LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Complete CCNA, CCNP & Red Hat Certification Training Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 06-02-2008, 09:24 PM   #1
sbohr
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2008
Distribution: Ubuntu
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
Ubuntu: audio drivers fail to initialize


I'm running Ubuntu on an IBM thinkpad (T43).

I've been using VLC to play .avi files, but it seems that sometimes the audio is present, sometimes not. Usually, if I try to play a file after booting up, the audio (and visual) is fine, but if I try again later it has disappeared. The only way to get it back so far is to reboot.

I tried playing the .avi files with Kaffeine, which informed me:
All Audio Drivers failed to initialize

Trying to play them with Movie Player always results in no sound and an extremely slow frame rate as well.

So, it seems that something goes wrong with the audio drivers at some point -- but how do I diagnose this problem? How can I use Ubuntu to inspect the state of the audio drivers? Or is it a different problem?
 
Old 06-03-2008, 12:38 AM   #2
oskar
Senior Member
 
Registered: Feb 2006
Location: Austria
Distribution: Ubuntu 12.10
Posts: 1,142

Rep: Reputation: 49
Ubuntu 8.04?

If so then it is more likely to be a problem with pulseaudio than with the audio drivers. You are not alone.
You can try to switch to OSS or ALSA in system - preferences - sound.

good luck.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Amarok: "xine was unable to initialize any audio drivers". ??? forrest44 Slackware 2 08-31-2008 12:58 PM
[New SID/Amarok Issue] XINE was unable to initialize any audio-drivers Zaskar Debian 1 10-27-2007 11:51 AM
amarok: "xine was unable to initialize any audio drivers" Florian123 Linux - Software 6 01-31-2007 03:00 PM
xine was unable to initialize any audio-drivers sporks SUSE / openSUSE 2 01-29-2006 10:02 AM
all audio drivers failed to initialize superxav Mandriva 1 01-31-2005 11:30 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:59 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration