LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 07-13-2011, 04:26 PM   #1
serafean
Member
 
Registered: Mar 2006
Location: Czech Republic
Distribution: Gentoo, Chakra
Posts: 871
Blog Entries: 9

Rep: Reputation: 103Reputation: 103
opera window not updating without compositing (kde)


Hi, under gentoo after the last update, the opera window doesn't update after a few seconds of showing itself. I have to move the cursor over an icon or anything that changes appearance to make it update. This is very frustrating when in the middle of typing a URL, the window stops updating and I'm typing "blind". While playing flash/HTML5 movies this is also quite frustrating

This is under gentoo,KDE 4.6.5, mesa 7.10.3, opera 10.50. I disable compositing because performance is dreadful (Intel graphics) on my external screen, which I use most of the time. For now I've worked around the issue by changing the compositing backend from OpenGL to XRender (where the performance is acceptable), but I'd like to disable compositing altogether.

My theory involves the XDamage extension, but I have no idea about how to work from there.

Thank you,

Serafean

Last edited by serafean; 07-13-2011 at 04:28 PM.
 
Old 07-14-2011, 03:34 AM   #2
ruario
Senior Member
 
Registered: Jan 2011
Location: Oslo, Norway
Distribution: Slackware
Posts: 1,812

Rep: Reputation: 817Reputation: 817Reputation: 817Reputation: 817Reputation: 817Reputation: 817Reputation: 817
Hi I work for Opera.

We have had one internal user with the same issue. He was running that latest Fedora on a Lenovo Thinkpad L520, which uses "Intel HD Graphics 3000" according to the spec sheet (lspci reports it as "00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Device 0116 (rev 09)") and was using the xorg-x11-drv-intel-2.14.0 driver.

This driver was installed and configured by Fedora during install. Just like you, with compositing off he saw the problems you saw but with compositing on there where no issues.

However, when we setup two more Thinkpad L520 with identical hardware configuration and the same distro (and distro version) we could not replicate the issue on either of those machines. As our internal support team had already encountered graphics card problems with some other Thinkpad L520s (unrelated to Opera) we put this issue down to bad hardware as well.

Hence my temptation would be to state that you too have a hardware problem. I could be wrong of course but at least for our internal user we would able to discount pretty much everything else.

As to why you only see the problem in Opera, I suspect some other apps might actually show problems but not so frequently. Possibly something about our painting behaviour manages to highlight these issues more easily.

If you have any other thoughts or ideas however, I am open to them. Having seen this on my colleagues machine I understand how unworkable the situation is.

Out of interest what Graphics card do you have and which X11 driver are you running, including version?

Last edited by ruario; 07-14-2011 at 03:40 AM. Reason: added question at the end
 
Old 07-15-2011, 12:22 PM   #3
serafean
Member
 
Registered: Mar 2006
Location: Czech Republic
Distribution: Gentoo, Chakra
Posts: 871
Blog Entries: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 103Reputation: 103
Hi,

running the intel-2.14.0 driver, kernel 2.6.39.xorg-server-1.10.2 The chip is
Quote:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)
I think its a 4500MHD.
It would seem that this only comes up on my external screen (connected via D-SUB, 1600x1200), haven't tried HDMI yet.

Thanks, serafean.

btw : peeked on your blog, Flash works pretty well here
 
  


Reply

Tags
gentoo, kde, kwin, opera


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
KDE 4.3 and compositing problem jackgu1988 Linux - Desktop 11 06-10-2011 07:00 AM
KDE 4.3.5 with compositing periodically freezes the screen for about a second wilsonsamm Linux - Desktop 5 03-02-2010 11:39 PM
KDE: Compositing type: Xrender alaios Linux - Newbie 3 12-19-2009 11:33 AM
Slackware 64 -current / KDE 4.2.4 / lost compositing. botnet Slackware 22 07-21-2009 12:54 PM
compositing window manager problems pepsimachine15 Linux - Software 5 06-30-2008 10:22 PM


All times are GMT -5. The time now is 07:11 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration