LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 01-06-2006, 06:49 AM   #1
mraconnor
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2006
Posts: 12

Rep: Reputation: 0
error mounting external usb hdd


Hi sorry if this is a stupid question have only started playing with linux in the last few weeks

I am running Fedora core 4

If i attach my Freecomm USB HDD to my server after it has booted it automounts and works fine, if I restart or shutdown and the power up it dosent auto mount unless i unplug the USB HDD and plug it in again.

also it wont mount manually.

when it is mounted the line in the fstab reads

/dev/sda /media/usbdisk ext3 pamconsole,exec,noauto,managed 0 0

this is really frustraiting because i know that changing the fstab will have no effect because the fstab stuff loads at boot before the usb modules.

can anyone help please???


Last edited by mraconnor; 01-06-2006 at 06:53 AM.
 
Old 01-06-2006, 07:17 AM   #2
Lenard
Senior Member
 
Registered: Dec 2005
Location: Indiana
Distribution: RHEL/CentOS/SL 5 i386 and x86_64 pata for IDE in use
Posts: 4,790

Rep: Reputation: 57
/dev/sda /media/usbdisk ext3 pamconsole,exec,noauto,managed 0 0

Are you sure it reads like that or does it read;

/dev/sda1 /media/usbdisk ext3 pamconsole,exec,noauto,managed 0 0

Anyway you can edit /etc/fstab and "fix" the problems, for example;

/dev/sda1 /media/usbdisk auto exec,noauto,users,rw 0 0
 
Old 01-06-2006, 07:22 AM   #3
mraconnor
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2006
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
it does redad as sda1 not sda soz

if i edit the fstab it will crash the system because the usb modules are not loaded prior to fstab running


the main problem i need to resolve is getting the drive to be detected at boot

if i boot the server and run fdisk -l it dosent show up if i unplug the device and plug it back in it does and i can then mount it.

Last edited by mraconnor; 01-06-2006 at 07:26 AM.
 
Old 01-06-2006, 07:51 AM   #4
mraconnor
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2006
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
ok i added the line to the fstab but the device still dosent show up
 
Old 01-06-2006, 08:06 AM   #5
marozsas
Senior Member
 
Registered: Dec 2005
Location: Campinas/SP - Brazil
Distribution: SuSE, RHEL, Fedora, Ubuntu
Posts: 1,465
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 66
I have a SuSE box here with a external USB disk. Altought the distributions are different, the following may be help.

Try this fstab entry:

/dev/sda1 /media/usbdisk subfs auto,rw,fs=ext3 0 0

The submount is started later, hopefull after the usb system, so this may work. Work for me.
 
Old 01-06-2006, 08:53 AM   #6
mraconnor
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2006
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks

I think that sorted it it now shows up after boot when i do fdisk -l

and i can mount it by using

mount /media/usbdisk

now all I have to do is add

mount /media/usbdisk

to the rc.local file and i think it will be fine.


thanks marozsas


thanks all
 
Old 01-06-2006, 09:03 AM   #7
mraconnor
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2006
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0


spoke to soon after two reboots it stoped working and dosn't show up again

Last edited by mraconnor; 01-06-2006 at 09:11 AM.
 
Old 01-06-2006, 10:59 AM   #8
mraconnor
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2006
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
sometimes it is there and sometimes its not its very temperamental
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mounting external HDD as user mabalel Mandriva 12 01-20-2006 04:03 AM
booting from usb hdd -> mount: error 6 mounting reiserfs shlape Linux - Hardware 0 09-22-2005 06:40 PM
Mounting External HDD J_K9 Linux - Hardware 41 04-15-2005 04:17 AM
External USB HDD"Mounting local filesystems: /dev/sdb1 is not a valid block device" manudath Linux - Hardware 3 12-13-2004 09:59 PM
External USB HDD not mounting glk Linux - Hardware 1 01-22-2004 10:14 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 08:48 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration