LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
LinkBack Search this Thread
Old 11-28-2005, 10:37 PM   #1
prozac
Member
 
Registered: Oct 2005
Location: Australia
Distribution: slackware 12.1
Posts: 753

Rep: Reputation: 32
sound device problem!!!


Specifications:
--------------------
Vendor: Intel Corp.
Model: 82801BA/BAM AC'97 Audio
Module: i810_audio

Problem:
------------
Soundcard autodetection worked at first, and i was able to play mp3 from my xmms player. from the last few days, the xmms player cannot play sound (its not an mp3 codec problem). the soundcard detection also doesnot works ( i don't hear any sound). when i play in xmms, the xmms timer starts from 00:02 .. 00:01 and quits. it says segmentation fault. what is the problem?

i have enabled these:
----------------------------
#arts
start arts sound server at startup->yes
enable network transparency->no
exchange security and reference info over X11 server->no
autosuspend if idle for: 60 seconds

#sound i/o
sound i/o method->autodetection
enable full duplex operation->no
use custom sound device->no
etc...etc..

Last edited by prozac; 11-28-2005 at 10:38 PM.
 
Old 11-29-2005, 04:26 AM   #2
Okie
Member
 
Registered: Mar 2002
Location: Oklahoma
Posts: 961

Rep: Reputation: 34
i have an AC97 audio chip in my PC too, i had to remove the Alsa package included with my disto and compile it from source to make my sound work, you need atleast these four packages and compile them in the order listed:

alsa-lib - (use the prefix --sysconfdir=/etc)
alsa-driver - (use the prefix --with-card-options=all)
alsa-oss
alsa-utils

some might disagree with the "all" in the card-options as it compiles for cards you dont have, but you know it will include your card, the reason i suggest this is i did not see ac97 included in the list when ./configure --help is run...

run alsaconfig when finished with make install
 
Old 11-29-2005, 11:18 PM   #3
prozac
Member
 
Registered: Oct 2005
Location: Australia
Distribution: slackware 12.1
Posts: 753

Original Poster
Rep: Reputation: 32
thank you, Tralis.
 
Old 11-30-2005, 07:03 AM   #4
jkh
Member
 
Registered: Dec 2004
Location: Maidstone, Kent, England
Distribution: Ubuntu
Posts: 100

Rep: Reputation: 15
at first? it could be you sound levels are defaulting to mute. Ofcourse that would only be after a restart.

Probably way off but...

alsaconf
alsamixer > turn everything up
alsactl store


Maybe even (if settings are lost on boot)

vi /etc/rc.conf > punch in "alsactl restore"

_ _ _ _ _

If your sound has been working for quite a while and has out of the blue died then oh dear.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Could not open sound device Pwlib OPenh323 ohphone problem branens Linux - General 3 11-22-2009 10:42 AM
Sound problem: alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device bootlizard Linux - Software 0 08-22-2004 03:45 PM
Strange Sound Device Problem stingx Red Hat 4 05-17-2004 11:25 PM
sound device permission problem as user matjazk Slackware 5 01-31-2004 03:34 PM
problem with sound device on alsa 0.90rc8 with onboard c-media LavaDevil94 Linux - Hardware 0 11-15-2003 04:04 PM


All times are GMT -5. The time now is 11:46 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration