Technologies Inc RS880 Audio Device [Radeon HD 4200]
Code:
lspci -n
00:14.2 0403: 1002:4383 (rev 40)
01:05.1 0403: 1002:970f
Code:
lsmod | grep snd
snd_hda_codec_atihdmi     1687  1 
snd_hda_codec_realtek   163214  0 
snd_hda_intel          16703  2 
snd_hda_codec          46002  3 snd_hda_codec_atihdmi,snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel
snd_hwdep               4054  1 snd_hda_codec
snd_pcm_oss            28671  0 
snd_mixer_oss          10461  1 snd_pcm_oss
snd_pcm                47214  3 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss
snd_seq_midi            3576  0 
snd_rawmidi            12505  1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event      3684  1 snd_seq_midi
snd_seq                35463  2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer              12258  2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device          3673  3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd                    34363  15 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore               3450  1 snd
snd_page_alloc          5045  2 snd_hda_intel,snd_pcm
I've been searching with Google, have tried uninstalling Pulseaudio and things like that but I cannot seem to find what's wrong.

All help is greatly appreciated.

Kind regards,

Eric
 
Old 10-12-2010, 09:30 AM   #2
amani
Senior Member
 
Registered: Jul 2006
Location: Kolkata, India
Distribution: Debian 64-bit GNU/Linux, Kubuntu64, Fedora QA, Slackware,
Posts: 2,766

Rep: Reputation: Disabled
see system settings in KDE or equivalent in Gnome

Mixer settings?
 
Old 10-12-2010, 10:39 AM   #3
EricTRA
LQ Guru
 
Registered: May 2009
Location: Gibraltar, Gibraltar
Distribution: Fedora 20 with Awesome WM
Posts: 6,805

Original Poster
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 1297Reputation: 1297Reputation: 1297Reputation: 1297Reputation: 1297Reputation: 1297Reputation: 1297Reputation: 1297Reputation: 1297
Quote:
Originally Posted by amani View Post
see system settings in KDE or equivalent in Gnome

Mixer settings?
Hi,

Thanks for your reply. Already done that, alsamixer, pulseaudio preferences, any setting I can find. Strange thing is it works, as said, perfectly when I plug in headphones. Without headphones I hear nothing at all. Any idea?

Kind regards,

Eric
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Lenovo..Ubuntu 9.10..Sound from speakers even after attaching headphones whiteknight87 Linux - Laptop and Netbook 2 04-23-2010 10:13 AM
Sound: how to switch from headphones to speakers? FreakboY Slackware 1 11-28-2007 12:59 AM
Sound from speakers not from headphones crimsontide Linux - Hardware 2 12-21-2006 08:55 AM
no sound in speakers, sound in headphones sduvally Linux - Newbie 4 07-31-2004 10:57 AM
Can get sound from laptop speakers but not from headphones thetremorchrist Linux - Hardware 4 02-14-2004 03:43 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Linux Mint

All times are GMT -5. The time now is 09:52 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration