LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 10-06-2013, 02:31 PM   #1
Altiris
Member
 
Registered: Mar 2013
Posts: 554

Rep: Reputation: Disabled
No audio on ArchBang/Arch Linux


Out of nowhere when I started my PC I dont have any audio. If I run "pulseaudio --start" nothing returns (which means its starting correct?). I can also kill pulseaudio. However if I run "pulseaudio -vvv" I get this in the output
Code:
I: [pulseaudio] main.c: setrlimit(RLIMIT_NICE, (31, 31)) failed: Operation not permitted
D: [pulseaudio] core-rtclock.c: Timer slack is set to 50 us.
D: [pulseaudio] core-util.c: RealtimeKit worked.
I: [pulseaudio] core-util.c: Successfully gained nice level -11.
I: [pulseaudio] main.c: This is PulseAudio 4.0
D: [pulseaudio] main.c: Compilation host: x86_64-unknown-linux-gnu
D: [pulseaudio] main.c: Compilation CFLAGS: -march=x86-64 -mtune=generic -O2 -pipe -fstack-protector --param=ssp-buffer-size=4 -Wall -W -Wextra -Wno-long-long -Wno-overlength-strings -Wunsafe-loop-optimizations -Wundef -Wformat=2 -Wlogical-op -Wsign-compare -Wformat-security -Wmissing-include-dirs -Wformat-nonliteral -Wpointer-arith -Winit-self -Wdeclaration-after-statement -Wfloat-equal -Wmissing-prototypes -Wredundant-decls -Wmissing-declarations -Wmissing-noreturn -Wshadow -Wendif-labels -Wcast-align -Wstrict-aliasing -Wwrite-strings -Wno-unused-parameter -ffast-math -Wp,-D_FORTIFY_SOURCE=2 -fno-common -fdiagnostics-show-option
D: [pulseaudio] main.c: Running on host: Linux x86_64 3.11.2-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Fri Sep 27 07:35:36 CEST 2013
D: [pulseaudio] main.c: Found 4 CPUs.
I: [pulseaudio] main.c: Page size is 4096 bytes
D: [pulseaudio] main.c: Compiled with Valgrind support: no
D: [pulseaudio] main.c: Running in valgrind mode: no
D: [pulseaudio] main.c: Running in VM: no
D: [pulseaudio] main.c: Optimized build: yes
D: [pulseaudio] main.c: FASTPATH defined, only fast path asserts disabled.
I: [pulseaudio] main.c: Machine ID is e5cd08899f6b4aae8a90321da91746fc.
I: [pulseaudio] main.c: Session ID is 1.
I: [pulseaudio] main.c: Using runtime directory /run/user/1000/pulse.
I: [pulseaudio] main.c: Using state directory /home/andre/.config/pulse.
I: [pulseaudio] main.c: Using modules directory /usr/lib/pulse-4.0/modules.
I: [pulseaudio] main.c: Running in system mode: no
E: [pulseaudio] pid.c: Daemon already running.
E: [pulseaudio] main.c: pa_pid_file_create() failed.
It says "pa_pid_file_create() failed." what does this mean, and is this the problem? I need to work on a video project soon but I cant even hear any audio.
 
Old 10-07-2013, 07:05 PM   #2
aus9
LQ Guru
 
Registered: Oct 2003
Posts: 5,124

Rep: Reputation: Disabled
HI

until you get a better reply, it looks like you either did not kill pulseaudio and delete its PID file or you started PA twice so this command output is the second start so already finds a PID file.

But your main issue is no sound.

Have you installed pavucontrol and run it?
Have you checked your mixer levels?

since you have a home folder .config...do you have a home .pulse folder?

make sure in pavucontrol you have not accidently muted or lowered sound levels so if interested google wikis for your distro
or http://wiki.tinycorelinux.net/_detai...i%3Apulseaudio
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LXer: ArchBang Linux 2012.12 Review Lightweight Arch LXer Syndicated Linux News 0 12-21-2012 02:40 PM
Linux mint vs openSUSE vs ubuntu vs fedora vs Archbang ylang Linux - Distributions 4 09-21-2012 12:54 PM
Is tha archbang Official from arch ? rody Arch 1 02-06-2011 04:49 PM
[arch linux ] Pulse audio,ATI Technologies Inc RV710/730 no card detected artur13 Linux - Newbie 3 01-19-2011 03:21 PM
audio device fails to open on arch linux, even after alsa config sether Linux - Hardware 1 10-07-2004 01:43 AM


All times are GMT -5. The time now is 10:42 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration