LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 01-13-2010, 09:22 AM   #1
FiniteRed
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2010
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Unhappy Raid-0 Issue


Hi

I have a Ubuntu server that has a raided Raid-1 (mirrored) pair of 500gb disks in it for data storage. This morning the second disk (sdd) broke and left me with a single disk. After a server restart the remaining disk is present but the data on it is inaccessible. (its marked as inactive when inspected with mdadm).

Any anyone help me out? I would like to get the disk active again until I can get a replacement disk delivered to restore the mirror raid.

Many thanks for any help you can give

FR
 
Old 01-13-2010, 04:19 PM   #2
mostlyharmless
Senior Member
 
Registered: Jan 2008
Distribution: Arch/Slackware/Knoppix
Posts: 1,761
Blog Entries: 14

Rep: Reputation: 267Reputation: 267Reputation: 267
Welcome to LQ

Guess you have a typo in your title; but have you tried starting the thing manually, something like

mdadm -assemble /mnt/md0 /dev/sdc1 missing

or maybe

mdadm /dev/md0 --add missing --fail /dev/sdd1 --remove /dev/sdd1

where /dev/md0 is your raid device, /dev/sdc1 is the remaining working partition and sdd1 is the broken partition on sdd. Your names might be different!

It might be safer if you post the output of
fdisk -l

and

mdadm -D /dev/md0

first.
 
Old 01-14-2010, 04:17 AM   #3
FiniteRed
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2010
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Hi mostlyharmless

Yes, sorry, that was a typo - supposed to be Raid-1!

Running 'mdadm --assemble --scan' sorted it right out, went from being an inactive disk to a degraded raid set. After a re-mount the thing is working correctly

Many thanks for your help

FR
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
RAID 5 issue aaronanderson Linux - Server 4 08-08-2008 03:32 AM
Raid 5 Issue taotao07 Linux - Software 1 01-19-2006 02:13 PM
Issue with RAID drzigman Linux - Hardware 0 01-13-2005 04:01 AM
RAID issue? lbtheone Linux - Hardware 1 09-30-2004 02:18 AM
Software Raid Issue jhotchkiss Linux - Software 1 09-16-2003 09:09 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:30 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration