LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 07-06-2006, 07:13 AM   #1
spoody_goon
Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Michigan USA
Distribution: Mandrake, DamnSmallLinux, VectorLinux
Posts: 416

Rep: Reputation: 30
audio cd works - mp3's, streaming audio, flash sound don't


I have broke my Vector. My audio cd plays but my mp3's, streaming audio, and flash sound does not work. In short only kscd will play sound. I have been unable to get any error messages that will help. Here is the break down:

amarok - plays 2 seconds and freezes
juk - shows that it is playing but won't give any sound
xine - plays 2 seconds and freezes
flash (firefox) - plays 2 seconds and hangs/repeats 2 seconds of sound
KSCD - works fine (playing analog audio)

Using:
VectorLinux 5.1 SOHO
kde 3.5
kernel 2.6.13 (standard VectorLinux kernel)

How may I start trouble shooting this problem? I have launched the applications with a command line and still have gotten nothing.

Thank you
 
Old 07-06-2006, 07:30 AM   #2
Hammett
Senior Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Barcelona, Catalunya
Distribution: Gentoo
Posts: 1,037

Rep: Reputation: 54
Do you use alsa drivers? If so, compiled in the kernel?
Check if you use the latest ones. It could be also a weird behaviour of lame (mp3 decoder). Check wich decoder you use and try there to find a solution.
 
Old 07-06-2006, 08:26 AM   #3
spoody_goon
Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Michigan USA
Distribution: Mandrake, DamnSmallLinux, VectorLinux
Posts: 416

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Opps forgot to tell you I am using the newest form of lame and flac. I have ripped one song three time flac, mp3(lame), and as a wave. All three crash the media players. Could this be a midi problem?

Thanks
 
Old 07-06-2006, 03:19 PM   #4
Hammett
Senior Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Barcelona, Catalunya
Distribution: Gentoo
Posts: 1,037

Rep: Reputation: 54
I think is more related with audio drivers and soundcard. Is your soundcard detected and configured with alsa?
You can do an "alsaconf" as root to automatically detect/configure your audio card
 
Old 07-06-2006, 07:26 PM   #5
spoody_goon
Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Michigan USA
Distribution: Mandrake, DamnSmallLinux, VectorLinux
Posts: 416

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Yep alsaconf works great, identifies the card and sets the mixer levels to default.

Correct me if I'm wrong but KSCD wouldn't work if alsa didn't work. Yes? No?
 
Old 07-07-2006, 03:05 PM   #6
Hammett
Senior Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Barcelona, Catalunya
Distribution: Gentoo
Posts: 1,037

Rep: Reputation: 54
It depends on wether the CD streams the music directly to the soundcard or the music is streamed to the computer and then to the card. If it's streamed directly to the card, no software is involved, thus it's normal that works.

I'm sorry to say I've no more ideas of what could be the problem
 
Old 07-08-2006, 08:52 AM   #7
spoody_goon
Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Michigan USA
Distribution: Mandrake, DamnSmallLinux, VectorLinux
Posts: 416

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Thanks for your help. If I come up with a solution I will post back

Thanks Again
 
Old 07-08-2006, 03:11 PM   #8
spoody_goon
Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Michigan USA
Distribution: Mandrake, DamnSmallLinux, VectorLinux
Posts: 416

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Here is a little more information that may help
using XMMS:
->OSS driver works fine
->Alsa give these errors
Please check that:
1. Your Soundcard is configureed properly
2. You have the correct output plugin selected
3. No other program is blocking the soundcard.
->eSound: makes "skipping" noise until I kill ards via the taskmanager

Does this help?
 
  


Reply

Tags
audio


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
streaming audio from audio-in Murdock1979 Linux - Software 0 06-09-2006 02:46 AM
Sound works but no CD audio in FC3 10SPlayer Fedora 2 06-06-2005 11:56 PM
no sound from audio CD, but all other sound works steve1401 Linux - General 9 01-28-2005 01:46 AM
mplayer-plugin works for streaming audio - Buttons don't work though icehenge Linux - Software 2 01-15-2005 10:27 PM
What program/plugin in Linux works well for streaming audio/video? squirrels Linux - Newbie 7 06-10-2004 12:05 PM


All times are GMT -5. The time now is 07:45 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration