LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 02-13-2004, 02:51 AM   #1
tr0j4n
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2004
Distribution: Slackware 9.1
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
Question Lilo boot on two hard drives


I'm a total newbie to linux so forgive my ignorance but I have two harddrives in my pc. One of them I have my XP installation and the other I used as a spare until I installed Slackware onto it just yesterday.

The install went well, and when I rebooted it came up with the LILO screen. However the only option available to me on that screen was Linux. For some reason it hadn't found my XP hdd which is bootable.

When going back into KDE I found something called a Boot Manager (LILO) so I ran it and use the "Probe" function in it to see if perhaps it wouldn't detect my XP hdd there. Well it found a few things including an entry called "NT" which I thought was my XP hdd so I saved the settings (after which I encountered a warning) and rebooted still to find Linux as the only option.

Is it possible to enable my XP hdd to display at the LILO prompt? I don't want to have to change my IDE cables everytime I want to switch between Operating Systems.
 
Old 02-13-2004, 02:56 AM   #2
Rico16135
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Texas, USA
Distribution: Slackware 9.1, SuSE 9.1
Posts: 245

Rep: Reputation: 30
in you /etc/lilo.config file you can edit boot options, like which partitions to boot from. Post that up here and lets see what we can do to get you up and running.
 
Old 02-13-2004, 03:09 AM   #3
tr0j4n
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2004
Distribution: Slackware 9.1
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks for your quick reply. Unfortunately I'm currently at work at the moment and my Linux installation is at home so I can only post my /etc/lilo.config file tomorrow. If you could have a look at it then I would greatly appreciate it.

The catch might be that my Linux installation is on a totally seperate harddrive, not a partition. I'm not sure if LILO can support multiple hardrives. Thats what has been said to me anyway. But I'd like to get a second opinion.
 
Old 02-13-2004, 03:19 AM   #4
killer_bunny
Member
 
Registered: Oct 2003
Location: Croatia
Distribution: RedHat 9, Slack
Posts: 106

Rep: Reputation: 15
prompt
timeout=50
default=Windows
boot=/dev/hda
map=/boot/map
install=/boot/boot.b
message=/boot/message
lba32

image=/boot/vmlinuz-2.4.24
label=Linux
initrd=/boot/initrd-2.4.24.img
read-only
append="hdc=ide-scsi root=LABEL=/"

other=/dev/hdb1
optional
label=Windows
map-drive=0x80
to=0x81
map-drive=0x81
to=0x80


This is how it sholud look like... (more or less)
I have Linux on master IDE disk & WinXP on slave IDE disk.
Notice:
Code:
map-drive=0x80         to=0x81         map-drive=0x81         to=0x80
Now i didn't quite understand is the problem that window doesn't boot right or there isn't windows option at all in LILO.

And don't forget to run
Code:
lilo -v -v
or
Code:
/sbin/lilo -v
after you edit your lilo.conf

Also you have to be root to edit /etc/lilo.conf
 
Old 02-13-2004, 05:08 AM   #5
tr0j4n
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2004
Distribution: Slackware 9.1
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thumbs up

thanks very much, will give it a try tonight.

The problem is that Windows XP doesn't appear in the LILO boot menu at all. But this looks like it could work.

Just remembered its Friday here so I won't be at work tomorrow, will let u know if it worked on Monday.

Thanks once again.
 
Old 02-16-2004, 01:37 AM   #6
tr0j4n
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2004
Distribution: Slackware 9.1
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Problem solved. Thanks very much for your help. I just reinstalled Slackware and edited my lilo.conf file with my XP HDD's details and now it works.

Respect.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to config lilo to boot from two Hard Drives. mlsbraves Linux - General 4 09-13-2004 08:16 PM
2 Hard drives, multi OSes, LILO & GRUB Failures B4UTRUST Linux - Newbie 1 02-29-2004 07:13 AM
Dual Booting with XP, multiple Hard Drives and LILO problems melliott Linux - General 15 01-21-2004 12:34 PM
Upgrading hard drives on Software raid 1 boot drives. linuxboy123 Linux - General 0 12-11-2003 03:28 PM
lilo and 3 hard drives j-charles Linux - Newbie 1 02-25-2002 03:39 PM


All times are GMT -5. The time now is 01:21 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration