LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 11-16-2005, 01:54 PM   #1
microwave_safe
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2004
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
dvd burner no longer mounts


So my dvd burner stopped mounting today. Worked fine last night, burned ISOs and such. Last thing I remember doing with it is using it to install some games with Wine 0.9.

hda is the burner
hdb is my cdrw, which works fine and mounts fine

The drive and cables are fine, works fine under windows and does a livecd just fine.

first off: dmesg
Code:
hda: _NEC DVD_RW ND-3540A, ATAPI CD/DVD-ROM drive
hdb: 32X12X48 CD-RW 1.09 20020207, ATAPI CD/DVD-ROM drive
Using cfq io scheduler
ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
hdc: WDC WD1600JB-00EVA0, ATA DISK drive
hdd: ST3160023A, ATA DISK drive
ide1 at 0x170-0x177,0x376 on irq 15
hdc: max request size: 1024KiB
hdc: 312581808 sectors (160041 MB) w/8192KiB Cache, CHS=19457/255/63, UDMA(100)
 hdc: hdc1 hdc2 hdc3 hdc4 < hdc5 >
hdd: max request size: 1024KiB
hdd: 312581808 sectors (160041 MB) w/8192KiB Cache, CHS=19457/255/63, UDMA(100)
 hdd: hdd1
hdb: ATAPI 48X CD-ROM CD-R/RW drive, 2048kB Cache, DMA
Uniform CD-ROM driver Revision: 3.20
i'm using fedora 2 with kernel 2.6.5-1.358



Code:
mount /dev/hda /mnt/cdrom
mount: /dev/hda is not a valid block device
Code:
 cat /proc/ide/hda/model
_NEC DVD_RW ND-3540A
trying cdrecord scanbus:
Code:
cdrecord dev=ATAPI -scanbus
Cdrecord-Clone 2.01a27-dvd (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2004 Jörg Schilling
Note: This version is an unofficial (modified) version with DVD support
Note: and therefore may have bugs that are not present in the original.
Note: Please send bug reports or support requests to <warly@mandrakesoft.com>.
Note: The author of cdrecord should not be bothered with problems in this version.
scsidev: 'ATAPI'
devname: 'ATAPI'
scsibus: -2 target: -2 lun: -2
Warning: Using ATA Packet interface.
Warning: The related libscg interface code is in pre alpha.
Warning: There may be fatal problems.
Using libscg version 'schily-0.8'.
scsibus0:
        0,0,0     0) *
        0,1,0     1) '        ' '32X12X48 CD-RW  ' '1.09' Removable CD-ROM
        0,2,0     2) *
        0,3,0     3) *
        0,4,0     4) *
        0,5,0     5) *
        0,6,0     6) *
        0,7,0     7) *
This used to have my DVD burner listed at the 0 spot.

symlinks are fine:

Code:
ls -lah /dev/hda
brw-------  1 xxxx disk 3, 0 Feb 23  2004 /dev/hda
ls -lah /dev/cdrom
lrwxrwxrwx  1 root root 8 Nov 16 13:47 /dev/cdrom -> /dev/hda
fstab:
Code:
/dev/cdrom              /mnt/cdrom              udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro,unhide 0 0
/dev/cdrom1             /mnt/cdrom1             udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro,unhide 0 0
I haven't changed any code or symlinks since yesterday. It just stopped mounting. I may have had to do a forced software eject, but i don't think i did.

I really have no clue where to go from here. There is a cdrom in the drive when I try to mount it. That cdrom mounts fine with my other drive. I could try reinstalling wine, but there is no process running that could be stealing my cdrom. I've rebooted many times.

thanks for any ideas.
 
Old 11-17-2005, 06:51 AM   #2
perfect_circle
Senior Member
 
Registered: Oct 2004
Location: Athens, Greece
Distribution: Slackware, arch
Posts: 1,783

Rep: Reputation: 52
what is this:
Code:
brw-------  1 xxxx disk 3, 0 Feb 23  2004 /dev/hda
DO you have a xxxx username? shouldn't it be root?

Last edited by perfect_circle; 11-17-2005 at 06:52 AM.
 
Old 11-17-2005, 11:39 AM   #3
microwave_safe
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2004
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
yeah, for some reason I own /dev/hda and /dev/hdb. It's just my system...

I think I figured out the problem though. Turns out I had "hda=ide-scsi" in my /boot/grub/menu.lst
When I took it out I was able to mount it.

I still have no idea how it suddenly changed from last time, but it works now..hope it stays that way.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
USB Memory Key no longer mounts DoddyUK Linux - Hardware 4 05-21-2005 03:16 PM
can't mount a dvd on a cd burner/dvd rom drive dr_zayus69 Linux - Hardware 7 12-09-2004 08:56 AM
dvd-rom drive won't play movies and dvd burner won't record calble Linux - Hardware 1 08-09-2004 07:35 AM
CD-burner no longer recognized jonr Mandriva 5 08-06-2004 01:43 AM
cdrom no longer mounts ergo_sum Linux - Hardware 4 09-21-2003 10:01 AM


All times are GMT -5. The time now is 04:24 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration