LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices

Reply
 
LinkBack Search this Thread
Old 11-11-2004, 07:03 PM   #1
LaoNiu
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2004
Distribution: Debian
Posts: 16

Rep: Reputation: 0
OSS sound question: no mixer device


I've got OSS sound installed through the binaries from the oss site.
Every time I startup, I get a message something like
intializing /dev/mixer: (settings)not available
Then, I login as root,
type soundoff (forgot why, ) soundon, then it loads the OSS driver again, and
I can play sound.
However,
if I open the Volume Control thing in Multimedia menu under gnome,
"Sorry, no mixer device or elements found"
if I try to record from my line in, nothing happens
I have one of those RIPtide sound cards

# lsmod
Module Size Used by Tainted: P
riptide 68060 0
opl3 12868 0 [riptide]
uart401 7360 0 [riptide]
soundbase 1636736 0 [riptide opl3 uart401]
sndshield 12576 0 [riptide opl3 uart401 soundbase]
nls_cp437 4348 4 (autoclean)

maybe there s something I m missing, I got playback to work using the soudconf util provided by the OSS binary, but I dont see in there how I could "set or initalize" any mixer, device or element.

(Debian Sarge - 2.4.21)

this is strange because, at the same time, aumix works fine, and I can hear the line-in through it.
Could it be Gnome then?

Last edited by LaoNiu; 11-11-2004 at 07:23 PM.
 
Old 11-17-2004, 04:15 PM   #2
benrose111488
Member
 
Registered: Jun 2004
Location: Wantage, NJ
Distribution: Fedora 7
Posts: 177

Rep: Reputation: 30
Scrap OSS and use ALSA
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Couldn't open mixer device /dev/sound/mixer laurentwahl Linux - General 8 05-17-2005 08:15 PM
couldn't open mixer device /dev/sound/mixer pitts68 Linux - Newbie 4 11-15-2004 08:03 AM
Couldn't open mixer device /dev/sound/mixer arctic123 Linux - Newbie 4 09-22-2004 09:39 AM
couldn't open mixer device /dev/sound/mixer wangcity Linux - General 8 02-01-2004 07:17 AM
Couldn't open mixer device /dev/sound/mixer Dabria Linux - Hardware 2 07-29-2003 11:50 AM


All times are GMT -5. The time now is 09:15 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration