LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Suse/Novell
User Name
Password
Suse/Novell This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 07-23-2006, 02:42 PM   #1
chiefmac
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2005
Location: Portsmouth, England
Distribution: Suse 10.1
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
Arrow Can't install LILO or GRUB on a SATA HDD with SUSE 10.1


Some help much appreciated for a please.

I'm trying to install SUSE 10.1 on a PC with Win2K on it. The SUSE install process all runs smoothly until it comes to boot loader installation. LILO complains about "Fatal: raid_setup: stat ("/dev/hda")" and GRUB says "Error 21: Selected disk does not exist". It's LILO I'd rather use.

Here's my fstab:

/dev/sda5 / reiserfs acl,user_xattr 1 1
/dev/sda6 /home reiserfs acl,user_xattr 1 2
/dev/hda1 /windows/C vfat users,gid=users,umask=0002,utf8=true 0 0
/dev/hdd1 /windows/D ntfs ro,users,gid=users,umask=0002,nls=utf8 0 0
/dev/sda1 /windows/E ntfs ro,users,gid=users,umask=0002,nls=utf8 0 0
/dev/sda3 /windows/F vfat users,gid=users,umask=0002,utf8=true 0 0
/dev/sda2 swap swap defaults 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
sysfs /sys sysfs noauto 0 0
usbfs /proc/bus/usb usbfs noauto 0 0
devpts /dev/pts devpts mode=0620,gid=5 0 0
/dev/fd0 /media/floppy auto noauto,user,sync 0 0
/dev/hdb /media/cdrecorder subfs noauto,fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0
/dev/hdc /media/dvd subfs noauto,fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0


sda is my SATA HDD. I can set either this or hda to be my first boot disk in the mobo bios, but it makes no difference to the LILO install. I've tried all combinations of bios disk priorities and installing LILO to the MBR of hda and sda with no joy. I've changed the "boot =" line in lilo.conf. No luck. I always get the same kind of error. I get the feeling that something in the boot install process just cannot see my HDD combination. I've tried chroot to install LILO from sda but to no avail. I'm stuck! I had to install a special driver to get W2K to see the SATA HDD at the start of installation - is it possible I have to do something similar with Linux?

Here's my lilo.conf:

# Modified by YaST2. Last modification on Sun Jul 23 16:53:28 UTC 2006

menu-scheme = Wb:kw:Wb:Wb
timeout = 80
lba32
change-rules
reset
read-only
prompt
default = SL_10.1
message = /boot/message
boot = /dev/hda1


image = /boot/vmlinuz
###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
label = SL_10.1
append = "resume=/dev/sda2 splash=silent showopts"
vga = 0x31a
initrd = /boot/initrd
root = /dev/sda5


image = /boot/vmlinuz
###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe###
label = Failsafe
append = "showopts ide=nodma apm=off acpi=off noresume edd=off 3"
vga = normal
initrd = /boot/initrd
root = /dev/sda5


In case it's relevant, my mobo is a Gigabyte GA K8U, processor Sempron 2800+. I'm trying to install SUSE 10.1 (64-bit) from DVD, which is all checked and installed fine on my other PC.

Hoping someone can point me in the right direction...
 
Old 07-24-2006, 08:08 AM   #2
Keruskerfuerst
Member
 
Registered: Oct 2005
Location: Lat: 482356N, Lon: 104145E
Distribution: Gentoo 2006
Posts: 719

Rep: Reputation: 31
1. Is Windows installed on raid partiton?
 
Old 07-24-2006, 04:15 PM   #3
chiefmac
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2005
Location: Portsmouth, England
Distribution: Suse 10.1
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Hi Keruskerfuerst.

No, there's no RAID in my system at all. Just 3 hard disks. hda1 is primary IDE, FAT32, used for sharing Docs. hdd1 is secondary IDE, NTFS, again for sharing Docs. sda is the 1st and only SATA disk, with Windows installed on sda1 and Linux installed on sda5 (/) and sda6 (/home). Anything else I can tell you that might help? Thanks.
 
  


Reply

Tags
lilo, sata


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help Needed to install Suse 9.1 Prof on SATA HDD kallan Linux - Hardware 0 06-16-2005 07:02 AM
Support to SATA HDD by SuSE 9.3 Pro bedi-beparwah Suse/Novell 6 04-29-2005 05:41 AM
Dual HDD Interface Problem, Linux on SATA, NTFS Part on IDE HDD LILO Not Loading Blade44 Linux - Hardware 2 02-01-2005 06:56 PM
install GRUB or Lilo to floppy with SuSE? MadSkillzMan Linux - Distributions 3 07-12-2004 09:34 PM
I install Slackware on small HDD with LILO, can't boot LILO? kleptophobiac Slackware 4 08-10-2003 04:50 PM


All times are GMT -5. The time now is 05:33 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration