LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 02-02-2005, 03:02 AM   #1
genova
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2005
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
external hard drive mounting and system hang during load


Hey, I have a couple of questions.

First let me mention that i'm running SuSE 9.1 for clarification. I'm having a couple of difficulties. My external harddrive (sda1) is set up in fstab to mount as /media/sda1. Generally, it has no problems if I manually mount it either in the terminal or using the device section in Konqueror, but every once in awile I get strange errors. Sometimes it says that I cannot read/write to it because is a protocol device. Sometimes it will not mount at all and just hangs until I close the terminal or gui window, and I have to reboot and try again to get it to mount. Also, I have it set to automount since I always use it and have it turned on, but on startup it tells me that sda1 is not a valid block device. It is formatted with reiser, and I have my fstab set up to auto mount, to have read/write capabilities as user, and to execute binaries. So I'm really not seeing what the problem is.

On a seperate note, my system seems to enjoy hanging whenever I turn my computer on. It will usually do so the first time I try to boot, and then after resetting it boots all the way. Most of the time it locks up while loading the canna Kanji server, which I realize I really don't need on my system, but if I remove it, it just finds somewhere else to lock up during my initial boot. There isn't a particular part it gets stuck on every time, so I really don't know what to do about it. Also, when shutting down my system, it usually hangs while unmounting my swap partition. Any ideas on that?

Hopefully someone has some sort of idea what is going on here. I'm going to throw in my fstab file, because maybe i'm just blatently missing something.

/dev/md0 / reiserfs acl,user_xattr 1 1
/dev/md1 /boot reiserfs acl,user_xattr 1 2
/dev/md2 swap swap pri=42 0 0
/dev/sda1 /media/sda1 reiserfs auto,user,rw,exec 0 0
devpts /dev/pts devpts mode=0620,gid=5 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
usbfs /proc/bus/usb usbfs noauto 0 0
sysfs /sys sysfs noauto 0 0
/dev/cdrecorder /media/cdrecorder auto ro,noauto,user,exec,iocharset=utf8
/dev/dvdrecorder /media/dvdrecorder auto ro,noauto,user,exec,iocharset=utf8
/dev/fd0 /media/floppy auto noauto,user,exec,sync

Oh, and I should also mention have I have reverted to the conventional mounting methods and am not using submount, subfs, or hotplug, as you can see in the fstab. Just in case anyone was wondering =] Thanks.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mounting my external hard drive... Azzath Linux - Hardware 8 02-26-2005 04:27 AM
mounting an external hard drive adin Linux - Hardware 1 01-04-2005 05:18 AM
external hard drive mounting. gonus Debian 5 08-27-2004 03:51 PM
external hard drive mounting blahJake Debian 3 04-02-2004 07:30 PM
Mounting external hard drive gadgetboy Linux - Newbie 3 02-02-2003 09:29 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General

All times are GMT -5. The time now is 04:49 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration